REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

PROIECT. Învățământ obligatoriu de 15 clase: Copiii vor intra în sistemul educațional de la 5 ani

PROIECT. Învățământ obligatoriu de 15 clase: Copiii vor intra în sistemul educațional de la 5 ani

Replica API 13 martie 2019 | 02:43 528

Senatul a reexaminat, în şedinţa plenului de luni, ca urmare a deciziei CCR 528/17 iulie 2018, propunerea legislativă pentru modificarea art. 16 din Legea Educaţiei naţionale, în sensul extinderii învăţământului general obligatoriu de la 11 la 15 clase, treptat, până în 2030, potrivit agerpres.ro, conform stiripesurse.ro.

Actul normativ, iniţiat de un grup de parlamentari UDMR, prevede că grupa mare din învăţământul preşcolar, învăţământul primar, gimnazial şi învăţamântul liceal devin obligatorii până în 2020.

"Învăţământul general obligatoriu cuprinde învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii doi ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul secundar superior şi grupa mare din învăţământul preşcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030. Frecventarea învăţământului obligatoriu poate înceta la forma cu frecvenţă la 18 ani", se stipulează în actul normativ.

O altă propunere legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei, reexaminată luni de plen ca urmare a aceleiaşi decizii a Curţii Constituţionale, reglementează modul de organizare şi funcţionare a centrelor atestate de formare continuă în limbile minorităţilor naţionale.

Al treilea act normativ din domeniul educaţiei, reexaminat luni, de această dată la cererea preşedintelui Iohannis, vizează organizarea funcţionării liceelor cu profil agricol în subordinea Ministerului Agriculturii şi în coordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale.

O altă propunere legislativă, adoptată luni de Senat, a fost respinsă de Camera Deputaţilor în 11 martie 2015. Proiectul, iniţiat de un grup de senatori PSD, prevede înfiinţarea catalogului şcolar online ca platformă şcolară, pentru publicarea zilnică a notelor şi absenţelor elevilor. Potrivit actului normativ amendat, înfiinţarea şi gestionarea permanentă a catalogului online intră în responsabilitatea unităţilor de învăţâmânt preuniversitar.

Toate cele patru acte normative din domeniul Educaţiei au fost adoptate luni de Senat în calitate de for decizional.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Copii sunt in sistemul educational de cand merg la gradinita prima data. Acolo exista programa si au teme de predare, deci despre ce discutam? Cat despre acesti minunati care au impresia ca cei mici vor avea un intelect suprauman si or sa introduca eventual educatia intrauterine de la nivel de fetus, sunt oameni care ar trebui institutionalizati si nu au ce cauta la conducere.
1
0
Ce tot fac astia experimente pe copii?Lasati copii sa se joace sa aiba copilarie au timp toata viata sa invete si sa munceasca.La 7ani la scoala!
4
1
Baba-i dusa rau! Vai de noi si de copilasii nostri!
5
1
Expirata asta sa-si bage undeva proiectul --Ce sa faci cu15 de scoala fara mesrie si somer --La tara fara gradinite fara mincare fara locuri de munca fara licee cuparinti amariti
7
1
de asemenea alfabetizarea obligatorie a tuturor analfabetilor din parlament si partide,
7
2
si retarzilor de zdrente de parlamentari, in special a nationalitatilor conlocuitoare. Moarte copiilor lor!!!
6
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614