REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Proiect: locatarii din blocurile cu risc seismic vor fi evacuaţi temporar

Proiect: locatarii din blocurile cu risc seismic vor fi evacuaţi temporar

Replica API 8 martie 2017 | 23:35 233

Mutaţi în chirie

Mutaţi în chirie

Guvernul Grindeanu a preluat un proiect început de Guvernul Cioloş, acela prin care proprietarii şi locatarii din clădirile cu risc seismic de gradul I să fie evacuaţi prin ordinul unităţilor administrativ teritoriale. Astfel, primăriile vor intra cu forţa peste oameni în casă pentru a-i evacua temporar până va fi reabilitată clădirea. În judeţul Constanţa, potrivit platformei Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, sunt 9 clădiri cu risc seismic de gradul I.

Proiectul le va permite autorităţilor locale să ia decizia de evacuare temporară a unui locatar dintr-un bloc încadrat în clasa I de risc seismic pe perioada execuţiei lucrărilor de intervenţie .Astfel, locatarul va fi obligat să se mute într-o locuinţă pusă la dispoziţie de primărie, banii pentru mutare şi plata chiriei urmând să fie alocaţi din bugetul local. Persoanele evacuate vor achita costul întreţinerii noii locuinţe, nu şi chiria, deoarece sunt mutaţi dintr-o locuinţă pe care o deţin în proprietate, nu în chirie.

„În caz de refuz, intrarea în orice încăpere a construcţiilor supuse lucrărilor necesare de expertizare, de efectuare a măsurătorilor pentru întocmirea documentaţiei cadastrale necesare înregistrării imobilului în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, proiectare, execuţie sau altor asemenea lucrări se va face prin dispoziţie de primar. Potrivit aceloraşi dispoziţii, dacă este necesar, primarul va putea dispune restrângerea folosinţei încăperilor din construcţiile supuse lucrărilor respective sau evacuarea temporară, pe timpul desfăşurării lucrărilor de intervenţie a construcţiilor în cauză, a persoanelor care nu au eliberat în termen spaţiul deţinut în construcţiile supuse consolidării.

Decizia de evacuare temporară are caracter executoriu de la data ofertei unei locuinţe de necesitate pentru cazare pe perioada execuţiei lucrărilor de intervenţie şi va putea fi adusă la îndeplinire pe calea executării silite. Autorităţile administraţiei publice locale sunt scutite de orice taxe de timbru, tarife, comisioane sau cauţiuni pentru cererile şi acţiunile adresate justiţiei în temeiul prevederilor prezentei ordonanţe, pentru executarea lucrărilor privind reducerea riscului seismic al construcţiilor existente”, este măsura pregătită în document. În judeţ, există 9 blocuri şi clădiri cu risc de grad seismic I.

Acestea sunt: blocul de pe strada Plantelor, numărul 33, oraşul Hârşova, ridicat în 1968, cu 60 de apartamente, blocul E2, scara A+B, de pe strada Panait Cerna, numărul 17, oraşul Cernavodă, ridicat în 1984 şi are 20 de apartamente, b locul E4, scara A+B, de pe strada Panait Cerna, numărul 15, oraşul Cernavodă, ridicat în 1984 şi are 20 de apartamente, clădire de pe stradaa Ştefan cel Mare, numărul 26 din Constanţa, ridicată în 1931, unde sunt 7 apartamente, clădire de pe strada Gen. Manu, numărul 32 din Constanţa, construită în anul 1938 şi are 6 apartamente, clădire de pe strada Calatis, numărul 31, Constanţa, ridicată în anul 1922 şi are 2 apartamente, clădire de pe strada Mercur, numărul 10, Constanţa, construită în anul 1900 şi are 10 apartamente, clădire de pe strada Traian, numărul 25, ridicată în anul 1932 şi are 12 apartamente şi bloc din Năvodari, de pe strada Şcolii, numărul 50, ridicat în anul 1961 şi are 32 de apartamente.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614