REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Proiect pentru controlul poluării cu nutrienţi în Constanţa!

Proiect pentru controlul poluării cu nutrienţi în Constanţa!

Replica API 1 iulie 2016 | 23:36 328

Se caută soluţii

Se caută soluţii

Administraţia locală din Constanţa acordă o mare atenţie reducerii poluării cu nutrienţi din judeţul nostru. În cadrul dezbaterii „Controlul Integrat al poluării cu Nutrienţi”, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, ai Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu şi ai Prefecturii, au afirmat că vor colabora pentru a reduce riscurile poluării. „Acest proiect este foarte important pentru noi, constănţenii. Sunt dornic să colaborăm la nivelul instituţiilor. Noi în judeţ avem o comisie care are ca obiectiv să găsească soluţii pentru ca apa potabilă să fie într-adevăr bună de consum. Există un plan de măsuri şi un grup de lucru format din specialişti care au ca obiectiv să meargă pe teren pentru a vedea situaţia reală”, a afirmat Adrian Nicolaescu, prefectul judeţului Constanţa.

Aceasta a mai menționat că știe situația din județ, care nu este una foarte bună și tocmai de aceea în luna februarie a.c., a înființat „Comisia pentru întocmirea și aplicarea unui plan de acțiune pentru protecția apelor împotrivi poluării cu nitrați”. Totodată, prefectul a menționat că săptămâna viitoare va organiza o întâlnire de lucru cu această comisie.

Ce spune DSP Constanța despre calitatea apei

DSP Constanța derulează o campanie de monitorizare a apei pe raza județului Constanța și o campanie de informare. „De ani de zile ne confrutăm cu problema creșterii nitraților în sol și de aici în sursele de apă. Acum 20 de ani aveam cam 15 cazuri pe an de intoxicații cu nitrați, anul trecut am avut doar 2. Cred că acest fapt se datorează campaniei de informare a populației”, a afirmat Luiza Căruceru, doctor primar în cadrul DSP Constanța. Nitraţii (NO3) sunt o sursă esenţială de azot (N) pentru plante. Când fertilizatorii cu azot sunt folosiţi pentru îmbogăţirea solului, nitraţii pot fi purtaţi mai departe de ploi, irigaţii şi alte ape de suprafaţă prin sol în ape. Nitraţii sunt componenţi chimici fără culoare, miros sau gust. NO3 este forma naturală a azotului găsit în sol, esenţial pentru toate formele de viaţă. Deşeurile umane sau animale pot contribui la contaminarea cu nitraţi a apelor din sol. Nivelurile de nitraţi din apa potabilă pot fi indicatori ai calităţii apei respective. Un nivel ridicat de nitraţi poate indica prezenţa şi a altor tipuri de contaminatori precum: orga¬nisme cauzatoare de boli, pesticide sau alte componente organice sau inorganice ce ar putea cauza diferite probleme de sănătate. Fertilizatorii cu azot sunt sursa numărul 1 de nitraţi din apa potabilă, pe când cea de-a doua sursă principală o reprezintă deşeurile umane şi excrementele animale. Acestea pot contribui la contaminarea atât a apelor potabile urbane, cât şi a celor îmbuteliate. La nivelul județului Constanța au fost descoperite mai multe localități care au concentrație mare de nitrați. Acestea sunt: Independența, Ostrov, Hârșova, Cerchezu, Albești, Limanu, 2 Mai și Vama Veche.

Ce își propune proiectul

Proiectul „Controlul Integrat al poluării cu Nutrienți” are ca obiectiv reducerea pe termen lung a poluării cu nutrienţi a apelor ce se varsă în Dunăre şi Marea Neagră, printr-un management integrat al solului şi apelor. Scopul proiectului este acordarea de sprijin Guvernului României în vederea alinierii la cerinţele Directivei Nitraţilor a Uniunii Europene prin: reducerea poluării cu nutrienţi a corpurilor de apă, promovarea schimbărilor comportamentale la nivel regional, sprijin pentru întărirea cadrului de reglementare şi capacităţii instituţionale. În martie 2016, un nou acord a fost semnat de Guvernul României cu Banca Mondială pentru continuarea Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți. 48 milioane de euro vor fi disponibili pentru noua etapă a Proiectului. Competițiile de proiecte pentru administrațiile publice locale vor fi lansate în 2016.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218