REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Proiect pentru reintegrarea femeilor consumatoare de droguri

Proiect pentru reintegrarea femeilor consumatoare de droguri

Replica API 25 martie 2015 | 00:04 213

Egalitate pe piaţa muncii

Egalitate pe piaţa muncii

Consumul de droguri reprezintă o provocare majoră cu care se confruntă societatea românească. Adolescenţii şi tinerii constituie categoria cea mai vulnerabilă, întrucât aceştia sunt mai deschişi la nou, mai predispuşi la diferite experienţe, mai permeabili în adoptarea unor comportamente de risc. Nu mai este o noutate faptul că abuzul de substanţe afectează într-o mare măsură conduitele şi acţiunile celor care le consumă în viaţa socială. Reintegrarea socio-profesională este considerată un aspect-cheie pentru tratamentul şi reabilitarea acestor persoane.

Astfel, Agenţia Naţională Antidrog, în parteneriat cu Loop Operations, a pus bazele unui proiect ce are ca scop combatarea excluziunii sociale. Reprezentanţii celor două entităţi, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi centrale, ai organizaţiilor cu activitate relevantă în domeniul ocupării şi incluziunii sociale, membri ai societăţii civile, sindicatelor, patronatelor, asociaţiilor de IMM-uri şi camerelor de comerţ din regiunea Sud – Est s-au reunit, marţi, la masa rotundă, pentru a aduce în discuţie „Oportunităţi de afaceri pentru femeile din regiunea Sud-Est”.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog, prin Centrele Agenţiei Naţionale Antidrog din regiunea Sud Est, respectiv Centrul Regional de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa Centrul Regional de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Tulcea, şi invitaţii săi au analizat problema excluziunii sociale şi profesionale a femeilor aparţinând grupurilor vulnerabile, cauzată în special de absenţa unei educaţii adecvate şi a abilităţilor necesare pentru ocuparea unui loc de muncă şi identificarea soluţiilor pentru reintegrarea acestor persoane în câmpul muncii. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Egalitate pe piaţa muncii - Şansa TA la un viitor mai bun!”, implementat de Agenţia Naţională Antidrog şi Loop Operations.

Proiectul propune să contribuie la creşterea oportunităţilor de angajare pentru femeile apartinând grupurilor vulnerabile în vederea creării unei pieţe a muncii incluzive şi are ca principale direcţii de acţiune următoarele: creşterea oportunităţilor de angajare pentru femeile aflate în situaţii de risc de excluziune socială; îmbunătăţirea accesului egal la ocupare şi construire a unei cariere de succes; implicarea autorităţilor publice şi a altor organizaţii relevante în probleme ce ţin de egalitatea de şanse şi accesul egal al femeilor pe piaţa muncii; derularea de studii relevante în domeniu.

Obiectivele specifice proiectului sunt: dezvoltarea abilităţilor şi competenţelor profesionale pentru 465 de femei consumatoare de droguri sau care se află în risc de consum, precum şi pentru 75 de femei aparţinând altor grupuri vulnerabile; consolidarea egalităţii de gen şi de sanse pentru 325 de femei prin combaterea inegalităţilor, în special a celor bazate pe etnie, dizabilităţi, vârstă şi gen; consolidarea accesului egal pe piaţa muncii prin promovarea principiului egalităţii de şanse şi de gen la nivel de comunitate.

„La scrierea proiectului s-a pornit de la situaţie reală. Am identificat anumite nevoi care vizează femei consumatoare de droguri sau aflate în risc de consum de droguri ori aparţinând altor grupuri vulnerabile. Proiectul îşi propune şedinţe de consiliere pentru femei, consolidarea accesului pe piaţa muncii. Se vor furniza cursuri de formare profesională, să punema sigura accesul în diferite domenii de lucru: 15 sesiuni pentru lucrător în comerţ, confecţioner-ansamblor articole din textile, o sesiune pentru ocupaţia de operator introducere, prelucrare şi validare date şi 11 sesiuni de cursuri de perfecţionare/iniţiere în competenţele inspector resurse umane, competenţe antreprenoriale, contabilitate, operator introducere, prelucrare şi validare date“, a declarat Diana Bolânu, expert monitorizare.

La eveniment a participat şi primarul din Cumpăna, Mariana Gâju. Aceasta este de părere că implicaţia ONG-urilor în reintegrarea femeilor pe piaţa munci ar trebnui să fie şi pasivă, nu numai activă. Edilul susţine că, din păcate, sunt foarte multe femei, dar şi bărbaţi,c ărora li se oferă locuri de muncă, însă, le refuză, atâta timp cât obţin un un ajutor financiar de la stat. „Sunt foarte multe locuri de muncă, trebuie să şi vrea să muncească“, a precizat Gâju. Mai mult, spune ea, „au fost calificate, la Cumpăna, de exemplu, femei în diferite domenii, însă, din păcate, statul nu a mai finanţat, iar acestea au rămas fără locuri de muncă“.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367