REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.9° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
17.9° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Proiect: Poți rămâne fără actele de identitate dacă nu dovedești că locuiești la adresa din buletin

Proiect: Poți rămâne fără actele de identitate dacă nu dovedești că locuiești la adresa din buletin

Replica API 21 ianuarie 2022 | 00:00 5436

Cetățenii care nu pot face dovada că locuiesc efectiv la adresa din buletin ca urmare a verificărilor făcute de polițiști ar putea rămâne fără acte de identitate, conform unui proiect de act normativ pus în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI), scrie stiripesurse.ro.

Același proiect interzice și înscrierea la aceeași adresă a mai mult de zece persoane dacă între acestea nu există legături de rudenie.

Cei mai afectați de propunerea MAI ar putea fi românii care locuiesc cu chirie sau în gazdă. Astfel, cei care nu dovedesc că locuiesc efectiv la adresa din buletin, după verificările făcute de polițiști, ar putea rămâne fără acte de identitate.

Potrivit MAI, ordonanța urmărește reglementarea unor norme ce vizează acuratețea datelor din Registrul Național de Evidență a Persoanelor (RNEP) prin asocierea mențiunii „încetat valabilitate domiciliu” persoanelor care nu îndeplinesc condițiile stabilite de Codul Civil cu privire la realitatea aspectelor declarate privind domiciliul.

Totodată, scopul actului normativ este de a elimina situațiile în care un număr mare de persoane își stabilesc, în mod fictiv, domiciliul la o adresă, prin limitarea stabilirii domiciliului în situația în care în RNEP sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa declarată, cifra stabilită corespunzând unei realități sociale.

Mai mult, dovada adresei de domiciliu prin simpla declarație a găzduitorului nu va mai fi posibilă. Noile norme prevăd ca din declarația scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spaţiu, trebuie să rezulte consimţământul acestuia, numărul de persoane care locuiesc efectiv la adresă, precum, şi faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată.

Declaraţia pe propria răspundere a solicitantului trebuie însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil cu destinaţie de locuinţă şi faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată.

În situația în care mențiunea privind stabilirea domiciliului își încetează valabilitatea, lucrătorii serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor anulează actul de identitate.

Încetarea valabilității va fi decisă în urma verificării de către lucrătorul de poliţie prin care se constată faptul că persoana nu locuieşte la adresa la care este înregistrată cu domiciliul. În acest caz, persoanele vor fi obligate să se adreseze serviciului public comunitar de evidență a persoanelor, în vederea obținerii unui nou act de identitate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Adune impozite din chirii.
3
0
Si daca am 6 case ca Werner unde scriu in buletin ca locuiesc?
4
0
la poarta alba locuiesc cateva mii de persoane la aceeasi adresa
6
0
dar cei cu domiciliu la poarta albaa ca fac
7
0
Constituita ce spune,libera circulatie.
8
0
pai parca acum cateva luni vroia unul sa elimine mentionarea domiciliului pe buletin
13
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369