REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Proiect: Refuzul repetat al miniştrilor de a se prezenta la comisiile parlamentare, pedepsit cu închisoare

Proiect: Refuzul repetat al miniştrilor de a se prezenta la comisiile parlamentare, pedepsit cu închisoare

Replica API 16 octombrie 2020 | 00:00 1072

Refuzul repetat al unui membru al Guvernului de a se prezenta la lucrările comisiei parlamentare la care este invitat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, prevede o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.115/1999 privind responsabilitatea ministerială, proiect depus la Senat, scrie Agerpres.

Proiectul de act normativ este iniţiat de un grup de parlamentari preponderent de la PSD.

"Ca urmare a unor situaţii repetate în care membri ai Guvernului au refuzat sistematic şi nejustificat să participe la lucrările comisiilor permanente sau comisiilor de anchetă, deşi au fost invitaţi în repetate rânduri atât de Birourile de conducere ale comisiilor, cât şi de Camera Deputaţilor sau Senat prin decizia Biroului permanent al respectivei Camere, dialogul interinstituţional, precum şi controlul parlamentar asupra activităţii Guvernului a fost periclitat. Pentru a stopa perpetuarea acestui comportament, care conduce la o lipsă totală de transparenţă prin evitarea controlului parlamentar, se impune completarea actualei legislaţii astfel încât prezenţa membrilor Guvernului la lucrările Camerei Deputaţilor/Senatului sau ale comisiilor permanente speciale şi de anchetă să fie garantat", se arată în expunerea de motive a proiectului, semnată de senatorul Daniel Zamfir.

Potrivit proiectului, legea privind responsabilitatea ministerială se completează cu lit. c, alineatul al doilea al art. 8: "Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani următoarele fapte săvârşite de către un membru al Guvernului: c) refuzul repetat de a se prezenta la lucrările comisiei permanente la care este invitat, în cadrul activităţii de informare a Parlamentului de către membrii Guvernului, potrivit art. 111 alin. (1) din Constituţia României, republicată'.

Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
esti platit din bani contribuabilului raspunzi in fata lui a parlamentului nu te duci in fata comisiei de 2 ori pleci acasa si vine urmatorul de pe lista in locul tau corect
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367