REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Proiect TRANZGAZ: o conductă de gaze va traversa județul Constanța, cu pornirea din Marea Neagră

Proiect TRANZGAZ: o conductă de gaze va traversa județul Constanța, cu pornirea din Marea Neagră

Replica API 10 iunie 2017 | 00:00 731

Tranzgaz a depus memoriu la Agenția Națională pentru Protecția Mediului, care vizează proiectul pentru extinderea Sistemului Național de Transport Gaze (SNT) prin realizarea de conducte de transport gaze naturale de la punctul de preluare, situat în Marea Neagră, până la conducta Tranzit 1, din localitatea Grădina. Conductele vor fi montate în subteran, traversând aproximativ 25 de kilometri.

Proiectul propus prevedea extinderea SNT de la punctul de preluare a gazelor din Marea Neagră, mai precis din localitatea Vadu, până la Grădina, unde se afla conducta Tranzit 1. De asemenea, în proiect sunt incluse și alimentarea cu energie electrică pentru stația de protecție catodică de la Săcele, grupurile de robinete și montare fibră optică sensitivă din comunele Corbu, Săcele, Cogealac și Grădina, din județul Constanța.

Principalele componente ale proiectului sunt următoarele: conductă de gaze naturale și elemente tehnologice aferente (grupuri de robinete, stație protecție catodică), stație de măsurare gaze în punctul de cuplare în conducta existentă de transport gaze Tranzit T1, instalații subterare de alimentare cu energie electrică a stației de protecție catodică (SPC) Săcele și sitemul de teletransmisie a datelor digitale, prin fibră optică.

25 de kilometri de conductă, care traversează 4 comune constănțene

Conducta de transport gaze naturale proiectată va avea diametrul DN500 și lungimea de aproximativ 25 de kilometri, fiind localizată în județul Constanța pe teriotriul administrativ al comunelor Cogealac, Corbu, Săcele și Grădina. Aceasta se va monta subteran la o adâncime de circa 1.1 metri între suprafața solului și generatoarea ei superioară, cu excepția traversării căilor de comunicații, unde adâncimea de pozare a conducte este de minim 1.5 metri.

Subtraversarea drumurilor naționale, județene și a căii ferate se va face prin foraj, fără a fi afectată structura rutieră a drumului. Pentru măsurarea gazelor care se vor descărca în conducta de transport gaze Tranzit 1, s-a prevăzut o Stație de măsurare gaze în punctul de cuplare, care se va împrejmui în scopul securizării acesteia. Aceasta va fi localizată în extravilanul localității Grădina, la kilometrul 25 al conductei. Stația de măsurare gaze va fi dimensionată pentru un debit de 1mldmc/an, la o presiune maximă de operare de 55 bar. Alimentarea cu energie electrică a Stației de protecție catodică Săcele se va realiza prin proiectarea unei linii electrice subterane cu o lungime de 1300 de metri.

Oamenii vor avea șantierul aproape de gospodării!

Pentru execuția lucrărilor propuse se prevede amenajarea unei organizări de șantier ce va fi amplasată pe un teren din extravilanul comunei Săcele, mai precis în zona kilometrului 12 al conductei. Terenul aferent lucrărilor propuse pentru implementarea proiectului face parte din domeniul public de interes local al unitățiilor administrative: comuna Cogealac, comuna Corbu, comuna Săcele și comuna Grădina, domeniu privat al comunelor Cogealac și Grădina, proprietăți private ale persoanelor fizice și/sau juridice, domeniul public de interes județean și domeniu public al statului. Suprafața totală de teren care va fi ocupată temporar cu lucrările privind construirea obiectivului de investiții este de aproximativ 401 020 metri pătrați, iar suprafața de teren ocupată definitiv de amenajările propuse este de 1.362 de metri pătrați.

În prezent, gazele naturale sunt extrase din Marea Neagră și adunate la terminalul Midia, iar de aici sunt transportate prin conducta DN 500/600 Midia – Tașaul, conductă care aparține de PETROMAR. De la Tașaul, o parte din gaze sunt direcționate spre Constanța prin conducta DN 500 Tașaul – Constanța, iar restul spre SNT prin conducta DN 600 Tașaul – Mihai Bravu. Tranzgaz a încheiat în luna decembrie 2015 un Acord de Cooperare cu companiile Black Sea Oil & Gaz S.R.L., Petro Ventures Europe B.V. și Gas Plus International B.V. cu scopul preluării în SNT a gazelor din Marea Neagră provenite din perimetrul Midia XV.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Stimati constanteni, Transgaz Medias sunt niste excroci. Impreuna cu ANRE , Engie si Punctul de exploatare teritoriala de pe str Albatros nr 1 factureaza la constanteni MC de gaz toata iarna cu 11,625 PCS iar in restul tarii cu 10,900 PCS sustinand ca aici calitatea gazelor este superioara. Dupa ce i-am descoperit si amenintat cu DNA, factureaza cu 11,088 PCS. Toata iarna noi am platit 0,725 PCS in plus la fiecare MC de gaz consumat. Sper sa citeasca cineva din DNA postarea mea si sa se sesizeze. Toate acestea s-au facut prin analize false declarate din exploatarea teritoriala Constanta.
2
0
D.N.A. Nu dormii.
1
0
Toti politicienii de dupa decembrie 1989 aflati la putere sau in opozitie judecati jupuiti si alungati din tara ptr inalta tradare cum este posibil sa iti dai resursele tarii la altii si tu roman prost sa platesti gazul scump de la rusi cand tu il ai la tine in tara in subsolurile tari tale rusine sa va fie politicieni de rahat.
5
0
Facem un centru de umplut butelii?
1
0
Si de acolo gazul se va duce direct in Austria . Apoi va fi cumparat de statul mationeta roman la pret maxim.
9
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614