REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Proiect „verde” pentru Constanţa, promovat de o tânără liberală

Proiect „verde” pentru Constanţa, promovat de o tânără liberală

Replica API 7 aprilie 2017 | 00:00 461

Consilierul local municipal Cristina Văsii a depus o cerere de proiect care are ca scop revitalizarea ecologică a orașului. Proiectul nu este unic în țară, ideea fiind ultima oară implementată de către primăria Ghimbav, Brașov. Proiectul a fost depus săptămâna trecută și este denumit Reconstrucția ecologică a Municipiului Constanța”.

În motivația proiectului, este evidențiat faptul că, la ora actuală, pe raza municipiului Constanța, suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor este de doar 13 mp, ceea ce reprezintă doar jumătate din suprafața minimă necesară conform prevederilor Ordonanței de Urgență̆ nr. 114/2007 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență̆ a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului / Art. II.

Promovarea proiectului „Reconstrucția ecologică a Municipiului Constanța” este susținută și de faptul că prezența arborilor duce la o îmbunătățire a calității mediului, iar vegetația se constituie ca factor vital principal având rol esențial pentru condițiile de viață. Principalele funcții ale vegetației fiind acelea de îmbunătățire a microclimatului datorită acțiunii vegetației asupra compoziției aerului. Totodată vegetația are proprietatea de a ameliora compoziția fizică și chimică a atmosferei, condiționând clima și de asemenea contribuind la reglarea temperaturii, a umidității și a mișcării aerului protejând împotriva radiațiilor solare. Într-un an un arbore absoarbe peste 6 kg de CO2 și elimină oxigen suficient pentru 4 persoane.

Practic, conform proiectului, orice persoană fizică sau juridică din municipiu care solicită autorizații de construire pentru locuințe sau alte categorii de obiective are obligația de a planta pomi fructiferi/arbori astfel: pentru locuințele unifamiliale se vor planta minim 3 pomi fructiferi/arbori; pentru locuințele colective – dezvoltatorii imobiliari vor planta minim un 1 pom fructifer/arbore per apartament/garsonieră; pentru alte categorii de obiective se va planta minim 1 pom fructifer/arbore pentru fiecare 100 mp construibili.

Mai mult, fiecare cuplu care se căsătorește va putea planta câte un pom fructifer/arbore pe domeniul public, iar pentru fiecare nou-născut, părinții vor putea planta câte un pom fructifer/arbore, care va purta numele copilului.

Nerespectarea angajamentului de plantare constituie contravenție și se sancționează cu amendă de 1000 lei pentru persoane fizice și de 3000 lei pentru persoanele juridice ca sancțiune principală și plata materialului săditor și a manoperei de plantare ca sancțiune complementară. Sumele încasate se constituie venit la bugetul local și vor fi utilizate numai în scopul plantării de pomi fructiferi/arbori.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Se vede ca sunteti niste parveniti veniti de la tara la oras, cu limbajul asta abject o sa muriti ingropati in gunoaie postaci ordinari si fara carte.
0
0
Curvulitele politicii locale ies iar in fata. Grasanul Dragomir mai planteaza o fufa pe plan local. Talentul lui sa adune lichele, drogati, curvistine etc. Jalnici copiatori si impostori.
2
0
De boscheti nu zici nimic? Vrei doar pomi fructiferi! Nu vrei si subventie la hectar?
1
0
BigLandu ce-ti mai face?
1
0
O mare c..v!
0
0
Si unde, ma rog, se vor planta acesti arbori? la ea in curte? pe domeniul public reprezentat de parcuri, ce a mai ramas din el si unde nu-I trantita o biserica, sunt deja arbori, relativ suficienti. Spatiul verde de 13mp pe cap de vita furajata nu se mareste daca plantezi copaci, decat daca are in proiect sa ne facem maimute sa traim in ei.
2
0
Ce sa faca si curvistina asta , decat sa-i copieze pe cei din Ghimbav...?!? Vai de capul ei , cat i-a supt-o lu' Cap mare dragomir...!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218