REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Proiecte ambițioase pentru dezvoltarea Dobrogei, promovate de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului

Proiecte ambițioase pentru dezvoltarea Dobrogei, promovate de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului

Replica API 15 noiembrie 2018 | 00:15 428

În anul Centenarului, prin deschiderea lor internațională, proiectele multianuale ale Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului - “Dobrogea, martor al civilizațiilor milenare ale Levantului” și “Dobrogea, punte între civilizația Europei Occidentale și cea a Extremului Orient” - contribuie la creșterea prestigiului științific și cultural al României.

Emil Constantinescu, invitat de onoare la un eveniment fără precedent: ședința comună solemnă a Consiliilor Județene din Tulcea și Constanța. La „Gala 100. Oameni pentru Tulcea. Oameni pentru România” i-a fost conferită diploma de „înaltă recunoaștere și apreciere pentru contribuția adusă la dezvoltarea României".

La aniversarea a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România, la Tulcea a avut loc sesiunea solemnă a Consiliilor Județene din Constanța și Tulcea. Autoritățile celor două județe și-au asumat un “Acord de promisiune civică” prin care să realizeze împreună proiecte pentru dezvoltarea regiunii. Invitatul de onoare al acestui eveniment fără precedent a fost Emil Constantinescu.

“Importanța acestei aniversări, 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România, nu stă numai în faptul că România a dobândit gurile Dunării și ieșirea la mare, care sunt excepționale pentru dezvoltarea unui stat. România a dobândit atunci, prin Congresul de la Berlin, un mandat european. Acela de a instaura un model nou în această parte a lumii, un model în care drepturile minorităților să fie respectate. După Primul Război Mondial, la Congresul de la Versailles, România se prezenta cu acest mandat îndeplinit. Centenarul a fost un prilej pentru a rediscuta identitatea națională și ideea de patriotism. Identitatea națională ne arată cum suntem, cu bune și cu rele. Important ar fi ca să asociem identității naționale demnitate națională, adică să asociem la ceea ce suntem ceea ce am vrea să fim! Demnitatea națională nu ți-o poate acorda Președintele, Guvernul sau Parlamentul. Demnitatea națională este suma demnităților fiecăruia dintre noi, adică a ceva foarte simplu: a respectului de sine! Respectul de sine îl obținem atunci când nu ne raportăm la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, ne raportăm în fiecare zi și în fiecare ceas al vieții noastre la valorile în care credem și la suma acestor valori care reprezintă pentru mulți dintre noi Patria!”, a susținut, în discursul său, Emil Constantinescu, președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, președintele României 1996-2000.

În cadrul „Galei 100. Oameni pentru Tulcea. Oameni pentru România”, lui Emil Constantinescu i-a fost conferită diploma de „înaltă recunoaștere și apreciere pentru contribuția adusă la dezvoltarea României".

La evenimentele organizate la Tulcea cu prilejul celebrării celor 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România, Emil Constantinescu a fost însoțit de prof.dr. Dan Grigorescu, directorul științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, coordonator al proiectului „Dobrogea, martor al civilizațiilor milenare ale Levantului”.

În cadrul proiectului ”Dobrogea - martor al civilizațiilor milenare ale Levantului”, prinde contur propunerea privind transformarea carieriei Bididia II din județul Tulcea într-un parc geologic și de agrement. Inițiativa Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului a fost prezentată autorităților locale de către președintele Consiliului Științific al ISACCL, prof.dr. Emil Constantinescu, și de directorul științific al ISACCL, prof. dr. Dan Grigorescu, în luna septembrie a acestui an. Propunerea a intrat în dezbatere publică, iar Primăria Tulcea a scos la licitație serviciile pentru elaborarea documentației tehnice și de consultanță în vederea demarării proiectului. Având în vedere amploarea acestei propuneri, finanțarea se va face fie prin accesarea unor fonduri europene, fie printr-un parteneriat public-privat.

“Dobrogea, punte între civilizația Europei Occidentale și cea a Extremului Orient”

Renașterea „Drumului Mătăsii” este o inițiativă internațională care s-a dezvoltat în ultimele decenii concentrându-se pe aspectele economice, de infrastructură și politice. Emil Constantinescu, președintele României 1996-2000, astăzi președinte al Consiliului Științific al ISACCL, a promovat încă de acum douăzeci de ani, importanța economică, dar și valoarea culturală inestimabilă a itinerariului. Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului poate facilita în mod concret dezvoltarea proiectelor dedicate patrimoniului cultural al țărilor străbătute de acest drum mitic, în special în zona Caucazului (Turcia, Armenia, Georgia, Azerbaidjan), dar și în România (Dobrogea).

Situată la intersecția Drumului Chihlimbarului, care ajungea de la Marea Nordului în estul Mediteranei, cu Drumul Mătăsii, care lega China de Europa Occidentală, punct final al limesului dunărean, care ne leagă de Germania prin Europa Centrală, traversată de migrațiile estice și frecventată de comercianții genovezi în Evul Mediu, câmp de luptă între Rusia și Turcia, cartier general al Comisiei Europene a Dunării (prin porto franco Sulina), Dobrogea a fost gazda multor culturi și civilizații și reprezintă un model de conviețuire.

Proiectul ISACCL subliniază necesitatea imperioasă ca această rețea creată în vremuri istorice și revitalizată astăzi prin construcția de căi ferate, conducte de petrol și gazoducte, să urmărească în același timp și dezvoltarea relațiilor culturale dintre China, țările care se înscriu pe traseul vechiului „Drum al Mătăsii” și Europa Occidentală, precum și descoperirea, prezervarea și promovarea patrimoniului cultural al țărilor din această vastă regiune.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nati-o drace, k-anviat mortaciunea! Ce cata asta pa la psd? Vine Craciunul si-au inceput milogi sa umble ca popa cu Botezu!
0
0
Daca vrei demnitate da-i afara pe pesedei din parlament !!! Si nu uita mai linguale ca privirile noastre sunt indreptate spre vest nu spre rusii si turcalaii tai !!! Muie dragnea, muie pesede !!!
2
0
Emil Constantinescu se baga in seama prin cuvinte sforaitoare.Sa spna concret prin ce sa fie fiecare demn.Prin hotii si smecherii de tip levantin.Sa punem umarul cu totii ,sa ne facem datoria la locul de munca si sa ne lustruim obiceiurile si atunci putem fi demni.
2
0
Astea se vad ce penibili sunt
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218