rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 16 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Proiecte ambițioase pentru dezvoltarea Dobrogei, promovate de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului

În anul Centenarului, prin deschiderea lor internațională, proiectele multianuale ale Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului - “Dobrogea, martor al civilizațiilor milenare ale Levantului” și “Dobrogea, punte între civilizația Europei Occidentale și cea a Extremului Orient” - contribuie la creșterea prestigiului științific și cultural al României.

Emil Constantinescu, invitat de onoare la un eveniment fără precedent: ședința comună solemnă a Consiliilor Județene din Tulcea și Constanța. La „Gala 100. Oameni pentru Tulcea. Oameni pentru România” i-a fost conferită diploma de „înaltă recunoaștere și apreciere pentru contribuția adusă la dezvoltarea României".

La aniversarea a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România, la Tulcea a avut loc sesiunea solemnă a Consiliilor Județene din Constanța și Tulcea. Autoritățile celor două județe și-au asumat un “Acord de promisiune civică” prin care să realizeze împreună proiecte pentru dezvoltarea regiunii. Invitatul de onoare al acestui eveniment fără precedent a fost Emil Constantinescu.

“Importanța acestei aniversări, 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România, nu stă numai în faptul că România a dobândit gurile Dunării și ieșirea la mare, care sunt excepționale pentru dezvoltarea unui stat. România a dobândit atunci, prin Congresul de la Berlin, un mandat european. Acela de a instaura un model nou în această parte a lumii, un model în care drepturile minorităților să fie respectate. După Primul Război Mondial, la Congresul de la Versailles, România se prezenta cu acest mandat îndeplinit. Centenarul a fost un prilej pentru a rediscuta identitatea națională și ideea de patriotism. Identitatea națională ne arată cum suntem, cu bune și cu rele. Important ar fi ca să asociem identității naționale demnitate națională, adică să asociem la ceea ce suntem ceea ce am vrea să fim! Demnitatea națională nu ți-o poate acorda Președintele, Guvernul sau Parlamentul. Demnitatea națională este suma demnităților fiecăruia dintre noi, adică a ceva foarte simplu: a respectului de sine! Respectul de sine îl obținem atunci când nu ne raportăm la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, ne raportăm în fiecare zi și în fiecare ceas al vieții noastre la valorile în care credem și la suma acestor valori care reprezintă pentru mulți dintre noi Patria!”, a susținut, în discursul său, Emil Constantinescu, președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, președintele României 1996-2000.

În cadrul „Galei 100. Oameni pentru Tulcea. Oameni pentru România”, lui Emil Constantinescu i-a fost conferită diploma de „înaltă recunoaștere și apreciere pentru contribuția adusă la dezvoltarea României".

La evenimentele organizate la Tulcea cu prilejul celebrării celor 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România, Emil Constantinescu a fost însoțit de prof.dr. Dan Grigorescu, directorul științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, coordonator al proiectului „Dobrogea, martor al civilizațiilor milenare ale Levantului”.

În cadrul proiectului ”Dobrogea - martor al civilizațiilor milenare ale Levantului”, prinde contur propunerea privind transformarea carieriei Bididia II din județul Tulcea într-un parc geologic și de agrement. Inițiativa Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului a fost prezentată autorităților locale de către președintele Consiliului Științific al ISACCL, prof.dr. Emil Constantinescu, și de directorul științific al ISACCL, prof. dr. Dan Grigorescu, în luna septembrie a acestui an. Propunerea a intrat în dezbatere publică, iar Primăria Tulcea a scos la licitație serviciile pentru elaborarea documentației tehnice și de consultanță în vederea demarării proiectului. Având în vedere amploarea acestei propuneri, finanțarea se va face fie prin accesarea unor fonduri europene, fie printr-un parteneriat public-privat.

“Dobrogea, punte între civilizația Europei Occidentale și cea a Extremului Orient”

Renașterea „Drumului Mătăsii” este o inițiativă internațională care s-a dezvoltat în ultimele decenii concentrându-se pe aspectele economice, de infrastructură și politice. Emil Constantinescu, președintele României 1996-2000, astăzi președinte al Consiliului Științific al ISACCL, a promovat încă de acum douăzeci de ani, importanța economică, dar și valoarea culturală inestimabilă a itinerariului. Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului poate facilita în mod concret dezvoltarea proiectelor dedicate patrimoniului cultural al țărilor străbătute de acest drum mitic, în special în zona Caucazului (Turcia, Armenia, Georgia, Azerbaidjan), dar și în România (Dobrogea).

Situată la intersecția Drumului Chihlimbarului, care ajungea de la Marea Nordului în estul Mediteranei, cu Drumul Mătăsii, care lega China de Europa Occidentală, punct final al limesului dunărean, care ne leagă de Germania prin Europa Centrală, traversată de migrațiile estice și frecventată de comercianții genovezi în Evul Mediu, câmp de luptă între Rusia și Turcia, cartier general al Comisiei Europene a Dunării (prin porto franco Sulina), Dobrogea a fost gazda multor culturi și civilizații și reprezintă un model de conviețuire.

Proiectul ISACCL subliniază necesitatea imperioasă ca această rețea creată în vremuri istorice și revitalizată astăzi prin construcția de căi ferate, conducte de petrol și gazoducte, să urmărească în același timp și dezvoltarea relațiilor culturale dintre China, țările care se înscriu pe traseul vechiului „Drum al Mătăsii” și Europa Occidentală, precum și descoperirea, prezervarea și promovarea patrimoniului cultural al țărilor din această vastă regiune.

joi, 15 noiembrie 2018553
Comentarii

00Popa Emil(15 noi 18:12)
Nati-o drace, k-anviat mortaciunea! Ce cata asta pa la psd? Vine Craciunul si-au inceput milogi sa umble ca popa cu Botezu!
02muie pesede !(15 noi 10:03)
Daca vrei demnitate da-i afara pe pesedei din parlament !!! Si nu uita mai linguale ca privirile noastre sunt indreptate spre vest nu spre rusii si turcalaii tai !!! Muie dragnea, muie pesede !!!
02prostii(15 noi 09:52)
Emil Constantinescu se baga in seama prin cuvinte sforaitoare.Sa spna concret prin ce sa fie fiecare demn.Prin hotii si smecherii de tip levantin.Sa punem umarul cu totii ,sa ne facem datoria la locul de munca si sa ne lustruim obiceiurile si atunci putem fi demni.
04Vio(14 noi 14:39)
Astea se vad ce penibili sunt
mai mult...Politică
15 dec 00:00PoliticăDirecția de Pază va avea grijă de obiectivele CJC în 2019. Palaz: Fie se alinează cerințelor și solicitării noii conduceri, fie pleacă acasă

Consilierii județeni vor supune la vot, în ședința din 19 decembrie, mai multe proiecte aflate pe ordinea de zi....343

15 dec 02:51PoliticăOFLDE Constanța a popularizat Constituţia României în rândul populației461
15 dec 00:00PoliticăOrban: Anticipatele, cea mai bună soluție în cazul căderii Guvernului200
15 dec 00:00PoliticăALDE Constanţa: 'Este un câştig pentru România ce s-a întâmplat în Parlamentul European'

Plenul Parlamentului European a votat marţi, 11 decembrie, o recomandare pentru primirea României şi Bulgariei în...422

15 dec 00:36PoliticăNumirea lui Ionuţ Done în funcţia de subprefect, publicată în Monitorul Oficial530
15 dec 00:38PoliticăConsilierii locali municipali, convocaţi în şedinţă!422
15 dec 03:39PoliticăFost primar al Constanței, cetățean de onoare post-mortem

Adrian Rădulescu, fost profesor universitar doctor și om politic român, istoricul care considera Dobrogea o parte...730

15 dec 03:40PoliticăÎntâlnire publică pentru prezentarea PUZ-ului preliminar Zona Peninsulară335
15 dec 00:39PoliticăCurtea de Apel Bucureşti respinge cererea Turciei de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya de la Zaman România258
15 dec 03:45PoliticăMoţiunea de cenzură iniţiată de PNL, USR şi PMP a fost depusă la Parlament

Moţiunea de cenzură intitulată "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României!", iniţiată de PNL, USR...270

14 dec 03:57PoliticăAdministraţia locală pune la cale o TAXĂ de emitere a avizului de oportunitate pentru PUZ-uri1650
14 dec 00:00PoliticăIMPOZITE majorate şi cu 500% pentru clădirile lăsate în paragină la Constanţa - iată lista discutată de consilieri693
Vremea
8° - 8° sâmbătă, 15 decembrie 2018
ploaie ușoarăUmiditate: 93%
Vânt: 7.86 m/s din ESE
Presiune: 1031.35 milibari

Loto
6/4911925324143
5/4041220273435
joker6242532426
Horoscop
mai mult...SPSportRT
15 dec 00:23SportPoli Iaşi a învins-o pe Concordia Chiajna cu 6-3!

Poli Iaşi a învins-o pe Concordia Chiajna cu neverosimilul scor de 6-3 (2-1), vineri seara, în deplasare, în primul...272

15 dec 02:29SportHandbal: cu cine va juca România pentru bronz

România a fost umilită de Rusia în drumul spre titlul continental și are un meci de coșmar și pentru medaliile de...758

15 dec 00:25SportRomânia a fost SPULBERATĂ de Rusia, în semifinalele Europeanului de Handbal

România nu a făcut față campioanei olimpice, Rusia, în semifinalele Campionatului European de Handbal, din Franța!...602

15 dec 00:00SportHagi e plătit să piardă! În loc să fie favorită la titlu, Viitorul se zbate să prindă podiumul

Gică are dreptate, statutul de furnizor de jucători i-a șubrezit șansele la câștigarea campionatului, după ce i-a...770

Local
15 dec 03:47LocalComerţ ilicit cu ţigări în zona Gării CFR. Poliţiştii locali au dat amenzi

Polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Constanța au depistat, vineri, 14 decembrie, în...473

15 dec 03:47LocalGata, a început BÂLCIUL la Constanța! VIDEO

Ca în fiecare an, apropierea sărbătorilor de iarnă scoate din casă diverse persoane, mai puțin sau mai mult...1054

15 dec 03:26LocalATENȚIE, RISC DE POLEI la Constanța! Iată ce recomandă polițiștii

Polițiștii constănțeni se vor afla în teren, având în vedere condițiile meteorologice nefavorabile! Aceștia vă...1036

15 dec 02:04LocalUn parc din Constanța, dotat cu mobilier urban

Parcul Viitorului din Constanța (din zona străzii Caraiman) se înnoiește! Angajații Serviciului Amenajări Urbane...615

15 dec 03:41LocalPrimăria Valu lui Traian începe distribuirea pachetelor alimentare de Crăciun!

Începand de luni, 17.12.2018, orele 8.00 până joi, 20.12.2018, orele 16.00, se distribuie pachetele alimentare de...327

15 dec 03:42LocalȘoferul care a plecat de la locul accidentului, pus sub control judiciar!

Conducătorul auto care a plecat de la locul accidentului a fost prezentat, la data de 14 decembrie a.c., Parchetului de...404

15 dec 03:42LocalCondamnat pentru furt calificat

Polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale, la data de 13 decembrie a.c., au depistat un tânăr, în...293

15 dec 03:43LocalRAZII în Constanța: mai multe persoane conduse la Poliție!

Polițiștii din cadrul Secţiei 3 Poliţie, la data de 13 decembrie a.c., în intervalul orar 16.00 - 19.00, au...600

15 dec 03:46LocalUn pieton a fost lovit de mașină, în centrul Constanței!

Un accident rutier a avut loc vineri, 14 decembrie, la intersecția străzilor Cuza Vodă cu I.G. Duca. Potrivit...570

15 dec 03:44LocalA furat o sticlă cu băuturi alcoolice dintr-un supermarket din Constanța

Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție, la data 13 decembrie a.c., au depistat un bărbat, în vârstă de 49 de...375

Monden
15 dec 16:18MondenTom Jones concertează în România pe 26 iunie 2019

Cântăreţul britanic Tom Jones va concerta în premieră la Cluj-Napoca, la Sala Polivalentă BTarena, pe 26 iunie...193

15 dec 15:51MondenLoredana Groza a afișat în mediul online un decolteu de vis

Cântăreața Loredana Groza arată impecabil într-o rochie din catifea de culoare roșie. Artista a impresionat pe...317

15 dec 00:00MondenEchipa emisiunii „România, te iubesc!” a refuzat premiul APTR. Jurnaliștii nici măcar nu au mers la gală

Echipa "România, te iubesc!" a invocat valorile şi principiile după care se ghidează cei şase jurnalişti care fac...248

15 dec 15:22MondenAlexandra Stan, comentată de Iulia Albu. „Se chiloțărește în bucătărie”

Cântăreața Alexandra Stan s-a fotografiat în chiloți, în bucătărie. Imaginea a fost comentată de...275

15 dec 00:00MondenDragoș Pătraru, enervat: „Dar e aiurea să vezi că muncești 12 ore pe zi, iar niște jeguri profită de chestia asta”

Dragoș Pătraru prezintă emisiunea Starea nației la postul de televiziune Prima TV. Jurnalistul se declară...333

15 dec 00:00MondenScandal între Mirela și Bogdan de la „Insula iubirii”. „Mi-aș fi dorit să aibă mireasa ta caracterul meu!”

Un nou scandal a izbucnit în mediul virtual, după încheierea emisiunii "Insula Iubirii". De data asta replicile dure...230

15 dec 00:00MondenCântărețul Bryan Adams, pasionat de fotografie, expune la Berlin. Chipuri celebre și veterani de război, temele lui preferate

Bryan Adams are o pasiune care rivalizează cu cea pentru muzică: fotografia. Cântărețul britanic expune din 2000,...173

15 dec 15:12MondenEllen Pompeo și Patrick Dempsey, din „Anatomia lui Grey”, nu și-au mai vorbit de la terminarea filmărilor. De 3 ani nu și-au mai adresat nici un cuvânt

227

15 dec 15:09MondenCasa din Londra a lui Paul McCartey a fost spartă de hoți

Poliția din Londra investighează o spargere care a avut loc la domiciliul fostului membru al trupei Beatles, Paul...179

15 dec 15:09MondenTopul celor mai bine plătite modele în 2018. Cine este pe primul loc

Kendall Jenner, fiica în vârstă de 23 de ani a lui Kris Jenner şi sora mai mică a lui Kim Kardashian, ocupă,...201

Mapamond
15 dec 00:00MapamondBrexit: Premierul Theresa May anunţă că vor avea loc noi discuţii în următoarele zile cu UE

Premierul britanic Theresa May a declarat vineri că vor avea loc noi discuţii cu Uniunea Europeană în următoarele...163

15 dec 00:00MapamondParlamentul din Kosovo a votat în favoarea creării unei armate

Parlamentul de la Pristina a votat vineri o lege privind crearea unei armate kosovare, decizie care stârneşte...201

15 dec 00:00MapamondUngaria: Gaze lacrimogene şi arestări la protestele de la Budapesta împotriva ''legii sclaviei''

Poliţia ungară a recurs la gaze lacrimogene şi a operat arestări în timpul manifestaţiei de joi seara de la...174

15 dec 00:00MapamondGinerele lui Trump, în cursa pentru postul de secretar general al Casei Albe

Nominalizarea lui Jared Kushner, ginere şi consilier apropiat al lui Donald Trump, la postul prestigios de secretar...188

15 dec 00:00MapamondUE îşi va intensifica pregătirile pentru scenariul unui Brexit fără acord, afirmă Jean-Claude Juncker

Comisia Europeană îşi va intensifica pregătirile pentru cazul în care nu va exista un acord cu Marea Britanie...182

15 dec 00:00MapamondLiderii europeni au prelungit cu şase luni sancţiunile împotriva Rusiei

Şefii de stat şi de guvern din ţările UE, reuniţi joi la Bruxelles la Consiliul European de iarnă, au aprobat...176

15 dec 00:00MapamondMaria Butina, rusoaica arestată în SUA pentru spionaj, a pledat vinovată în instanţă

Maria Butina, rusoaica arestată în SUA în luna iulie şi acuzată de spionaj în favoarea Moscovei, a pledat joi...209

15 dec 00:00MapamondAutorul atacului armat de la Strasbourg, Cherif Chekatt, a fost ucis de poliţie

Autorul atentatului de la Târgul de Crăciun din Strasbourg, Cherif Chekatt, urmărit de două zile de sute de...206

15 dec 00:00MapamondProtestele se intensifică în Ungaria

Mii de unguri au protestat joi la Budapesta, reluând demonstraţiile de miercuri împotriva unei noi legi care...190

15 dec 00:00MapamondSUA: Schimb de focuri într-un colegiu din Indiana, atacatorul s-a sinucis

Un tânăr înarmat şi-a pus capăt zilelor într-un colegiu din Indiana, în nordul SUA, după un schimb de focuri cu...187

Sănătate
13 dec 03:45SănătateTratament salvator pentru pacienții cu accident vascular cerebral, la Spitalul Județean Constanța

Medicii din cadrul Secției de Neurologie au participat zilele trecute la o simulare națională, desfășurată sub...1375

12 dec 03:27SănătateVor fi livrate ambulanţe în toată ţara. Vin şi la Constanţa

Primele 300 de ambulanţe, achiziţionate prin Programul POIM 2014 - 2020, vor fi livrate începând de marţi, anunţă...490

12 dec 01:20SănătateAJUTAŢI-L PE VLĂDUŢ! Apel umanitar: Un băieţel de 6 ani, diagnosticat cu neuroblastom POATE FI SALVAT

Un băieţel de 6 ani poate fi salvat cu ajutorul dumneavoastră. Vlăduţ Cîrciu, copilul colegului nostru Sorin, a...399

7 dec 00:16SănătateCardurile naţionale de sănătate expirate, valabile încă doi ani de la data expirării

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate anunță furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu...831

1 dec 10:57SănătateDupă cazul de la Giuleşti, este aşteptat un control şi la Maternitatea Spitalului Judeţean Constanţa

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait...1568

30 noi 00:36SănătatePoliclinicile 1 și 2 ale Spitalului Județean Constanța, ÎNCHISE în minivacanța de Ziua Marii Uniri

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța aduce la cunoștința...687

29 noi 00:31SănătateSpitalul din Medgidia caută medic nefrolog

Ne confruntăm cu un deficit de medici nefrologi la nivelul întregii ţări. Potrivit dr. Liliana Tuță, președintele...1048

27 noi 00:48SănătateChemoembolizări în Spitalul Județean Constanța

Patru ședințe de chemoembolizare au fost efectuate, cu succes, la sfârșitul săptămânii trecute. Doi dintre...1399

24 noi 04:34SănătateSăptămână Europeană a Testării. Constănțenii, chemați să se testeze pentru hepatită și HIV!

Fundaţia Baylor Marea Neagră se alătură organizaţiilor neguvernamentale, instituţiilor şi liderilor de opinie din...897

21 noi 01:19SănătatePacienții constănțeni care suferă de HIV, fără tratament! Nu există contract de achiziție pentru medicamente

Pacienţii români care suferă de HIV au rămas fără tratament, probleme majore cu lipsa medicaţiei fiind...875