REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Proiecte fantasmagorice care n-au fost realizate în 2011

Proiecte fantasmagorice care n-au fost realizate în 2011

Replica API 29 decembrie 2011 | 00:00 128

Tichiile de mărgăritar

Tichiile de mărgăritar

Fiind considerat un an cu o criză economică mai accentuată ca 2010, nici în 2011 nu s-au reuşit să se ducă la final unele proiecte de mare anvergură. În schimb, reapar în atenţie pentru anul 2012. Altele dintre ele rămân nişte fantasmagorii şi se pot încadra cu mult succes în categoria proiectelor care nu vor fi realizate niciodată (ori cine ştie?).

Spitalul NATO - o investiţie care se lasă aşteptată

La începutul anului, prin februarie, în diverse cercuri se auzea cum că Spitalul Militar "Alexandru Gafencu" va avea parte de o investiţie menită să rezolve o problemă sanitară mai veche a oraşului. Surse din cadrul NATO spuneau că se vrea construcţia unui spital în România. Americanii şi-au dat seama că e mai ieftin să construiască un spital de la temelie decât să-şi trimită soldaţii de la Kogălniceanu în Turcia, Austria sau Germania. Noul spital ar fi putut fi folosit şi de oamenii de rând. Ar fi fost primul construit în România după 1990. Imagini ale proiectului au apărut însă pe siteul unei firme de arhitectură care a mai construit spitale pentru NATO. Cel de la Constanţa urma să aibă 500 de paturi, la etajele superioare, zonă de operaţii şi terapia intensivă. La subsol era prevăzut un centru de aprovizionare, o bucătarie şi o garderobă. Unitatea ar fi putut deservi şi civililor, contracost. Nici la acea vreme şi nici acum, nici un oficial nu a confirmat (dar nici infirmat) ştirea, însă, vizibil, proiectul bate pasul pe loc.

Mall-ul de pe Traian - la sfântul Aşteaptă

După izbucnirea scandalului cu prăbuşirea străzii Traian au apărut şi promisiuni că lucrările la complexul comercial care pare să fi deteriorat structura de rezistenţă a arterei ar urma să fie reluate. Ba mai mult, o firmă de arhitectură ce lucra în antreprenoriat pentru beneficiarul investiţiei pusese la dispoziţia publicului un plan complex cu detalii din etapele construcţiei, o hartă detaliată şi schiţe ale amplasamentului, precum şi câteva nume de mărci celebre care şi-ar fi anunţat prezenţa în complex. Din nou, constănţenii au fost probabil minţiţi, pentru că lucrările se află în acelaşi stadiu de abandon, strada Traian este în continuare închisă, iar faleza riscă în continuare să se prăbuşească.

Şoseaua de coastă - la un pas de piatra de temelie

Miză pentru diferite dispute la nivel înalt, proiectul şoselei de coastă a fost din nou scuturat de praf şi în 2011. Au picat capete, s-au refăcut planuri şi s-au căutat în permanenţă surse de finanţare. Ba mai mult, asta a fost şi singura doleanţă a primarului municipiului Constanţa către ministrul Mediului. Ultima chichiţă a proiectului este mult râvnitul acord de mediu şi asta doar pentru o mică porţiune "cu probleme". Nu trebuie uitat faptul că pentru acest proiect există "guri rele" care spun că a fost sacrificat politic un viceprimar şi un ministru. Din câte se pare, semne bune anul are! Ministrul Borbely a promis că va tranşa această problemă, iar pe la mediu, la Constanţa, lucrurile încep să se... mişte.

Viaţa la ţară sau tichia de mărgăritar a chelului

Primarii din judeţ au dat dovadă, în trecut, că pot fi foarte prolifici când vine vorba de proiecte ambiţioase. De la pistă de Formula 1 la restaurarea integrală a unor sate în spiritul vremii în care ele au existat, judeţul Constanţa s-a încadrat şi în acest aspect în categoria "zonelor mozaic". Dacă proiectele sus-amintite au căzut rapid, există şi zone unde ambiţia se pare că a rămas. Ce-i mai poate lipsi comunei Limanu ca să fie o zonă turistică desăvârşită? Păi cu un litoral atât de pitoresc şi autentic, cum sunt betoanele din Vama Veche, n-ar fi păcat să nu apară şi un port turistic?! Discuţia vizează zona 2 mai, o zonă într-o perpetuă dezvoltare, iar apariţia unei astfel de facilităţi ar aduce numai "beneficii". Astfel, şmecherii vor avea un nou loc unde să-şi etaleze yacht-urile, parcări betonate uriaşe unde să-şi ţină jeep-urile şi eventual şi câteva locuri de agrement, că doar se potrivesc toate în specificul zonei, nu? Din câte se cunoaşte până în prezent se face un lobby uriaş pe la mai toate ministerele care ar putea arunca bani într-un astfel de proiect şi există toate şansele ca peste puţin timp primarul localităţii să fie încununat pentru succes.

Florin ILIESCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614