REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Proiectul Bugetare participativă la Colegiul National Mihai Eminescu

Proiectul Bugetare participativă la Colegiul National Mihai Eminescu

Replica API 3 noiembrie 2020 | 00:00 1084

În septembrie 2019, Centrul Pentru Inovare Publică a selectat cinci licee din România pentru a participa la pilotarea procesului de bugetare participativă (PB) la școală.

Bugetarea participativă (BP) este un proces democratic prin care membrii unei comunități decid cum va fi cheltuită o parte a bugetului public.În cazul nostru, comunitatea este școala, iar membrii ei sunt elevii, părinții, profesorii și ceilalți angajați ai școlii

Procesul bugetare participativă la școală cuprinde următoarele etape: planificarea, introducerea conceptelor și informarea, participanții (elevi, profesori, părinți) participă la cel puțin una (profesori, părinți) sau mai multe (elevii) sesiuni de formare, introducând elemente de bugetare, proiectare, analiză, negociere etc.; toți cei implicați primesc informații complete despre întregul proces, colectarea ideilor de proiect, dezbaterea proiectelor și votul. Proiectul câștigător primește finanțarea de la Centrul Pentru Inovare Publică, fiind apoi implementat de către elevii clasei cu sprijinul conducerii școlii și al părinților.

Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” Constanța, este unul dintre cele cinci licee selectat pentru a participa la proiectul pilot ,,Bugetare participativă la școală” , în perioada noiembrie 2019- octombrie 2020. Elevii clasei a XII a D, coordonați de către profesorul diriginte, Benchea Nicoleta beneficiază de avantajele unei experiențe de învățare inedite și va primi finanțare pentru un proiect educațional al clasei.

Pe parcursul procesului de bugetare participativă la școală, elevii au participat la o sesiune de formare dobândind cunoștințe generale de management al proiectelor. Au identificat nevoile clasei, au stabilit obiective și au planificat activități, au proiectat un mic buget și au analizat riscurile. Cele cinci proiecte, rezultate din munca în echipă, au fost prezentate și dezbătute în baza unui scenariu on-line, în data de 27 octombrie 2020, cu participarea reprezentanților Centrului Pentru Inovare Publică, Nicoleta Voicu și Andrei Pârvan și a doamnei director adjunct a Colegiului Național ..Mihai Eminescu”, prof. Ibadula Bianca.

Procesul de votare s-a desfășurat în zilele de 27-29 octombrie 2020, electronic. Proiectul câștigător ,,O altfel de clasă”, va primi în luna noiembrie finanțarea din partea Centrului Pentru Inovare Publică pentru a fi implementat de către elevii clasei a XII a D, coordonați de doamna prof. Nicoleta Benchea.

Mulțumim, Centrului Pentru Inovare Publică pentru că a oferit elevilor (și nu numai lor) o experiență pozitivă de implicare civică, cât și conducerii Colegiului Național ..Mihai Eminescu”, pentru facilitarea desfășurării procesului pilot ,,Bugetare participativă la școală”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Iaabela bolboceanu
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367