REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Proiectul cultural românesc „Emotional Europe“ se derulează la Bruxelles

Proiectul cultural românesc „Emotional Europe“ se derulează la Bruxelles

Replica API 11 mai 2019 | 00:00 388

Preşedinţia română a Consiliului UE aduce la Bruxelles proiectului românesc Emotional Europe, dezvoltat de coregraful Cosmin Manolescu şi la care participă participă tineri artişti din Bucureşti, Bruxelles şi Anvers, dansatorii Gilles Noel, Steffi Mennen, Sergiu Diţă, artistele vizuale Ioana Stoica şi Doina Domenica Cojocaru Thanasiadis, precum şi Marta Popovici, muzician de jazz.

Proiectul include mai multe evenimente care se desfăşoară la Bruxelles, în cadrul unei rezidenţe organizate în parteneriat cu Institutul Cultural Român Bruxelles şi BOZAR, ca parte a programului Next Generation, Please!, informează Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană într-un comunicat de presă.

Emotional Europe îşi propune să observe modul de viaţă, interesele şi poziţionarea noii generaţii, să reflecteze asupra experienţelor care propun o ieşire din zona de confort şi asupra noilor tendinţe în arta contemporană, explorând conceptul de corp performativ şi contextualizând rolul tinerilor în Europa de astăzi. "Îţi place să dansezi? Crezi că dansul ne poate face mai buni? Te simţi cu adevărat liber? Ce este libertatea? Ce înseamnă să fii emoţional în prezent? Ce înseamnă să fii cetăţean european? Crezi în viitorul Europei?" sunt întrebări pe care proiectul le ridică publicului participant.

La 9 mai, cu prilejul Zilei Europei, evenimente din cadrul proiectului au fost prezentate de BOZAR, incluzând o serie de momente performative - My Name Is Europe şi My Body Is The Stage, prezentate cu ocazia vernisajului oficial al expoziţiei Next Generation, Please!.

De asemenea, în data de 10 mai, coregraful Cosmin Manolescu a participat la o masă rotundă având ca temă colaborarea artistică internaţională, organizată de BOZAR, artiştii performând în cadrul standulului expoziţional Emotional Europe din cadrul expoziţiei interactive Next Generation, Please!.

Expoziţia este deschisă publicului larg în perioada 9 mai - 28 iulie, prilej cu care vor putea fi vizionate două filme realizate de artista vizuală Doina Domenica Cojocaru Thanasiadis - Collective Responsibility şi The Body is the Stage, precum şi fotografii şi jurnalele de lucru ale echipei artistice Emotional Europe.

Emotional Europe este un proiect cultural co-produs de Fundaţia Gabriela Tudor, BOZAR şi Institutul Cultural Român Bruxelles, cu sprijinul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, ca parte a programului cultural al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Program cultural este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Referitor la acest eveniment, ambasadorul României la Bruxelles UE, Luminiţa Odobescu, a declarat: "Exprimarea artistică are o multitudine de forme. Admir generozitatea şi creativitatea artiştilor români, care se exprimă prin mijloace atât de variate, vii, dinamice, interactive, pe care reuşesc să le integreze în cele mai fericite moduri. Ceea ce vine să întărească ideea de coeziune promovată de Preşedinţia română a Consiliului UE. Coeziune de idei, talent, creativitate artistică".

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614