REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Proiectul MAI privind comasarea alegerilor "atacă" şi colegiile parlamentare

Proiectul MAI privind comasarea alegerilor "atacă" şi colegiile parlamentare

Replica API 6 decembrie 2011 | 00:00 98

Socoteli pentru 2012

Socoteli pentru 2012

Nici Victor Ponta şi nici Mircea Geoană nu vor mai putea candida în colegiile parlamentare în care au fost aleşi în 2008, dacă proiectul noii legi electorale propus de ministrul administraţiei şi internelor Traian Igaş va fi aprobat. Asta pentru că propunerea legislativă vizează desfiinţarea colegiilor lor chiar dacă, în total, proiectul prevede o creştere cu 16 a numărului de parlamentari. Ministerul Administraţiei şi Internelor a lansat în dezbatere săptămâna trecută un proiect electoral extrem de controversat, întrucât el prevede, nu o diminuare a numărului de parlamentari aşa cum promitea PDL, ci o creştere a numărului lor cu 16, de la 334 de mandate de deputat (câte sunt acum) la 345 şi de la 137 de senatori la 142.

Ponta şi Geoană nu mai pot candida în colegiile unde au fost aleşi

Preşedintele PSD Victor Ponta şi fostul lider social-democrat Mircea Geoană nu vor mai putea candida în colegiile în care au fost aleşi în 2008. Conform calculelor realizate de RTV.net rezultă faptul că proiectul legislativ al MAI propune desfiinţarea colegiilor parlamentare ale celor doi, chiar dacă, în total, ministerul condus de Igaş vizează creşterea numărului colegiilor. Ponta este deputat al Colegiului 6 din Cricumscripţia electorală Gorj. În total, în Gorj, în 2008 au fost trasate 6 colegii de deputat şi 2 de senator. Conform proiectului MAI, pentru 2012 în Gorj se are în vedere trasarea a 2 colegii de senator şi a doar 5 de deputat. Prin urmare, Victor Ponta nu va mai putea candida în actualul Colegiu 6, întrucât acesta nu va mai exista. Situaţia este similară şi pentru judeţul Dolj, unde Mircea Geoană este parlamentar al Colegiului senatorial 5. Conform MAI, pentru alegerile din 2012 sunt propuse doar 4 colegii de senator în Circumscripţia Dolj. Aşadar, nici Mircea Geoană nu va mai putea candida în actualul colegiu senatorial 5 Dolj din cauză că şi acest colegiu este propus pentru desfiinţare.

Udrea poate

Spre deosebire de Ponta şi Geoană, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, va putea candida în colegiul de deputat în care va fi aleasă, Colegiul 25 Bucureşti. De altfel, Udrea a anunţat recent că va candida în acelaşi colegiu. "Cu siguranţă voi candida în acelaşi colegiu în contiunare pentru o funcţie de deputat, de reprezentant în Camera Deputaţilor", a afirmat ea. Întrebată dacă ea spune că va fi cu siguranţă în Parlament, Udrea a răspuns: "Nu, am spus că voi candida din nou în colegiul 25".

Cu 16 parlamentari mai mult. Lista judeţelor unde se schimbă numărul

Creşterea totală pe care ministerul condus de Traian Igaş este de 16 parlamentari, chiar dacă sunt câteva judeţe unde se operează şi "tăieri". În Bucureşti, proiectul legislativ al MAI propune cu un deputat, respectiv un senator mai mult. În Bacău şi Constanţa se vrea cu câte un senator şi un deputat mai mult. În Alba, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Ilfov, Maramureş, Mureş, Satu Mare şi Sibiu - mai mult cu câte un deputat. Iar în Neamţ, Suceava şi Timiş se doreşte câte un senator în plus.

Florin ILIESCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367