REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Proiectul „O şcoală mai verde – o comunitate sănătoasă” la Şcoala 10 „Mihail Koiciu” Constanţa

Proiectul „O şcoală mai verde – o comunitate sănătoasă” la Şcoala 10 „Mihail Koiciu” Constanţa

Replica API 30 mai 2018 | 22:22 755

Proiectul „O școală mai verde- o comunitate sănătoasă”, finanțat de Fundația pentru parteneriat și MOL România continuă. Pe 5 iunie, urmează amenajarea spațiului nefuncțional din cadrul Școlii 10 ”Mihail Koiciu” din Constanța, iar pe 12 iunie, triatlonul de mediu. Până acum, activitățile din cadrul proiectului au fost focusate pe organizarea Cafenelei de mediu și activități ce țin de teatru forum, la care au participat cumulat peste 100 de elevi.

Proiectul „O școală mai verde- o comunitate sănătoasă”, finanțat de Fundația pentru parteneriat și MOL România continuă prin activități dedicate elevilor și cadrelor didactice. Una dintre aceste activități a fost și Cafenea Publică de Mediu, care a strâns 31 de elevi și 2 cadre didactice, alături de 8 voluntari din cadrul ONG Mare Nostrum, în cadrul Școlii nr. 10 din Constanța, beneficiarul proiectului.

Principiul de funcționare al Cafenelei publice a fost simplu: spaţiul a fost împărţit în şase zone, unde copiii au lucrat, împreună cu voluntarii, în mod informal. Temele de discuție au fost: menţinerea şi extinderea spaţiilor verzi, metode de prevenire a poluării cu deşeuri, metode de economisire a energiei electrice, metode de prevenire a poluării apei, conservarea biodiversităţii Mării Negre, educarea populaţiei cu privire la probleme de mediu. Pentru a putea lua parte la toate discuțiile, participanții s-au mutat de la o masă la alta.

Toate concluziile discuțiilor au fost notate de voluntarii ONG Mare Nostrum, iar unele dintre el ear trebui preluate și de adulți, în ideea de a proteja mediul înconjurător. De exemplu, la capitolul Metode de prevenire a poluării cu deșeuri, concluziile elevilor participanți la Cafeneaua publică de Mediu au fost următoarele: să fie mai multe coșuri de gunoi, lumea să fie bine educată, oameni care se ocupă cu strângerea deșeurilor (amendarea și strângerea lor), lumea să aibă o pungă în care să strângă deșeurile, atragem atenția oamenilor din jur, lumea să strângă deșeuri la concursuri, pungi de reciclare (colectate în locuri, coșuri special amenajate), semne de aruncare (interzis), mărirea amenzilor, companii de informare, să existe afișe făcute de elevii școlii, coșuri ornamentate, să existe o barcă de gunoi, ecologizare, ateliere de reciclare focusate pe crearea de obiecte decorative

Referitor la implicarea elevilor în activitățile proiectului, Marian Paiu, coordonator proiect, menționează: „Suntem mai mult decât încântați de faptul că toți elevii s-au implicat activ în discuții dar mai ales, au fost cât se poate de interesați de a găsi soluții pentru toate problemele ce țin de acest domeniu. Știm că așteaptă cu nerăbdare activitatea de amenajare a grădinilor verticale în școala lor”.

Pe data de 5 iunie, atât elevii din cadrul Școlii numărul 10 Constanța, cât și părinții acestora, se vor implica în cea mai amplă acțiune de realizare a unei grădini verticale de la nivelul județului, cu ajutorul unor specialiști în peisagistică: „Pentru ONG Mare Nostrum, acesta este al doilea proiect care mizează pe crearea unui spațiu verde functional la nivelul instituțiilor de învățământ din Constanța. Primul a fost realizat în urmă cu câțiva ani și a vizat Liceul Teoretic OVIDIUS”, spune Mihaela Cândea Mirea, director executive al ONG Mare Nostrum.

Pe 12 iunie, va mai fi organizată o activitate tematică, și anume triatlonul de mediu, care va implica aproape 100 de elevi din cadrul Școlii nr 10 ”Mihail Koiciu” din Constanța.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218