REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Proiectul privind decontarea transportului pentru elevi, retras. Ţuţuianu, CRITICĂ ACIDĂ la adresa liberalilor, cu referire la Piaţa Victoriei!

Proiectul privind decontarea transportului pentru elevi, retras. Ţuţuianu, CRITICĂ ACIDĂ la adresa liberalilor, cu referire la Piaţa Victoriei!

Replica API 23 august 2018 | 00:00 262

„Consilierii liberali vor punctaje politice. Aici venim să muncim!”

„Consilierii liberali vor punctaje politice. Aici venim să muncim!”

Consilierii județeni s-au întrunit, miercuri, 22 august a.c., în cadrul unei ședințe ordinare a Consiliului Județean Constanța. Pe ordinea de zi au fost trecute 21 de proiecte de hotărâre, dar încă de la începutul ședinței, consilierul județean Marian Iordache, liderul grupului PNL a solicitat retragerea de pe ordinea de zi a proiectului privind acordarea facilităților la transport pentru elevi și studenți. Consilierul județean a argumentat decizia retragerii prin faptul că proiectul a primit aviz de nelegalitate din partea de Direcției Generale de Administrație Publică și Juridică și a Direcției Generale Economico- Financiară din cadrul CJC.

În ciuda faptului că atât președintele Marius Horia Țuțuianu, cât și vicepreședintele Claudiu Palaz au punctat faptul că avizele din partea celor două direcții sunt doar consultative, consilierii județeni au susținut retragerea proiectului.

De menționat că proiectul a fost inițiat de liberalii Marian Iordache, Bogdan Bola, Liviu Popa, Stelian Gima, Cristian Zahariuc, Marian Crușoveanu, Geanina Topolov, în urma unei solicitări a Asociației Elevilor Constanța și a Asociației Studenților Constanța. Proiectul prevedea subvenționarea cu 50% a transportului județean pentru elevi și studenți.

La rândul său, consilierul județean Radu Matei a declarat că avizele de nelegalitate ar fi „nelegale”, întrucât nu se referă la aceleași prevederi legislative invocate în proiectul de hotărâre.

Președintele Marius Horia Țuțuianu a dat asigurări, din nou, că problema se află în atenția conducerii Consiliului Județean Constanța, că va fi solicitat un punct de vedere de la reprezentanții Guvernului, având în vedere că, potrivit legislației, decontarea cheltuielilor de transport pot fi realizate doar de la bugetele locale.

Pe de altă parte, acesta le-a transmis un mesaj dur liberalilor, considerând că dau speranțe false elevilor și studenților, pe un proiect de hotărâre nefundamentat pe lege: „Aș vrea să le solicit public consilierilor PNL să nu mai inițieze proiecte și să nu mai pună într-o ipostază delicată consilierii județeni, indiferent de culoarea politică, dacă nu au o bază legală la proiect. Când am venit la conducerea Consiliului Județean, am spus de la bun început, nu m-a interesat decât dezvoltarea județului, dar dacă vor să facă punctaje politice, să le facă la televizor, să le facă pe stradă, în București, să le facă în Piața Victoriei, dar nu în Consiliul Județean Constanța. Aici am venit să muncim, să dezvoltăm județul”. Marius Horia Țuțuianu a dat asigurări că proiectul va fi repus pe ordinea de zi de îndată ce va fi documentat temeinic din punct de vedere legislativ.

De ce a primit aviz de nelegalitate proiectul privind subvenționarea transportului județean

În raportul realizat de Direcția Generală de Administrație Publică și Juridică a Consiliului Județean Constanța se arată că proiectul de hotărâre inițiat de liberali „nu are fundament legal, dispozițiile invocate în preambulul proiectului de act administrativ nefiind aplicabile în speță”. „Analizând prevederile actelor normative anterior enunțate, precum și ale dispozițiilor normative ce nu au fost avute în vedere de inițiatori, concluzionăm că acordarea pentru elevi și studenți de facilități la transportul local în comun organizat de către operatorii autorizați de Consiliul Județean Constanța nu intră în sfera de competență a autorității administrației publice județene. Potrivit art. 84, alin 3 din Legea 1/2011 a Educației Naționale, „elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ la care sunt școlarizați, pe bază de abonament, în limita a 50km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a opt călătorii dus întorc pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă”.

Normele privind acordarea de reduceri cu 50% ale tarifelor pentru transportul local în comun, de suprafață și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval de care beneficiază elevii și studenții din învățământul de stat, aprobate prin Ordinul ministrului Învățământului nr. 4055/1996, conform cărora facilitățile de transport – reducerile de 50% din costul legitimațiilor de călătorie și gratuitățile – se acordă prin decontare de către instituțiile de învățământ.

Proiectul de hotărâre nu a primit nici avizul Direcției Generale Economico- Financiară din cadrul CJC.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Gigi esti prost, daca DGEF CARE E SUBORDONATA LUI TUTUIANU NU A DAT AVIZ DE LEGALITATE E BINE CA A FOST RETRAS, ALTFEL INIYIATORII AR FI LUAT-O IN MANA CA MAJORITATEA pesedista NU VOTA!!!!
0
0
Aceasta idee nu este noua, au fost multe astfel de variante. Este important daca se si pune in practica. Altfel este alta poveste .... si atat.
1
0
Astia de la PNL sunt praf! PNL Constanta sunt Zero barat! Rusine!
2
1
Bine ca sunt oameni capabili in cj ca altfel trecea proiectul si apoi mergeam toti la dna. Imi cer scuze...
1
0
Si cu ce a dezvoltat CJ judetul? Au primit bani numai primariile PSD si acolitii...cativa cu pile la CJ in functie de cum voteaza partidul...scarba...
3
1
dati la hodorogi basinosi , care umplu autobuzele de mirosuri ca doar ei va voteaza ! nepoti lor sa mearga pe jos pina la aderarea la psd
2
1
Oricum nu se stie car mai sta guvernul asta si apoi pa si cj
2
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614