REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Proiectul privind Legea pensiilor, în dezbatere. Vezi ce noutăţi ne aşteaptă

Proiectul privind Legea pensiilor, în dezbatere. Vezi ce noutăţi ne aşteaptă

Replica API 10 decembrie 2018 | 10:21 204

Comisia pentru muncă şi protecţie socială dezbate, luni, proiectul de lege privind sistemul public de pensii.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat că proiectul ar putea fi aprobat în Camera Deputaţilor în această săptămână.

"Eu pot să vă spun în calitate de deputat că luni şi marţi vom dezbate legea pensiilor unde voi trimite doi secretari de stat şi, în măsura timpului, voi ajunge şi eu la comisia de specialitate. Va merge preşedintele Casei Naţionale de Pensii împreună cu un secretar de stat care a lucrat la acest proiect. Ne propunem ca imediat după aprobarea în comisia de specialitate, să fie votul în plen. Noi ce am spus că vom face este să o aprobăm în Parlament săptămâna viitoare, cel mai târziu peste două săptămâni", a spus vineri Budăi.

În 26 noiembrie, Senatul a adoptat proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, fiind înregistrate 81 de voturi ''pentru'', 12 - ''împotrivă'' şi opt abţineri. Proiectul a fost adoptat cu amendamente de formă, nu de fond faţă de varianta Guvernului.

În expunerea de motive se arată că actul normativ are ca obiect de reglementare eliminarea inechităţilor dintre beneficiarii sistemului public de pensii, în ceea ce priveşte categoriile de persoane care au desfăşurat activitatea în aceleaşi condiţii de muncă şi cu un nivel de salarizare relativ similar, indiferent de anul pensionării. Prin acest act normativ, pensionarul este definit ca fiind persoana care beneficiază de pensie de asigurări sociale şi a realizat cel puţin stagiul minim de cotizare de 15 ani.

Eliminarea inechităţilor, ajutor pentru soţul supravieţuitor, cumul pensie invaliditate cu venituri

Principalele reglementări incluse în proiectul de lege vizează extinderea sferei perioadelor necontributive asimilate stagiului de cotizare prin valorificarea perioadei de master şi doctorat cu durata normală de studii, redefinirea gradelor de invaliditate şi permiterea cumulului pensiei de invaliditate cu venituri din activităţi profesionale, instituirea unor praguri minime ale pensiilor raportate la salariul minim brut pe ţară garantat în plată, introducerea ajutorului pentru soţul supravieţuitor care reprezintă 25% din pensia soţului decedat şi poate fi cumulat cu propria pensie, stabilirea modalităţii de calcul al pensiei prin introducerea unui nou instrument denumit valoarea punctului de referinţă (VPR).

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege, transmite Româniatv.net.

Opoziţia a fosrmulat amendamente la proiectul de lege. Parlamentarii din Opoziţie îşi doresc ca legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019, iar valoarea punctului de pensie să fie de 1.875 lei, şi nu de 1.265 lei.

C.M.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu nu pot avea acceasi pensie cu unul similar ca incadrare, dar cu contributii diferite si ani de vechime diferiti.Ar fi o prostie, asa fac minimum de contributie , adica 15 ani si iau pensie cat altul cu 40 de ani vechime doar pentru faptul ca am fost amandoi ospatari sau tamplari.Oricum legea nu e clara si nici dezbaterile nu sunt elocvente.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614