REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Proprietarul unei maşini sfidează Poliţia Rutieră cu plăcuţe de înmatriculare diferite, puse pe dos

Proprietarul unei maşini sfidează Poliţia Rutieră cu plăcuţe de înmatriculare diferite, puse pe dos

Replica API 30 octombrie 2015 | 00:00 732

Pe străzile din Constanţa circulă toţi ciudaţii:

Pe străzile din Constanţa circulă toţi ciudaţii:

Şoferii care circulă cu un autoturism care nu este dotat cu plăcuţe de înmatriculare riscă sancţiuni, dar şi reţinerea certificatului de înmatriculare. Dacă se constată faptul că maşina nu este nici măcar înscrisă în circulaţie, atunci deja se ajunge la dosar de cercetare penală şi lucrurile se complică. Desprins din sfera aceasta, un eveniment destul de ciudat a fost surprins pe străzile din Constanţa. Un autoturism marca Volkswagen avea în partea din faţă un număr provizoriu de Braşov şi pe spate unul de Argeş, dar întors!?

Legislaţia rutieră interzice folosirea maşinilor pe drumurile publice dacă acestea n-au plăcuţe cu număr de înmatriculare. Aici intră şi cei care au numere modificate sau confecţionate din te miri ce materiale. Un astfel de caz a fost surprins pe străzile din Constanţa, însă ciudat a fost faptul că plăcuţele erau diferite, iar una dintre ele era pusă „pe dos”. Mai exact, în partea de faţă era un număr provizoriu de Braşov, iar în cea din spate, un număr de Argeş.

Motivele şoferului probabil că ar fi multe, dacă ar fi luat la întrebări, însă este cert faptul că s-ar fi ales din prima cu o sancţiune. În plus, menţionăm că la astfel de „metode” mai apelează şi infractorii, care atunci când dau „lovitura” vor să fie acoperiţi şi să nu poată fi identificaţi prea uşor. „Pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele, cu excepţia celor trase sau împinse cu mâna şi a bicicletelor, trebuie să fie înmatriculate ori înregistrate, după caz, şi să poarte plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, cu forme, dimensiuni şi conţinut prevăzute de standardele in vigoare”, potrivit Codului Rutier.

În caz contrar, şoferii riscă să fie sancţionaţi, amenda reprezentând 2 - 3 puncte plus reţinerea certificatului de înmatriculare. Dacă se constată şi alte abateri, precum autoturism neînmatriculat cât şi altele, deja se ajunge la dosar de cercetare penală, care se va lăsa cu trimitere în judecată şi condamnare. Cât despre cei care rulează cu autovehiculele cu numere scrise pe cartoane sau fel de fel de metode, mulţi dintre ei susţin că nu au bani. „Trebuie să vină la noi, să depună o cerere privind eliberarea unei noi plăcuţe, pierdute sau deteriorate.

Legea nu permite aşa ceva, să umble cu cartoane sau să dea ei cu vopsea, iar Poliţia Rutieră sancţionează acest lucru. În momentul în care se constată pierderea, furtul, sau deteriorarea, la noi, costul unei plăcuţe este de 20 de lei, la tipul A, cea normală. Aceasta se eliberează în aceeaşi zi, în decurs de o oră şi ceva. În momentul în care se aplică pe carton cu carioca, sau cu vopsea, sau se foloseşte orice alt sistem, înseamnă că deja are cunoştinţă despre acest lucru şi nu şi-a îndeplinit obligaţia de a solicita o nouă plăcuţă.

Legea a stabilit ca plăcuţele să fie stas, prin normativul legal. Ca atare, orice adaptare atipică, atrage după ea consecinţele”, au spus reprezentanţii Serviciului Permise şi Înmatriculări Auto Constanţa. Mai precis, contravaloarea plăcilor de înmatriculare se achită în momentul depunerii documentelor, în suma de 20 lei pe bucată tip A; 23 lei pe bucată tip B şi 17 lei pe bucată tip C.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218