REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Proprietarul unor SITE-URI 'DEOCHEATE', PREJUDICIU de 5 MILIOANE de LEI

Proprietarul unor SITE-URI 'DEOCHEATE', PREJUDICIU de 5 MILIOANE de LEI

Replica API 28 august 2020 | 00:00 1843

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de punere la dispoziția publicului de opere fără consimțământul titularilor, prevăzută de art.194 (fostul art.1398), art.198 alin.4 (fostul art.1411) din Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe și de spălare a banilor, prevăzută de art.49 lit. b din Legea 129/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor (fostul art.29 lit. b din Legea 656/2002).

În urma cercetărilor efectuate a rezultat că, în perioada mai 2013 – octombrie 2015, inculpatul a administrat în fapt domeniile de internet cu titulatura „spice”, prin care a pus la dispoziția publicului opere și produse purtătoare de drepturi conexe, programe de televiziune, fără consimțământul titularilor de drepturi S.C. R.C.S. & R.D.S. S.A. și HBO, pe care inculpatul le recepționa în România, folosind echipamente speciale situate în București, în baza unui abonament pentru persoană fizică.

De asemenea, în perioada mai 2013 – octombrie 2015, inculpatul, prin intermediul unor societăți comerciale înregistrate în afara României pe care le controla și al site-urilor pe care le administra, ar fi comercializat abonamente pentru servicii de televiziune ce includeau programele DIGI și din 2013 și HBO, pe care le-ar fi distribuit către 16.858 de abonați din România și din alte 36 de țări, activi la data de 10.07.2015.

Pentru ca abonații să poată recepționa și pe televizor programele cu acces condiționat puse la dispoziție prin intermediul site-urilor, nu doar prin intermediul dispozitivelor de tip calculator, tabletă sau telefon, inculpatul a comandat, a comercializat și a promovat instrumente proiectate special în acest scop, la o societate din China, care livra aceste instrumente direct abonaților sau distribuitorilor din teritoriul respectiv (dispozitive pirat de control al accesului, numite STB-uri -Set Top Box-uri).

În perioada decembrie 2013-octombrie 2015 inculpatul ar fi comercializat direct sau prin distribuitori în alte teritorii, un număr de 2692 de STB-uri, dispozitive pirat de control al accesului.

Veniturile din vânzarea de abonamente TV ce conțineau programe pentru care nu a existat niciun acord din partea titularilor drepturilor, precum și cele din vânzarea instrumentelor folosite la săvârșirea acestor infracțiuni, STB-urile comandate în China, constituie bunuri care provin din săvârșirea de infracțiuni. Inculpatul a disimulat adevărata natură a provenienței și a circulației bunurilor, cunoscând că provin din săvârșirea de infracțiuni, prin intermediul mai multor firme înregistrate în alte state, care erau direct controlate de către inculpat și care, toate, vărsau banii pentru „serviciile prestate” în conturile controlate de inculpat în România sau în portofelele electronice deținute de acesta sau de către persoane angajate de acesta. Sumele de bani din aceste conturi erau retrase în numerar de către inculpat sau integrate în circuitul civil prin achiziția aparent licită de bunuri imobile.

Inculpatul a dobândit din activitatea infracțională desfășurată pe domeniile de internet cu titulatura „spice”, suma de 5.104.681,11 lei prin intermediul conturilor și/sau metodelor de plată electronică, plățile fiind făcute de către clienții serviciilor IPTV (abonamente și dispozitive pirat de control al accesului) prin transfer bancar în conturile deținute la bănci în România pentru societățile pe care le controla sau în conturile electronice ale acestora sau ale inculpatului.

În ultimă instanță, tot în cadrul acțiunilor de „ascundere” a provenienței și circulației bunurilor, inculpatul a recurs la numirea ca trezorier sau director general a unei persoane decedate din anul 2008, pentru a se asigura că acesta va fi singura persoană responsabilă pentru veniturile a două societăți comerciale, întocmind acte nule absolut și transferând importante sume de bani în conturile proprii în scopul achiziționării de bunuri imobile.

Prin rechizitoriul întocmit se solicită instanței menținerea sechestrului asigurător instituit asupra conturilor, bunurilor imobile aparținând inculpatului și pentru care a folosit persoane interpuse și asupra numelor de domeniu „spicetv.ro” și „spicetvbox.ro”, precum și confiscarea acestora și a sumelor de bani până la concurența sumei de 5.104.681,11 lei reprezentând prejudiciul adus bugetului de stat, precum și pentru suma de 12.000 lei, reprezentând cheltuieli judiciare efectuate în cursul urmăririi penale, avansate de stat. De asemenea, se solicită instanței confiscarea extinsă a imobilelor achiziționate de către inculpat pe numele mamei sale și a altei persoane, precum și cota-parte pe care soția inculpatului o deține asupra imobilelor acestuia.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Tribunalului București, spre competentă soluționare.

V.S.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Facem toti videochat si mergem la produs cu guvernul Meu?
1
1
buna treaba daca nu dati de lucru oamenilor, din ce sa isi hraneasca familiile, imbuibatilor
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218