REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Propunere PSD: Vor fi grațiați și condamnații pentru corupție. Pedepsele de până la 10 ani se reduc

Propunere PSD: Vor fi grațiați și condamnații pentru corupție. Pedepsele de până la 10 ani se reduc

Replica API 7 martie 2017 | 00:18 427

Senatorul PSD Șerban Nicolae, președinte al Comisiei juridice din Senat, vrea să aducă mai multe modificări proiectului Legii grațierii adoptat de Guvernul Grindeanu. Printre altelele, ar urma să beneficieze de grațiere și cei condamnați pentru fapte de corupție, inclusiv pentru luare și dare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu. Totodată, ar urma să fie reduse, în anumite condiții, și pedepsele de până la 10 ani închisoare. Potrivit Hotnews, amendamentele au fost depuse deja la Comisia juridică, unde încep mâine dezbaterile pe marginea proiectului de lege, scrie Digi24.

Dacă Executivul vroia, prin proiectul de lege adoptat odată cu celebra OUG 13, să grațieze în întregime „pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv”, reprezentantul PSD ar dori o extindere și o nuanțare a categoriilor de pedepse. Concret, ar urma să se grațieze în întregime „pedepsele de până la 3 ani inclusiv” și „pedepsele de până la șapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mic de trei ani”.

Pentru pedepsele aflate deja în executare și din care au rămas de executat mai mult de patru ani, pedeapsa ar urma să se reducă cu 3 ani.

Pedepsele până la 10 ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul de executat este mai mic de patru ani, ar urma să fie grațiate parțial, cu trei pătrimi din restul de executat.

În cazul în care restul de executat este mai mare de patru ani, din pedeapsă se va reduce jumătate din restul de executat.

Cu alte cuvinte, dacă cineva a primit 10 ani de închisoare și a executat doar 2 ani din pedeapsă, rămânându-i 8 ani, în urma grațierii PSD va beneficia de o reducere cu 4 ani a pedepsei. În total, persoana ar urma să facă doar 6 ani de închisoare, dacă amendamentele lui Șerban Nicolae vor fi adoptate de colegii parlamentari.

Totodată, ar urma să se grațieze, în întregime, „măsurile de internare într-un centru educativ”.

Potrivit unui alt amendament, de grațiere NU ar urma să beneficieze pedepsele a căror suspendare este executată.

Tot în comparație cu proiectul Guvernului Grindeanu, forma lui Șerban Nicolae nu mai prevede grațiere pentru femeile însărcinate și persoanele care sunt unic întreținătorn de familie și au în întreținere minori cu vârsta de până la 14 ani.

Un alt amendament prevede că de grațiere nu vor beneficia persoanele condamnate recidiviste.

Fără recuperarea prejudiciului

Proiectul Guvernului Grindeanu prevedea, la art. 4, condiționarea grațierii de achitarea, în termen de 1 an, a despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească.

Condiționarea dispare prin amendamentele depuse de senatorul PSD Șerban Nicolae.

De altfel, acesta s-a pronunțat și public împotriva condiționării grațierii de plata prejudiciului, argumentând că este „exagerată” și că „pune sub semnul întrbării semnificația gestului de clemență”.

Grațiere și pentru corupți

Alte două amendamente formulate de președintele Comisiei juridice, senatorul PSD Șerban Nicolae, vizează infracțiunile exceptate de la aplicarea prevederilor Legii grațierii.

În varianta inițială a proiectului erau exceptate infracțiunile de corupție prevăzute de art. 289-294 din Codul Penal, abuzul în serviciu (art. 297) și conflictul de interese (art. 301). În varianta lui Nicolae, acestea nu mai sunt exceptate de la grațiere.

Cu alte cuvinte, ar urma să beneficieze de grațiere și cei condamnați pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, abuz în serviciu și conflict de interese.

De asemenea, ar urma să fie grațiați cei condamnați pentru infracțuni asimilate infracțiunilor de corupție (inclusiv efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția, folosirea de informați ce nu sunt destinate publicității).

În contrapartidă, ar urma să fie exceptate de la grațiere pedepsele acordate pentru divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Comisia juridică a Senatului începe marți dezbaterile pe fondul proiectului Legii grațierii, urmând să fie discutate și amendamentele depuse de parlamentari. În ședințele anterioare, au avut loc dezbateri de ansamblu asupra proiectului, în prezența unor reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, Uniunii Naționale a Judecătorilor din România și ai Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Proiectul Legii grațierii a fost adoptat de Guvernul Grindeanu în seara de 31 ianuarie 2017, odată cu OUG 13 de modificare a Codurilor penale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
asta, ca asa arata si este, este o alta hartie igienica destinata mangaierii si stergerii cacatului facut de liderii politici in frunte cu Dragnea si tariceanu... si bineinteles restul de hoti si corupti, EI ORICUM STIU CA IN SCURT TIMP, FORTAND MEREU CU LEGI DE CACAT, VOR ZBURA DEFINITIV DIN POLITICA SI SE VOR DUCE LA PARNAIE, DECI NU AU CE PIERDE ORICUM...
3
0
sa sugi pula bine-bine si de vei invinge frica , sugi lindicul lui RODICA !
1
3
Vom face un contrac cu tine,de tras muie la comunisti!
3
1
asteptam ca tinerii frumosi si liberi - de contracte de munca- sa faca ceva...
3
2
prost,prost dar hotarat
1
2
Sper ca este o gluma
3
3
Holera galbena nu se obisnuieste cu vointa romanilor. Modelul cel mai evident este Serban Nicolae Robert care dupa 13 ani de atarneala la primarie jecmaneste la greu cetatenii. Orasul pe care il gestioneaza el se scufunda incet dar sigur in mizerie si hotie. Interlopii il conduc pe celebrul Robertino tatal parcarilor si tarabelor. Rusine celor care il tineti in brate si profitati de functia lui.
10
2
ptr cel ce semneaza CONTRAZEK, ai creierul in stare lichida datorita bauturii din capul lui taicatu, cind te-a ejaculat. O avea ala scoala, cum zici tu, dar itimai trebuie si creier...ceea ce va lipseste si tie si tuturor pupincuristilor psd....
7
2
asta ar fi culmea culmilor;inseamna ca nu ne mai facem bine,noi ca natie...sa speram ca e doar o gluma !?
9
3
gratierea va veni...si o sa sugeti ciorapii si chilotii plini de cacat ai psd-ului.
6
6
Ma intreb cum poate plamadi psd ,in mizeria intestinelor lor,asemenea excremente toxice ca acest serban nicolae?Sa vii cu asemenea propunere la nici doua luni de cand au incercat sa dea foc tarii.Sa dai drumul spagarilor,hotilor si evazionistilor ,sa nu le impui recuperarea prejudiciului pt simplu motiv ca sunt asazisi politicieni si marea lor majoritate provin din ciuma rosie de stanga.Oare chiar asa popor de prosti suntem?Daca trece aceasta lege suntem terminati si ca lege dar mai ales ca natie!
11
4
acum razboiu este pe fata psd-ul arata dispretul fata de romanii care nu este de acord cu hotia ,coruptia.
12
3
Aloo,Anaful,Dna-ul,mergeti la Eforiei,si ridicati,betivii de primar si mai ales vicele,au furat deja banii publici si cei de la UE ptr afacerile lor personale ,populatia din eforie ,nu dormiti ,mergeti peste ei...
7
2
Bravo misule, gratiat si cu banii furati la purtator.Stiti ca mai aveti doua luni de guvernat si vreti s-o puneti.Vremea este frumoasa ,asa ca n-o sa tremuram la mitinguri.
8
4
Fezastru in Romanica PSD PNL USR aceeasi mizerie. Hoti stiga hotii. Eforie sa fie in atentia DNA dezastru sau pus pe furat bani publici din a doua luna de mandat.
1
5
Indrazneste sa crezi.............ca veti reusii.
8
5
Cei care comenteaza sunt loviti la scufita.
7
10
Grupul infractional psd nu poate exista fara coruptie !
16
7
Mai aveti multi idiotii ca asta si Iordache. O intrebare retorica caci se stie cat sunt de multi la rand. Nu sunt lasati sa guverneze, adica sa face ce vor iar javrele din parlacacat sa scoata legi pentru furat dar numai pentru ei. Va da si voua bai, va da ca de aia i-ati votat. Si aveti ce meritati. HUUUUUUUUUUOO.
12
2
Stiti de ce nu ies romii in strada...pt ca ei sunt cei carora li se iau contracost buletinele si puse in saci in perioada alegerilor de ciuma rosie...doar cativa stiu ultimul rezultat al recensamantului...
12
2
Parlamentul trebuie sa rezolve urgent Aglomeratia din penitenciare pt a scapa de programul Pilot care ne asteapta in perioada imediat urmatoare. Daca nu se rezolva aceste probleme Adio programul de Guvernare-Adio Salarii marite. Adio Pensii . Indexari. Burse.Alocatii . Adio gratuitati cu transporturile. Adio program de Guvernare ! Banii o sa mearga pe despagubiri si condamnari CEDO ! Opozitia abia Asteapta sa puna mana pe Putere . Johanis abia asteapta sa-si faca Guvernul lui ! Nu vati prins ca Vulpea sta la Panda-Abia Aseapta sa puna Laba pe Putere ! Poporul va dat puterea. Aplicati LEGEA
4
16
Au pierdut legea gratierii infractorilor in guvern si acum ULTIMA lor sansa mai este la parlament, doar ca acum VA FI PENTRU TOTDEAUNA, VA FI ULTIMUL MANDAT DE DOAR 2 LUNI AL PSD, ULTIMUL GUVERN, ULTMA MAJORITATE IN PARLAMENT, ACUM NU VOM MAI IESI JUMATATE DE MILION CI MILIOANE SI NU SE VA MAI TERMINA DOAR CU O DEMISIE! PSD "INDRAZNESTE SA CREZI IN ROMANIA"!
14
4
Astia care au dat dislike cu rosu au rude in puscarie ! Vai, ce neamuri proaste in acest Psd putred!
16
6
oaminii astia isi bat joc de o tara intreaga, nu au inteles nimic din dorintele protestatarilor anume sa guverneze legal. ESTE INADMISIBIL ce vor si se pare ca nu pot fi opriti. PESDISTI care i-ati votat, va place, asta ati vrut?, v-au amagit cu pomeni. sunteti singuri in masura sa puneti bariera acestor enormitati, asta pana nu este prea tarziu, nu ne vom mai putea reveni. Cautati in dex explicatia cuvantului gratiere si apoi convingeti-va in ce conditii si cui i se poate aplica. Pe acesti indivizi nu-i intereseaza decat viitorul lor si a inca trei patru generatii. Vor sa-si puna la adapost
14
4
putere cacatii care comenteaza impotrva gratierii nu erau nici pe teaza cariciului...Gratieri se dau de mii de ani...numai niste retardati nu inteleg ca exista puscariasi nevinovati.Sa mai fi comentat cineva pe timpul lui Ceausescu ca se da gratiere...ca era halit cu fulgi cu tot.Gratierea trebuie sa vina URGENT indiferent ca va fi macel in Romania.
9
13
Haideti toti in parlament ,ca siau natural joc de tot poporul ,hotii,scapa toti politicienii de condamnari de ,puscarie,ramin cu averile furate de la popor ,nu se poate merge mai departe asa
18
6
Ciuma rosie nu se lasa! L au bagat la inaintare si pe oligofrenul asta!
21
9
Banditi au fost tot banditi au ramas. N-au reusit prin decizie anceaca prin alte modalitati sa reduca pedepsele PSD-istilor.
17
7
Astia ne amesc cu povesti despre salarii pensii zane etc ..si defapt ei isi dau legi pentru dragnea tariceanu ponta si toata clica lor politica de hoti.PAI MANCAVAS NU VENIM PESTE VOI NU 600000 SI 4000000 MAI CEVA CA LA REVOLUTIE .POPORU VEDE CINE SUNTETI JAVRE CIUMATE SI ROSII.
20
7
Bai, zek, bipedul asta, cum ii spui, e mai destept si are mai multa scoala decat tot neamul tau la un loc pe ultimii 300 de ani. Incluzandu te si pe tine
10
18
Voi sunteti nebuni cu gratierea asta, vedeti ca lumea e impotriva, voi tot pe a voastra o tineti.
22
9
ce putea sa propuna acest biped care a ocupat locul unu in top "prostul zilei", timp de citeva luni, fara intrerupere..
24
7
Toti avem pe cineva inchis este nevoie urgenta de o gratiere. Dragnea trebuie sa ajunga presedintele Romaniei, numai el stie programul de guvernare doar el. E idolul meu de suflet. Va pupa Ozzy pe toti care inca mai cred in el.
6
22

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218