REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Prorectorul Gabriela Stanciu, interimară la conducerea Universităţii Ovidius. Cât pe ce să fie Teodosie!

Prorectorul Gabriela Stanciu, interimară la conducerea Universităţii Ovidius. Cât pe ce să fie Teodosie!

Replica API 2 august 2013 | 00:00 153

Epure, suspendat din funcţia de rector

Epure, suspendat din funcţia de rector

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului i-a suspendat mandatul rectorului Universităţii Ovidius, Dănuţ Tiberius Epure, pe durata cercetărilor penale, şi l-a numit "ordonator interimar de credite" la instituţia superioară de stat pe prorectorul Gabriela Stanciu. Înştiinţarea a fost făcută joi seara, 1 august a.c., printr-o adresă semnată de ministrul Mihnea Costoiu. Astfel, Stanciu va fi cea care va gestiona banii şi problemele Universităţii Ovidius până la desemnarea unui nou rector. Ordinul ministrului Costoiu vine ca urmare a hotărârii Senatului Universităţii Ovidius, reunit, joi, în şedinţă.

Joi a fost o zi dificilă pentru corpul profesoral al Universităţii Ovidius! Dănuţ Tiberius Epure, acuzat de procurorii DNA de luare de mită şi arestat preventiv pentru 29 de zile (alături de Stere Tala), a fost suspendat din funcţia de rector, conform Codului Muncii. Aproximativ 50 de reprezentanţi ai Universităţii Ovidius s-au reunit ieri într-o şedinţă extraordinară şi au supus votului un "ordonator interimar de credite". Discuţiile au fost atât de aprinse încât trei din cei cinci prorectori, respectiv prof.univ.dr. Ion Bordeianu; prof.univ.dr. Victor Ploae şi conf.univ.dr. Florin Anghel, au refuzat statutul de "ordonator interimar de credite", lupta dându-se doar între prof.univ.dr. Gabriela Stanciu şi prof.univ.dr. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, spun sursele noastre. "A fost o şedinţă tensionată. Arhiepiscopul Tomisului a fost propus de către reprezentanţii Facultăţii de Teologie, însă nu a participat la şedinţă. Prorectorii Ion Bordeianu şi Victor Ploae au refuzat, în ideea că urmează să se pensioneze. Domnul Anghel nu putea fi luat în calcul pentru că nu este profesor, ci doar conferenţiar. Doamna Stanciu ne-a explicat că programul managerial nu este al rectorului Dănuţ Tiberius Epure, ci al întregii echipe şi îl va duce mai departe", au declarat reprezentanţii Universităţii Ovidius. Contactat telefonic, prorectorul prof.univ.dr. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, a declarat faptul că: "În calitatea sa de specialist în finanţe, sigur că putea să fie un foarte bun manager şi începuse nişte lucruri pozitive, dar eu pe cele ascunse de unde să le ştiu? Nu am participat la nici o discuţie mai restrânsă. La masa prezidială, eu stăteam mai la margine, lângă domnul profesor Bordeianu, un om distins şi curat, cu dânsul am avut şi am cel mai des dialog. Universitatea nu va rămâne fără conducere, va fi o conducere interimară".

Ceartă privind modalitatea de votare

Şedinţa de joi a ţinut două ore, iar spiritele au fost foarte încinse. Inconvenientul l-a reprezentatat modalitatea de votare a noului interimar. "Nu a fost vot secret, ci vot deschis, cu mâinile ridicate, să vadă toată lumea ce se votează. S-a încercat şi varianta votului electronic, exact ca la parlamentari. S-a deschis sistemul electronic, iar cei prezenţi în sală au votat înainte să se dea startul pentru votare. Pentru că nu s-au înţeles asupra numărătorii voturilor electronice, s-a renunţat la acea idee. A fost o adevărată ţigăneală", au mai spus cei care au participat la şedinţă.

Stanciu le-a împărtăşit profesorilor impresii de la percheziţiile DNA

Deşi a asistat la percheziţiile DNA, Gabriela Stanciu a fost desemnată joi "ordonator interimar de credite", din 56 de voturi, doar două persoane au fost împotrivă şi două abţineri. "Este prima femeie numită prin ordin de ministru ca ordonator interimar de credite la Universitatea Ovidius. Ne-a explicat celor prezenţi la şedinţă că a asistat la percheziţiile DNA ca reprezentant al Universităţii Ovidius. Ne-a mai spus că ofiţerii DNA au fost foarte amabili", au declarat profesorii universitari. Din Carta Universităţii Ovidius reiese faptul că interimarul instituţiei trebuie să fie unul din prorectori. Astfel, Stanciu va fi cea care îl va înlocui pe Epure până la organizarea alegerilor pentru desemnarea unui nou rector. Între timp, avocaţii rectorului Dănuţ Tiberius Epure au făcut recurs la Tribunalul Bucureşti, urmând să fie judecat de către Curtea de Apel Bucureşti, cel mai probabil săptămâna viitoare. În cazul în care va ramâne definitiv şi irevocabil în arest, Epure va fi demis din funcţie printr-un ordin al Ministerului Educaţiei. Universitatea Ovidius va putea organiza alegeri pentru desemnarea unui nou rector abia după ce Epure va fi revocat din funcţie de către Ministerul Educaţiei. Iată ce a transmis, cotidianului "Replica", Universitatea Ovidius: "Astăzi, 1 august 2013, Senatul Universităţii Ovidius din Constanţa s-a întrunit în şedinţă extraordinară, cu două teme principale. În prima parte, au fost validate deciziile Consiliului de Administraţie, în principal cele referitoare la rezultate sesiunii din luna iulie a Admiterii 2013, dar şi altele. În cea de a doua parte, Senatul UOC a desemnat prorectorul care preia atribuţiile de ordonator de credite, în persoana doamnei prof.univ.dr.ing. Gabriela Stanciu, prorector Educaţie şi formare continuă".

Alexandra VASILE, Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614