Protecția Copilului trimite Corpul de control în centrele de stat unde zeci de copii erau ținuți în condiții inumane
Protecția Copilului trimite Corpul de control în centrele de stat unde zeci de copii erau ținuți în condiții inumane
Facebook Instagram X Whatsapp Linkedin PinterestProtecția Copilului trimite Corpul de control în patru centre ale statului din Târgu-Mureș, unde zeci de copii erau ținuți în condiții inumane. Aceștia erau neglijați, încuiați cu zăvorul și primeau medicamente expirate. În plus, inspectorii Consiliului de Monitorizare și reprezentanții Centrului de Resurse Juridice au descoperit că cele patru centre funcționau ilegal.
Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, în legătură cu situațiile și posibilele nereguli constatate de inspectorii Consiliului de Monitorizare și de reprezentanții Centrului de Resurse Juridice, în urma unor controale inopinate la mai multe servicii sociale gestionate de DGASPC Mureș, unde erau găzduiți copii cu dizabilități, în virtutea transparenței și a dreptului opiniei publice la o informare corectă, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție face următoarele precizări:
Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Rareș Petru Achiriloaie, va dispune trimiterea Corpului de Control al ANPDCA pentru a verifica aspectele semnalate și modul în care în respectivele centre de plasament a fost respectată legislația în domeniul protecției drepturilor copilului.
Totodată, președintele ANPDCA solicită DGASPC Mureș să prezinte cât mai curând posibil lămuriri în acest caz, pentru că este important să comunice public și să clarifice această situație.
„Lucrurile semnalate sunt de o gravitate extremă și, în cazul în care se dovedesc a fi reale, consecințele trebuie să fie cele legale. Dispunerea Corpului de Control în județul Mureș este prima dintre măsurile legale pe care noi, la nivelul Autorității o avem la dispoziție. Cer, de asemenea, DGASPC Mureș să prezinte cât mai curând posibil lămuriri în acest caz, pentru că este important să comunice public și să clarifice toate aceste situații care, așa cum au fost expuse, sunt inacceptabile“, a declarat Rareș Petru Achiriloaie, președintele ANPDCA.
Potrivit prevederilor legale în vigoare, Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, instituțiile care gestionează activitatea serviciilor sociale destinate inclusiv îngrijirii copiilor cu deficiențe neuropsihiatrice, funcționează, la nivelul fiecărui județ/sector al Municipiului București, în subordinea Consiliilor Județene, respectiv a Consiliilor Locale, în cazul sectoarelor Municipiului București.
CITEȘTE ȘI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News