REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Protest al angajaţilor din industria HoReCa

Protest al angajaţilor din industria HoReCa

Replica API 9 octombrie 2020 | 19:24 2940

Aproape 200 de persoane, din peste 2.500 câte sunt aşteptate miercuri seara la protestulangajaţilor din industria HoReCa, s-au adunat în Piaţa Victoriei. Oamenii sunt pașnici și mulți dintre ei nu poartă mască.

”Vrem să muncim”, ”Nu îl vrem pe Arafat”, ”Nu vrem un musulman”, ”Jos Guvernul”, scandează protestatarii.

Printre protestatari se află și artiști, după ce teatrele și cinematografele au fost închise.

Ninel Dănilă, patronul unui restaurant din Capitală şi unul dintre iniţiatorii acţiunii, a motivat acțiunea pentru că au fost destul de multe repercursiuni în urma faptului că industria s-a închis în perioada anterioară şi "acum nu mai vrem să mai trecem prin aşa ceva".

"Nu există niciun orizont în treaba asta pentru că, dacă se întâmplă ca numărul de cazuri să crească, vă daţi seama că nu se va mai deschide nimic în perioada următoare. Şi noi vrem să ştim care este ajutorul clar din partea Guvernului pentru noi. Nu stăm cu mâna întinsă, nu vrem să stăm cu mâna întinsă. Eu, personal, niciodată nu am stat, muncesc de 25 de ani în domeniul acesta, dar nu mai îmi permit să stau acasă şi nu mai am soluţii", a afirmat Dănilă.

Întrebat dacă se aşteaptă să fie primiţi în această seară de autorităţi la discuţii, el a spus că nu acesta este scopul protestului.

"Noi am scris pe Facebook care sunt întrebările la care am avem nevoie de nişte răspunsuri şi mai sunt altele pe care o să le discutăm în Piaţă şi o să le postăm pe Facebook. Nu vrem să ne întâlnim cu....Noi nu suntem organizatori ai acestui eveniment. Noi ne-am întâlnit ad-hoc aseară în Piaţă, după ce s-a anunţat problema aceasta, s-au anunţat restricţiile şi am stat de vorbă. Nu ştiam ce să facem, cum să facem ca să fim o voce care să ne reprezinte. Şi am creat un eveniment pe Facebook. Am fost 25 - 30 de persoane. Am creat acest eveniment pe Facebook care a luat amploare. Noi cunoaştem foarte multă lume din domeniu. Ne-au sunat o grămadă de prieteni. Toată lumea este de acord că trebuie făcut ceva. Este prima dată când HoReCa reacţionează şi vă repet: Doamne fereşte! Avem părinţi, avem fraţi, avem surori, nu ne permitem să riscăm cumva sănătatea publică. Nu despre asta e vorba. Vrem nişte soluţii. Ok, închidem, dar nu o jumătate din România lucrează şi jumătate nu lucrează. Asta vreau să vă spun. Se judecă cu jumătăţi de măsură. Aţi văzut ce a fost azi la metrou, de exemplu. Deci, vreau să vă întreb un lucru: de ce la noi s-a putut închide de pe o zi pe alta - şi eu am marfă perisabilă, am marfă în frigidere de 20.000 de lei, ce fac cu ea? - şi de ce la metrou nu a fost o reacţie rapidă când s-a întâmplat ce s-a întâmplat astăzi, să vină Jandarmeria şi să închidă accesul la metrou pentru alte persoane?", a explicat acesta.

În ceea ce priveşte numărul estimat de participanţi la protest, Dănilă a menţionat că se aşteaptă la mai mult de 2.500 de persoane.

"Noi suntem surprinşi de numărul acesta. Noi o să mergem, o să păstrăm distanţarea. Dacă vedem că cineva depăşeşte vreo limită a bunului simţ vom interveni. Nu ne permitem să ne arate lumea cu degetul. Vrem să fie un protest paşnic din care să se vadă că suntem şi noi o forţă, să se vadă că suntem o cantitate care nu este neglijabilă şi atâta tot. Dar nu ştiu câţi oameni ar trebui fie la un protest. Sper să nu avem incidente; nu este cazul, pentru că nu mergem acolo să ne certăm cu nimeni. Suntem apolitici. Nu ne interesează PSD, PNL, cine conduce. Ne interesează să avem un răspuns la toate lucrurile acestea....Eu zic că 2.500 de persoane o să fie sigur. Acum, să nu avem o surpriză să vină mai multă lume, pentru că văd o mobilizare masivă", a adăugat el.

La ora 18:00 îşi anunţaseră participarea la protest pe Facebook 2.800 de persoane, iar 6.400 erau interesate.

De asemenea, pe pagina de Facebook a protestului au fost postate câteva întrebări la care cei din industrie aşteaptă răspuns din partea autorităţilor.

"Întrebări fără răspunsuri: 1. Cum e posibil să fim închişi de pe o zi pe alta? 2. Ce se întâmplă cu chiriile? 3. Ce se întâmplă cu taxele aferente acestei perioade? 4. Ce se întâmplă cu marfa perisabilă din stoc? 5. În cât timp se plăteşte şomajul tehnic? 6. Există variante de ajutor din partea statului pentru această perioadă ? 7. Cum procedăm cu creditele, leasingurile pentru echipamente şi celelalte plăţi pe care nu le putem onora?", întreabă angajatorii din industria HoReCa, scrie stiripesurse.ro.

”Contăm doar când votăm”, ”Meniul zilei: faliment!”, ”Nu fiți abuzivi!”, ”400.000 de vieți, o notă de plată pe care nu vă permiteți să o plătiți!”, au mai scris protestatarii pe pancarte.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
trebuie bagata starea de urgenta si inchisa horeca
5
1
Starea de urgenta este necesara, altfel o sa aveti o revolta a personalului medical din spitale si dsp-uri, care sunt epuizati. Ganditi-va la personalul medical, nu la HORECA.
6
4
99% din terase si retaurante nu respecta nicio regula. Isi merita soarta!
10
0
HORECA se inchide datorita administratorilor si angajatilor care poarta masti la misto sau chiar deloc si nu isi respecta clientii. Mergeti in vizita pe la Colonade, Urban16 aflat chiar lanaga Replica, pe la majoritatea restaurantelor sau puburilor din Piata Ovidiu si o sa vedeti de ce Horeca se inchide. Daca se faceau controale serioase probabil ca nu se ajungea in situatia asta
11
1
Horeca merita sa moara incet si-n chinuri la cata nesimtire si bataie de joc este in acest sector!
8
2
F bine , sa se inchida orice activitate dar numai locatiile unde politia gaseste nereguli. Nu pt un nesimtit sau doi , sa sufere o intreaga industrie. Politia si jandarmeria, armata daca trebuie, sa faca controale non - stop si unde se incalca legea, lacatul pe usa minim 3 luni. Si cazul mediatizat cu nume si locatie, sa se stie si sa se afle. Sa vedeti cum in 7 zile se aliniaza toti, nu dai amenda de 1 -2000 de lei unui club, asa , la misto, sa nu se supere golanul. Arsi rau la buzunar, inclusiv nesimtiti care pun masca la misto. Nu trebuie sa sufere o industrie pt cativa idioti, fara mangle.
16
0
legea premeditat si cu buna stiinta si multi tauni se inbolavesc la chiolhanurile din carciumi & cluburi. Trebuia sa va asteptati la asta, dar ce va mai plac banii multi. Asa ca stati acasa, ca maxim in doua luni voi cu tembelii care joaca in hore la nunti si botezuri cu mult peste 100 cat prevede legea, veti produce peste 5000 de imbolnaviti pe zi si peste 100 de decese.
9
2
moaaa, ce mila mi-e de carciumari.
11
1
ce ati tipat cand sa va deschida? ca respectati regulile, ca ospatari cu manusi si masca, rezervari online, formular de completat pt ancheta epidemiologica, dezinfectanti, mese la 2 m distanta. pula! voi cafea, suc ordinar si o friptura de se vedea prin ea la preturi de specula. sa va fut ba! v ati cautat o cu lumanarea!
16
2
Bai tampitule tu care ai marfa de 20.000 de lei in frigidere,infectati cu coronavirus din Bucuresti sunt trimisi cu elicopterele la alte spitale din tara"din fericire inca mai sunt locuri"daca nu se iau masuri vor muri oameni cu zile pt.ca nu vor mai fi locuri unde sa fie tratati. V-ati facuto cu mana voastra pt.ca dabia asteptati sa deschideti restaurantele unde s-au facut nunti,botezuri si alte chiolhanuri si de acolo au explodat numarul de infectati,de la sutele de oameni adunati la petrecerile astea.
11
1
sa va salveze aia carora le dadeati cafea ,ceai ,mancare si locuri de cazare pe 10 august 2018 si zbierau contra ciumei rosii. Ha,ha ha acum TOT AIA , va inchid !Asta vara era 40 de lei o banala salata ,150-200 un baldachin 70-100 euro o camera jegoasa de hotel ,adaugati la nota de plata pana si lungimea siretului Sa va tina inchisi pana iese Dragnea de la puscarie ca va mai faca el un ajutor cu tichete de vacanta ,tren moca pentru studenti etc Treceti la munca si faceti hotelurile alea si restaurantele sa arate macar ca cele de la bulgari, ,generalizati all inclusiv etc !
22
5
de oameni si cat au fost deschisi unu nu purta masca sau sa dezinfecteze se vede clar si la protest ca nu au masca ...va meritati soarta asa ca ciocu mic si meegeti acasa si invatati sa respectati niste reguli de 2 lei si va dau astia drumu pana la anu de pasti
16
1
oamenii astia,o fi o cafea 12 lei,cum spune unul,dar acolo e chiria,taxele la primarie,salariul angajatului,asigurarile,..dar mai este si placerea sa stai de vorba cu cineva,sa te bucuri,sa socializezi,..sa simti ca esti om...horeca,artistii traiesc vremuri f grele,ei erau cei ce se ocupau de sufletele nostre,fara cultura,divertisment devenim masini...acum ca niciodata e momentul sa fim impreuna,...altfel suntem TERMINATI
8
14
Pai da. Cine mai vinde cafeaua cu 12 lei
17
4

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102