Protest! Cu mafioții de la Damen n-are cum să prospere șantierul! Video
Protest! Cu mafioții de la Damen n-are cum să prospere șantierul! Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestAngajații de la Șantierul Naval Damen Mangalia au ajuns la capătul răbdării! Au început anul cu stângul și cu un protest de amploare desfășurat în curtea companiei, nemulțumiți de faptul că li se promit.... și doar atât, măriri de salariu, dar și de faptul că au fost concediați colectiv un număr semnificativ de salariați și se intenționează restructurarea forței de muncă și a posturilor. „Rușine, rușine să vă fie”, au strigat, în mod repetat, salariații, la protestul organizat la începutul acestui an.
Angajații Damen au organizat un nou protest, de data aceasta pe șantier. Acesta spun că le-a ajuns cuțitul la os și le este teamă că vor rămâne fără muncă. „Suntem din ce în ce mai puțini, cel mai mic număr din istoria șantierului - 1542... era anul trecut, probabil că anul acesta suntem și mai puțini, iar numărul scade de la o săptămână la alta. Vreau să rămânem optimiști și să credem că șantierul va prospera. Ne urează un an prosper. Nu simțim că e prosper. A început cu stângul. Noi simțim austeritate, nu prosperitate”, a spus unul din salariați. ”Cu mafioții ăștia de aici cum să prospere șantierul, dacă sunt numai hoți?!”, a fost replica altui angajat.
Reamintim că Sindicatul Liber Navalistul și FSLR au organizat, la jumătatea lunii decembrie, o amplă acțiune de protest la sediul Ministerului Economiei pentru a stopa intenția companiei olandeze Damen de restructurare a posturilor în pragul sărbătorilor de iarnă. Asta după ce salariații au aflat că a fost convocată Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor DSM pentru a supune aprobării reorganizarea forței de muncă a Societății, prin restructurarea posturilor.
De peste 2 ani, salariații se confruntă cu această stare de incertitudine majoră privind siguranța locurilor de muncă, iar deciziile reprezentanților statului român sunt nefavorabile salariaților. Reprezentanții Damen Shipyards Mangalia și-au asumat, zic ei, atât prin contractul de asociere cât și public, că va crește numărul de salariați la 3.000, însă în momentul de față societatea mai are doar 1.500 de salariați, sunt mai puțini salariați decât erau în momentul preluării pachetului de acțiuni de compania olandeză.
Damen Shipyards Mangalia SA, deținută cu 51% de Șantierul Naval 2 Mai SA și cu 49 % de compania olandeză DAMEN HOLDING BV, a avut, în anul fiscal 2020, cifra de afaceri de aproape 89 de milioane de lei, fără profit și datorii de aproape 900 de milioane de lei. Tot în 2020, numărul angajaților era de 2107. În 2017, cifra de afaceri era de Damen 988. 608. 575 lei, iar profitul de 158.094.831. De atunci, compania nu a mai „bifat“ profit.
Video:
Nici ministrul Economiei, fost angajat Damen, și nici conducerea șantierului nu vorbesc
Precizăm că am încercat să obținem un punct de vedere de la ministrul Economiei, Florin Spătaru. Acesta ne-a răspuns, inițial, la telefon, însă ne-a transmis că este ocupat, urmând să revenim cu apel. Ceea ce am și făcut, mai multe zile la rând, însă acesta nu a mai răspuns. Nici reprezentanții Damen nu au răspuns apelurilor noastre.
Este de neînțeles lipsa de reacție a lui Spătaru în contextul în care a fost directorul șantierului de la Mangalia mai bine de 3 ani. În 2019, în cadrul unei conferințe de presă, Spătaru declara, din poziția de director Resurse Umane. ”Strategia noastră de dezvoltare este atragerea tinerilor și a celor care au lucrat în Mangalia și își doresc să revină, astfel încât să li se asigure oportunitatea dezvoltării unei cariere, să rămână aproape de familie, să le asigurăm un grad de confort în cadrul organizației, corespunzător standardelor de la nivelul construcțiilor navale”.
Florin Spătaru, ministrul Economiei și fost angajat Damen
S-a văzut interesul dat pentru șantierul Mangalia care, în 2019, avea aproape 2000 de angajați... Vom insista până când ministerul și conducerea Damen vor binevoi să-și exprime poziția față de disperarea angajaților și de măsurile de austeritate impuse. Și, eventual, să spună cum au reușit să aducă compania în pragul falimentului.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.