REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

PROTEST la Delfinariul Constanța: „Vrem SALARII DECENTE!”

PROTEST la Delfinariul Constanța: „Vrem SALARII DECENTE!”

Replica API 7 iunie 2018 | 00:36 478

„Vrem salarii decente, să ne putem întreține familia!”, au cerut, miercuri, 6 iunie a.c., angajații Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, în cadrul unui protest. Oamenii au ieșit în curtea instituției, cu pancarte pe care erau scrise mesaje prin care își exprimau nemulțumirea vizavi de ceea ce a însemnat intrarea în vigoare a Legii 153/2017, așa numita Lege a salarizării unitare, pentru ei: le-au fost tăiate sporurile și le-au scăzut salariile.

Drept pentru care, de la începutul acestui an, angajații Delfinariului, Microrezervației, Planetariului și celorlalte obiective din cadrul complexului muzeal primesc salariul minim pe economie.

Săptămâna trecută, îngrijitorii au refuzat să prindă ratonii și să-i țină, pentru a putea fi vaccinați, așa cum impune legislația. Și-au motivat refuzul prin faptul că le-a fost tăiat sporul de periculozitate. O colegă de a lor a murit, recent, în urma unui infarct, iar oamenii spun că o contribuție au avut și supărările cu salarizarea, din ultimele luni. Sunt angajați cu probleme de sănătate, pe care le-au căpătat din cauza condițiilor de muncă. Este și de înțeles, având în vedere că, de exemplu, la Delfinariu lucrează într-un mediu cu umiditate ridicată.

Drept pentru care, având în vedere că demersurile realizate pe linie sindicală, până în prezent, nu au avut niciun rezultat, angajații complexului muzeal sunt hotărâți să își spună păsurile prin forme de protest.

„Am făcut nenumărate demersuri, adresate Consiliului Județean Constanța, dar până acum nu au găsit nicio soluție de a fi rezolvată această problemă a salariilor, dat fiind că Legea salarizării nu le permite creșterea salarială, până în 2022. Cerem o modificare a Legii 153, așa cum s-a făcut și pentru alte categorii de salariați. Ordonatorul principal de credite, Consiliul Județean Constanța, să fie cel care să stabilească veniturile salariale ale colegilor din complexul muzeal, prin faptul că ei au venituri proprii și nu ar afecta bugetul național al României”, a declarat liderul sindical Ion Caraignat, reprezentant al Cartel Alfa Constanța.

Demersul angajaților este sprijinit și de Adrian Bîlbă, directorul complexului muzeal.

„Am venit în 2012 ca manager la Delfinariul Constanța și de atunci încasările și numărul de vizitatori s-a triplat, în condițiile în care personalul este același, posturile fiind blocate în sistemul public, iar salarizarea a crescut minimal, a făcut în continuare să avem salarii nete undeva sub 1.200 de lei la foarte mulți dintre angajați.

Este, după părerea mea, inadmisibil ca un muzeu de o importanță județeană, dar care se adresează în timpul sezonului estival tuturor turiștilor ce vizitează Constanța, personalul muzeului să fie tratat de către legislația românească astfel. Mai mult, noua lege a salarizării a eliminat posibilitatea accesării unor sporuri de condiții periculoase, vătămătoare sau grele de muncă. Aceste sporuri se obțin în cadrul muzeelor de importanță județeană foarte dificil, numai după ce demonstrezi că anul precedent ai avut boli profesionale sau accidente de muncă.

Acesta este motivul pentru care salariații de la CMSN Constanța au o revendicare importantă salarială, iar din acest punct de vedere au tot sprijinul meu ca director al instituției. Ca exemplu, numai în ultimele două zile, la casierie și-au dat demisia două persoane din șase, ele având un salariu de 1.100 de lei, din care se rețin și sume pentru garanție, ajungând să ducă acasă 900 lei, insuficient pentru un trai decent”, a afirmat directorul Adrian Bîlbă.

Angajații au în plan să protesteze, joi, și în fața Prefecturii Constanța.

Prezent la Constanța, ministrul Dezvoltării și Administrației Publice, Paul Stănescu, a afirmat că va expune problema de la Delfinariu colegilor din Guvern, căci dezideratul coaliției aflate la guvernare este ca „toată lumea să aibă salarii decente”.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tot ce s-a facut acolo este minunat, dar si salariatii trebuiesc sa fie remunerati dupa acest efort.Setii sa renunte la o parte din salariile lor mari.
1
0
Exceptand Delfinariul, cailalti sunt ingrijitori de animale pentru capre,oi,ratoni,etc..., cu un miros vara de-ti muta nasul - asta legat la munca depusa... De ce nu ramane doar Delfinariul si panarama de adunatura de animale sa fie mutate din oras...?!?
0
0
Singura solutie este sa votati miscarea populara si pe presedintele Traian
3
7
Sa va angajati la DGASPC acolo trai pe vatrai , sporuri , furati motorina cata vreti , furati alimente si mancati din bucatarie de la handicapati pana vomitati. Noaptea le futeti una la cacatia aia si behaiti pana dimineata. Viata de bugetar. Asa ca la flit cu fazanii si delfinii. Astia nu aduc nimic bun. Mergeti la faraonul conducatorul pe viata DINICA si nu veti regreta viata de bugetar. Sau cum se numesc in latina SaracusBugetarius Papagalus
2
1
sa va dea pesedeul
6
0
voi cereti salarii decente,la ce va ganditi,in timp ce guvernul dracnea devalizeaza cea mai ramas din averea nationala si o transfera cu dedicatie jidanilor,ca memento trebuie amintit ca tezaurul romaniei in aur nu se mai gaseste in tara ci la londra afacerea fiind coordonata de guvernatorul bnr jidanescu
8
0
12000 salariu
8
0
sa mearga sambata la bucuresti sa ceara
8
0
Ce frumos faceti ! ...
6
0
Mutati animalele si pasarile la marginea orasului asa cum este in toata lumea civilizata si redati constantenilor parcul asa cum era odata!
7
4
au furat toti banii. In loc de reprezentatii cu foci, sa-l bage pe Felix Stroe in arena.
13
2
aha...deci o sa se mareasca tariful la intrare
3
2
Intrare 40 lei!!! plus foci 24 Lei , jecmaniti lumea. Oricum aveti slaarii mari , doar taiati bonuri sinsacaiti lumea cu copii, parazitilor. Cand mancati purcelusi si fazani nu va e rusine
10
6
Da-ca nu va da banu ,,,mancati delfini si plecati...
3
8
In strainatate cu voi!
5
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614