REPLICA ONLINE CONSTANTA

24° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
24° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

PROTEST la sediul Colegiului Tehnic Navrom din Poarta 6! Ce spune Statul Major al Forţelor Navale să-i liniştească pe elevi!

PROTEST la sediul Colegiului Tehnic Navrom din Poarta 6! Ce spune Statul Major al Forţelor Navale să-i liniştească pe elevi!

Replica API 16 ianuarie 2018 | 00:01 525

Sute de elevi de la Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza” (Navrom), dar și profesorii și părinții lor, au ieșit, ieri dimineață, în curtea instituției de învățământ pentru a protesta împotriva mutării lor într-un alt sediu. „Nu plecăm din casa noastră!”, au scandat elevii indignați că vestea că vor trebui să cedeze sediul Colegiului Militar de Marină, care ar urma să fie reînființat din anul școlar următor. În urma protestului, Statul Major al Forțelor Navale a emis un punct de vedere în care precizează că, până la acest moment, nu a fost luată o decizie privind locul unde va funcționa viitorul Colegiul Militar de Marină, sediul Navromului fiind doar o variantă luată în calcul.

Protest în curtea Colegiului Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza” (cunoscut drept Navrom) din cartierul constănțean Poarta 6. Sute de elevi, dar și profesori și părinți ai copiilor, s-au adunat, luni dimineață, de la ora 11,00, în curtea instituției pentru a protesta împotriva mutării unității școlare într-un alt sediu, pentru a face loc Colegiului Militar de Marină, care urmează să fie reînființat din anul școlar 2018-2019.

„Nu vrem să fim mutați”, au scandat atât elevii, cât și profesorii și părinții. „Nu plecăm din casa noastră, militarii să meargă în casa lor de pe Dezrobirii de unde au plecat” este unul dintre mesajele de pe pancartele pe care le-au ținut elevii în mâini.

„Colectivul de elevi şi cadre didactice de la Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza” se bucură de înfiinţarea prestigiosului Liceu Militar de Marină, dar, este în acelaşi timp consternat de faptul că va fi evacuat din propria casă, întreţinută cu atâta efort de părinţi, elevi şi profesori. Suntem un liceu cu tradiţie de mai bine de 40 de ani, singurul cu profil de marină comercială din ţară (fostul Navrom), situat într-un oraş cu ieşire la mare, iar elevii noştri ne fac cinste, fiind absolvenţi ai Universității Maritime sau ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”. Chiar dacă nu sunt consideraţi elevi de elită, aşa cum sunt cerinţele unui liceu militar, şi elevii noştri au aceleaşi drepturi de a studia într-un sediu cu o bază materială bună, aşa cum a fost catalogată cea a şcolii noastre de către reprezentanţi ai MApN-ului şi ISJ-ului, într-un articol din presa locală”, arătau reprezentanții colectivului de cadre didactice și elevi de la Navrom, într-un comunicat de presă.

Sediul Navromului este, deocamdată, doar o variantă!

Inspectorul general școlar Petrică Miu ne-a precizat că, zilele următoare, va purta discuții cu profesorii de la Colegiul Tehnic Navrom, pe tema eventualei relocări. Pentru că, după cum au subliniat reprezentanții Statului Major al Forțelor Navale, într-un comunicat de presă emis în cursul zilei de luni, ulterior protestului, încă nu s-a luat o decizie privind viitorul sediu al Colegiului Militar de Marină. Sediul Navromului, din cartierul Poarta 6, este însă o variantă, fiind vizitat la sfârșitul săptămânii trecute, doar în interes de „documentare” cu privire la infrastructura disponibilă.

„Ministerul Apărării Naționale a demarat un proces de analiză pentru reînființarea colegiului militar cu profil de Marină, instituție care a funcționat până în anul 1998 în municipiul Constanța.

Reluarea tradițiilor învățământului militar liceal de marină va oferi tinerilor posibilitatea de a se instrui și la Constanța la standardele de înaltă performanță implementate în colegiile militare și va constitui o importantă resursă umană pentru selecționarea studenților și cursanților pentru instituțiile de învățământ ale Forțelor Navale.

Colegiul militar de la Constanța se va înscrie pe traiectoria performanţelor şcolare stabilite de realizările celorlalte colegii naţionale militare de la Alba Iulia, Breaza și Câmpulung Moldovenesc care, în ultimii ani, în baza rezultatelor obţinute la examenele de Bacalaureat, unde promovabilitatea a fost de 99%, și la olimpiadele naționale și internaționale au reuşit clasarea, într-un top naţional, în primele 10 unităţi de învăţământ de profil din ţară. Celor trei colegii militare li s-a alăturat, cu rezultate foarte bune, Colegiul naţional militar "Tudor Vladimirescu", reînființat la Craiova începând cu anul şcolar 2016-2017.

La sfârșitul anului trecut, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a inițiat un dialog cu Primăria Municipiului Constanța şi Inspectoratul Școlar Județean Constanța (ISJ) pentru a fi identificate posibilele locuri în care ar putea să funcționeze viitorul colegiu militar, fiind luate în calcul facilitățile de cazare, de hrănire și infrastructura de învățământ.

În acest sens, Statul Major al Forțelor Navale a transmis Primăriei Municipiului Constanța și Inspectoratului Școlar Județean Constanța scrisori de intenție prin care s-a solicitat analizarea și sprijinul în identificarea unui spațiu corespunzător funcționării viitorului colegiu militar.

În urma răspunsului pozitiv din partea celor două instituții, la sfârșitul săptămânii trecute, o comisie mixtă a M.Ap.N., ISJ și Primăriei Constanța a efectuat o vizită la Colegiul Tehnic de Marină ”Alexandru Ioan Cuza” din Constanța. Vizita a avut doar caracter de documentare cu privire la spațiile și infrastructura didactică a instituției de învățământ, nefiind luată nicio decizie, iar procesul de analiză în vederea identificării unor spații adecvate reînființării colegiului militar va continua”, se precizează în comunicatul Statului Major al Forțelor Navale.

De ce nu poate fi folosit fostul sediu al Liceului Militar

Potrivit aceleaiași surse, sediul unde funcționa, până în 1998 fostul liceu militar, are în prezent altă întrebuințare.

„Spațiile fostului liceul militar de marină au fost transformate în cei 20 de ani de la desființare, în fostul sediu al liceului funcționând acum mai multe structuri ale Marinei Militare - Direcția Hidrografică, Centrul de instruire, simulare și evaluare al Forțelor Navale, Comandamentul Flotei (temporar) și Baza Logistică Navală. Din acest motiv, este imposibilă folosirea fostei infrastructuri pentru funcționarea colegiului militar în sediul menționat”, precizează reprezentanții Forțelor Navale.

Florentina BOZÎNTAN

VIDEO:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
hai ma lasati-va cu furatul scolii mars la studii
0
0
Nici pe unii, nici pe ceilalti. Pe elevi pt ca actul educational este astfel conceput incat sa se poata desfasura oriunde. Spre exemplu, daca cladirea aia se prabuseste maine, ei inceteaza a mai fi elevi pt ca lipseste... betonul? Pe de alta parte, armata are la dispozitie mii de cladiri si terenuri. Directia aia hidrografica nu a existat si pe vremea lui Culai? Si unde functiona? Nu se poate intoarce unde a fost si, daca tin musai sa readuca la viata liceul ala, sa il reaseze unde a fost?
0
0
Vom face greva si nu vom intra la ore .Sa isi vada Miu de trb lui .Scoala este a noastra nu a lui .
0
0
Au publicat ca s a aprobat mutarea.
0
0
protestul a continuat si astazi in curtea liceului.Au participat pe langa elevi,parinti,cadre didactice si fosti absolventi ai liceului .Si sigur vor continua .
0
0
Mama este profesoara. Mi-a spus ca asa ceva nu se intampla in vreamea conismului-stalinist. De ce Miu si Pop vor sa ne fure scoala?
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369