REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

PROTEST. Medicii anesteziști din Constanța vor refuza să mai intre în operații, dacă li se taie din sporuri!

PROTEST. Medicii anesteziști din Constanța vor refuza să mai intre în operații, dacă li se taie din sporuri!

Replica API 22 martie 2018 | 12:38 519

Medicii de anestezie și terapie intensivă din Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța vor refuza să mai intre în operații – excepție urmând să se facă doar în cazul urgențelor! – dacă guvernanții vor adopta regulamentul de sporuri din Anexa 10. Măsura aceasta de protest urmează să fie luată de medicii de anestezie și terapie intensivă din întreaga țară!

Luna martie 2018 ar fi trebuit să aducă bunăstarea în buzunarele cadrelor medicale din sistemul sanitar de stat. După intrarea în vigoare a Legii 153/2017, așa numita Lege a salarizării unitare, care ar ridica nivelul salarizării cadrelor medicale la nivelul veniturilor europene, medicii, asistentele medicale și alte tipuri de personal din sistemul sanitar ar fi trebuit să fie cei mai fericiți. De fapt, cu toții, indiferent de domeniul de activitate, de specialitate sau de funcție spun același lucru: guvernanții îi mint! „Tot ies pe posturile TV și spun despre creșterile salariale. Ce creșteri salariale? Mie, ca medic șef de secție, de anul trecut mi-a scăzut salariul cu 550 de lei. Sunt medic șef și am un venit mai mic decât al medicilor din subordine”, ne-a spus un medic șef din cadrul Spitalului Județean Constanța.

Una dintre nemulțumiri este legată și de modificările aduse regulamentului de sporuri. Concret, schimbările aduse reduc drastic sporurile primite de cadrele medicale, în special la specializările cu un grad ridicat de periculozitate. De exemplu, la anestezie și terapie intensivă.

Peste 30 de medici ATI din Spitalul Județean au semnat scrisoarea

Medicii de anestezie și terapie intensivă din întreaga țară, membri ai Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă din România, au redactat scrisori în atenția ministrului Sănătății, Sorina Pintea, prin care au anunțat că sunt hotărâți să recurgă la metode drastice de protest dacă le vor scădea sporurile.

„Colectivul clinicii Anestezie și Terapie Intensivă din Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Andrei” Constanța vă aduce la cunoștință că a hotărât ca din momentul adoptării unui regulament de sporuri neadecvat activității noastre va recurge la măsuri de protest ce vor consta în refuzul de a asigura activitatea normală de lucru privind programul operator. Vom fi toți prezenți în spital și vom asigura activitatea din Terapie Intensivă și numai urgențele specifice activității nostre”, se arată în scrisoarea semnată de peste 30 de medici constănțeni, primari, specialiști și rezidenți.

„Colectivul Clinicii Anestezie Terapie Intensivă Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța privește cu îngrijorare ultimele evoluții ale negocierilor privind regulamentul de sporuri ce au în vedere personalul medical superior (medici de anestezie și terapie intensivă). Considerăm ca inadmisibilă stabilirea unei sume fixe, oricare ar fi aceea, în ceea ce privește sporul din specialitatea noastră și considerăm imoral și neetic ca un asistent medical să beneficieze de sporuri mult superioare față de medici. De asemenea, ne exprimăm regretul că ministerul negociază regulamentul de sporuri cu sindicate ce au reprezentarea preponderentă a intereselor asistenților medicali și personalului TESA nefiind reprezentativ pentru medicii din România. Prin urmare, solicităm în mod imperios retragerea anexei 10 (chiar și modificată) și adoptarea unui regulament de sporuri coerent, etic și care să reflecte periculozitatea și importanța actului decizional al medicilor. Vă rugăm să nu denaturați scopul Legii 153/2017, lege care a intrat în vigoare începând cu 1.03.2018, aceea de a stopa exodul medicilor. Atragem atenția că numărul medicilor ATI din România a devenit critic în acest moment”, se precizează în scrisoarea medicilor ATI din Constanța către Ministerul Sănătății.

Precizăm că scrisori identice au fost trimise, săptămâna aceasta, de medicii ATI din toate spitalele din România.

„Ieșim dintr-o operație, intrăm în alta. Avem și zece operații pe noapte!”

Specializarea de anestezie și terapie intensivă este una dintre cele mai solicitante. Iar responsabilitatea pusă în sarcina medicilor este imensă. De altfel, aceasta este singura specializare în care, la această oră, înainte de a începe să practice meseria, medicii dau și un test suplimentar, de nivel european. Dintotdeauna, medicii anesteziști au avut o gradație în plus față de colegii lor de pe alte secții. Motivul este lesne de înțeles: gradul de solicitare psihică și fizică sunt imense, ei practicându-și meseria la limita dintre viață și moarte.

Cu toate acestea, cu noile modificări salariale – care ar fi trebuit să îi convingă să nu plece peste hotare, culmea! – le-au scăzut salariile și este posibil să le scadă și mai mult. „Vom avea un spor fix, de 900 de lei, ceea ce nu este normal. Sunt nopți când avem și zece operații, adică zece anestezii de realizat. Intri în operație la ATI Pediatrie, la un copil cu mână ruptă, apoi mergi în sala de operație de la Obstetrică Ginecologie, la cezariană, apoi la Chirurgie, la o politraumă ș.a.m.d. Schimbăm blocul operator de câteva ori pe noapte, schimbăm echipa cu care lucrăm, schimbăm aparatele de anestezie, căci nu sunt două la fel! Ieși dintr-o operație la abdomen, intri într-o operație la cap. Dintotdeauna am avut o gradație în plus, pentru că gradul de solicitare este imens. Din păcate, cu modificările salariale actuale, se va ajunge la proteste sau la demisii în masă!”, și-a exprimat îngrijorarea dr. Victoria Bădărău, medic șef ATI în cadrul Spitalului Județean Constanța.

Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă vine și cu soluții

Conducerea Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă din România a transmis o scrisoare către ministrul Sănătății conținând soluțiile de dezamorsare a conflictului cu medicii de ATI care au semnat scrisori prin care avertizau că dacă guvernul adoptă hotărârea de guvern pusă în dezbatere publică privind sporurile nu vor mai intra în operații, urmând să asigure doar asistența de urgență. Unul dintre motive este faptul că, în mod evident absurd, Anexa 10 prevede sporuri mai mari pentru categorii profesionale ca asistente medicale, moașe, fizio-kinetoterapeuti, tehnicieni, farmaciști care activează în secții clinice, față de medicii din UPU, Ambulanțe sau secțiile ATI !

Dintre soluțiile propuse, menționăm:

„1. Promovarea unei Ordonanțe de Urgență prin care categoriile profesionale cărora veniturile nete le-ar scădea prin aplicarea Legii 153 să li se devanseze creșterile de salarii prevăzute începând din 1.01.2019, cu data de 1.03.2018. Menționăm că numărul angajaților care intră în această categorie este mic și deci impactul financiar nu va fi deosebit.

2. Respectarea pragului de 30% pentru sporuri, urmând ca, în cazul în care acesta este depășit, să se aplice reduceri proporționale din sporurile prevăzute de Lege.

3. Prevederea posibilității ca angajatorii să poată asigura completarea sporurilor până la limita prevăzută de Lege, din surse proprii, acolo unde este cazul.

4. Retragerea Anexei 10. Considerăm că această soluție este cea mai avantajoasă, întrucât: ține cont de o realitate și rezolvă problemele unor categorii de angajați care ar fi fost dezavantajați de aplicarea Legii 153; confirmă importanța strategică acordată medicilor, ceea ce va determina multă apreciere în cadrul comunității medicale; evită tensiunile și riscul unor manifestări de protest în cadrul Sistemului sanitar”, se precizează în scrisoarea semnată de prof. dr. Dorel Săndesc și prof. dr. Șerban Bubenek, președinții SRATI.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu va goneste nimeni din Romania.e trist ca voi chiar l-ati crezut pe Dragnea cu prostiile alea debitate gen salarii,pensii,etc.De la oameni educati te astepti sa gandeasca putintel mai mult.Recunoasteti ca v-a placut ideea cu 4000 de euro si in contra evidentelor inca trageti nadejde.D-lor nici in afara nu umbla cainii cu covrigi pe coada,nu toti ne adaptam,stiu ce spun pt.ca am lucrat printre straini.Daca nu ne plac conditiile din Ro,putem pleca linistiti cu totii-bineinteles sa si rezistam psihic acolo.Fiti barbati si recunoasteti ca unii dintre dvs.chiar castiga bine de tot chiar si acum.
1
1
Tot vorbiti de spaga. Chestie mizerabila, neetica si generatoare de compromisuri balcanice. Dar unul nu ii aratati cu degetul pe cei care dau, desi nu li se cere, in general, nimic! Voi si noi, pacienti si apartinatori, suntem vinovati de existenta spagii in spitale, dar si la anaf, la primarii, la orice institutie ce emite avize in tara asta! Tot aud de spagari arestati, dar pe cand o sa vedem si lungul sir de spaguitori bagati la mititica? Ca toti sunt de un neam. Daca ai bani de dat du-te si te opereaza in privat, ca acolo nu-ti cere nimic nimeni. Doar cat scrie pe factura.
2
2
Asa cum cei carora efectiv nu le-a placut sa invete dar tot vor salarii decente pentru munca lor,pe buna dreptate,cei cu carte multa au dreptul pe deplin la o viata demna.Nu pot avea aici,sa plece in afara.Daca orice medic poate sa invete sa faca o treaba de necalificat in cateva zile,sa incerce talambii critici sa invete medicina repede,sa se trateze singuri dupa ce vor fi satisfacuti ca medicii s-au carat din tara.
2
1
Lasa ma ca va ramane spaga. Acopera toate sporurile
4
1
Hei, tu ,cel din abator, ai mintea inghetata! Porcii tai sunt deja morti! Tu nu ai nici o responsabilitate! Tu daca ajungi la spital , doctorii au responsabilitatea sa te faca bine ! E totusi o diferenta! Nu cred ca poti compara!
3
0
In halul in care scrii, nu m-as da pe mana ta in ruptul capului. Eu nu inteleg de ce nu iti schimbi jobul daca asta dr medic e prea solicitant? Tu crezi ca pentru cei din abatoare care taie porci la -10 grade munca e usoara? Te plingi de garda la reanimare. Tu nu stiai ce ai ales cand te-ai dus la medicina? Va plingeti incontinuu...
2
4
Dar pleaca taica,afara nu primesti nici 50 de centi spaga si daca indraznesti sa vorbesti un pic urat cu pacientul nu mai profesezi definitiv ca medic..ce tara iti mai permite sa scoti tu pe gura ce ai scos mai jos la adresa pacientului?rusine,oameni educati
1
5
bagati lege sa nu mai aiba al2lea loc de munca la privat. Ca in afara. ne civilizam si noi?
2
3
Sa stea acasa daca nu le convin salariile. Daca vor sta acasa sunt nevoiti sa renunte inclusiv la spagi, nu doar la salarii, asa ca...
5
14
Daca voi sunteti prosti si dati,normal ca iau. Tu sfantul pulii mele ca tie daca ito da o suta de euro,tu nu iei ca ai 3 coaie si miruit de cel de sus,corectitudinea cea mare. Fa tu o garda pe reanimare si dupa aia mai vorbim. Daca plecam toti,o sa ramaneti cu indieni si pakistanezi si cand ma-ta nu se simte bine,cauta anestezistii romani. Ce?nu sunt?ah am uitat sunt plecati ca desteptul plii mele ne-a ordonat sa ne tinem gura. Mult succes cu dr. Ankit Punjabi.
12
2
Nu va plang de mila fiindca de la fiecare pacient primiti spaga, ca sa se mai trezeasca la viata. Oricata gargara faceti, asta-i adevarul: primiti spaga; unii cer, altii nu, dar toti primiti spaga; Spaga in mediul spitalicesc se defineste si ca suma de bani data de catre pacienti, suma data din frica, pentru a fi tratati cat de cat decent. Plecati afara daca va scad salariile si gura! Sa vina altii in locul vostru.
12
13
mii de euro lunar fagaduiti de taticul mincinosilor-dragnea pe care desigur ca nu-l doare gura.Pai l-ati votat ca idiotii deci v-ati asumat un risc.Simplu,v-a tras o tzeapa pe model teldrum.Mai intervine si aspectul moral de a pretinde salarii la nivel de nordul europei in saracia lucie de aici.oricum,sunt oameni de 20-30 de mii de lei lunar d-nii doctori la ora actuala.sunt unii care lucreaza in 3 locuri-la spital,la cabinet privat si la policlinica cu plata.deci?
3
3
Da de acord sa nu le taie din sporuri dar sa nu mai stea cu mana intinsa la spagi ca e rusine Cred ca ar trebui sa se potoleasca si sa nu mai invoca faptul ca sunt rau platiti Toti romanii sunt rau platiti si as trebui sa cerem toti spagi Unde ajungem ???
9
2
Sa-l cheme pe leonid de la Urziceni si Fricatel de la Harsova si LGB sugativa ca groapa este 80 la suta sapata
0
0
Pt o anestezie se da min una suta euro. La 4-5 pe zi, nu e bine?
6
9
Salariu foarte bun plus bonuri plus spaga care o lasa toti comunistii astia care apoi se plang pe net ca doctorii primesc spaga. Pai domnilor doamnelor de varsta a 3 a care va cauta morga in cativa ani.. Ce ati spune voi daca ati inceta sa da-ti spaga ce bine ati face sistemului.
11
5
Sunt slab pregatiti si au pretentii de nivelul celor de la bucuresti. De cate ori refuza terapia sa ia un pacient pe.motiv ca oricum moare?
9
12
salarii plus sporuri plus al2lea job la privat plus spaga. lacomia e mare
13
14

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218