REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Proteste de amploare în Polonia: motivele sunt similare cu cele din România

Proteste de amploare în Polonia: motivele sunt similare cu cele din România

Replica API 2 decembrie 2019 | 00:00 200

Mii de polonezi au demonstrat duminică în Polonia în semn de solidaritate cu judecătorii, după ce un judecător a fost suspendat din funcţie pentru că a pus sub semnul întrebării reformele din justiţie ale partidului de guvernământ, semn că îngrijorările legate de respectarea legii vor marca cel de-al doilea mandat al formaţiunii Dreptate şi Justiţie, transmite Reuters. Și în România, protestele de amploare au avut loc pentru justiție și modificările aduse Legilor justiției.

De la venirea la putere în 2015, partidul Dreptate şi Justiţie a fost în conflict cu Uniunea Europeană din cauza reformelor despre care criticii afirmă că subminează independenţa justiţiei.

Suspendarea judecătorului Pawel Juszczyszyn, săptămâna trecută, a readus subiectul în centrul atenţiei.

”Cred că legea şi onestitatea vor avea câştig de cauză până la urmă”, a spus Juszczyszyn protestatarilor, în faţa Ministerului de Justiţie din Varşovia.

“Cer judecătorilor – nu vă lăsaţi intimidaţi, fiţi independenţi, fiţi curajoşi, suntem puternici”, a declarat Juszczyszyn.

Guvernul a justificat reformele ample din justiţie – între care modul în care sunt numiţi judecătorii – arătând că sunt necesare pentru a îmbunătăţi eficienţa instanţelor şi a elimina vestigiile din era comunistă, din perioada 1945-89.

Protestele au avut loc în cel puţin 105 oraşe, potrivit organizatorilor, iar televiziunile i-au arătat pe demonstranţi fluturând steaguri ale Poloniei şi Uniunii Europene şi purtând pancarde inscripţionate cu sloganuri ca ”Fără lege nu există justiţie”. Scriitoarea Olga Tokarczuk, deţinătoare a unui premiu Nobel, s-a aflat printre cei care au cerut oamenilor să protesteze.

”Îmi exprim solidaritatea cu judecătorii reprimaţi şi vă încurajez să vă alăturaţi demonstraţiilor, în apărarea lor”, a scris Tokarczuk pe Twitter.

Poliţia din Varşovia a refuzat să spună câte persoane au protestat în oraş. Juszczyszyn, judecător detaşat la un tribunal regional din Olsztyn, în estul Poloniei, de la o curte inferioară, a fost revocat din funcţie în mod neaşteptat, atunci când a pus sub semnul întrebării numirea unui judecător de către un nou organism, creat potrivit reglementărilor introduse de partidul Lege şi Justiţie.

Joi, un ofiţer disciplinar numit de ministrul Justiţiei a declanşat o procedură împotriva lui Juszczyszyn, iar acesta a fost suspendat vineri din funcţie.

Sursa: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614