REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
8.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Proteste în Liban: A doua zi de violenţe, soldată cu 145 de răniţi

Proteste în Liban: A doua zi de violenţe, soldată cu 145 de răniţi

Replica API 21 ianuarie 2020 | 00:00 419

Forţele anti-revoltă au tras duminică, la Beirut, cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanţii antiguvernamentali care au aruncat în ele cu pietre, în a doua zi de înfruntări violente care s-au soldat cu 145 de răniţi în ţara în criză, relatează AFP, citată de Agerpres.

În două zile, peste 520 de persoane au fost rănite în violenţe. Ciocnirile de sâmbătă, în care au fost rănite 377 de persoane, au fost de o violenţă neobişnuită de la începutul, pe 17 octombrie, a protestelor împotriva unei clase politice considerată coruptă şi incapabilă să scoată Libanul din marasmul economic în care se află.

Pentru a doua seară consecutivă, sute de manifestanţi s-au adunat în centrul oraşului la intrarea pe o stradă care duce la Parlament. În strigăte de "Revoluţie, revoluţie", ei au aruncat cu pietre şi petarde asupra poliţiştilor care blocau strada. Aceştia au răspuns cu gloanţe de cauciuc, un tun cu apă şi gaze lacrimogene.

Crucea Roşie libaneză a raportat 145 de răniţi, dintre care 45 spitalizaţi. Doi jurnalişti au fost răniţi, dintre care unul la mână cu un glonţ de cauciuc, potrivit media la care lucrează.

La sfârşitul serii, confruntaţi cu un nor de gaze lacrimogene, manifestanţii s-au retras din principalul punct de întâlnire şi ciocnirile au încetat, potrivit jurnaliştilor AFP de la faţa locului. Numai o mână de protestatari au rămas pe străzile învecinate.

În trei luni de proteste, furia nu a încetat să crească în rândul manifestanţilor care critică inerţia conducătorilor. Între timp, criza economică se agravează, cu concedieri în masă, restricţii bancare drastice şi o puternică depreciere a lirei libaneze faţă de dolar.

"Ne-am săturat de oamenii politici. După trei luni de revoluţie, ne dovedesc că nu se schimbă, nu ascultă, nu vin cu nimic", a declarat Mazen, de 34 de ani.

Pe Twitter, forţele de securitate au făcut apel la manifestanţi să nu "atace" poliţia.

Forţele de ordine au făcut uz şi sâmbătă de gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene în centrul oraşului, după ce manifestanţii au aruncat cu pietre şi stâlpi cu semne de circulaţie.

O televiziune locală şi internauţi au distribuit imagini cu mărturii ale unor familii ai căror copii, uneori în vârstă de 18 ani, au fost atinşi sâmbătă la ochi de gloanţe de cauciuc.

"Nu există nicio justificare pentru recurgerea brutală la forţă de către poliţia anti-revoltă", a estimat Human Rights Watch, acuzându-i pe poliţişti că "au tras cu gloanţe de cauciuc la ochi".

În contextul acestei escaladări, preşedintele Michel Aoun a convocat luni o reuniune de securitate în prezenţa miniştrilor apărării şi de interne, potrivit agenţiei oficiale ANI.

Manifestanţii cer un guvern de tehnocraţi şi persoane independente de actuala clasă conducătoare aproape neschimbată de decenii, o ameliorare a serviciilor publice şi să se pună capăt şomajului şi corupţiei într-o ţară clasificată printre cele mai corupte din lume, potrivit Transparency International.

După demisia la sfârşitul lui octombrie a prim-ministrului Saad Hariri, sub presiunea străzii, succesorul său, Hassan Diab, a fost desemnat pe 19 decembrie dar nu a reuşit încă să formeze guvernul, diferitele partide încercând să-şi garanteze reprezentarea în viitoarea echipă.

"Există o cale de a calma furtuna populară. Formaţi un guvern şi deschideţi uşa soluţiilor politice şi economice", a postat pe Twitter Saad Hariri.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369