REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Proteste la Hong Kong: Beijingul denunţă acte ''intolerabile''

Proteste la Hong Kong: Beijingul denunţă acte ''intolerabile''

Replica API 23 iulie 2019 | 00:00 290

Beijingul a denunţat cu fermitate luni atacul comis cu o zi înainte asupra Biroului de legătură al guvernului central din Hong Kong de către manifestanţi antiguvernamentali, invocând acte "absolut intolerabile" şi cerând "pedepsirea vinovaţilor", relatează AFP.

Fostă colonie britanică, retrocedată Chinei în 1997 şi care beneficiază de o largă autonomie, Hong Kong-ul este din luna iunie teatrul unor mari demonstraţii împotriva guvernului local.

Mişcarea, declanşată în urma unui proiect de lege care autoriza extrădarea în China continentală, care a fost suspendat de atunci, s-a extins la cerinţe mai largi, manifestanţii denunţând loviturile date de Beijing libertăţilor fostei colonii britanice. Protestatarii cer acum amnistie pentru persoanele arestate, votul universal şi demisia şefului executivului local Carrie Lam.

Duminică, protestatarii au atacat Biroul de legătură al guvernului central din Hong Kong. Aceştia au aruncat cu ouă şi au inscripţionat graffiti pe faţada clădirii, o nouă provocare pentru autoritatea de la Beijing, după invadarea parlamentului din Hong Kong, la începutul lunii iulie.

Aceste acţiuni "au afectat grav spiritul statului de drept pe care Hong Kong-ul îl respectă cu fermitate... şi a rănit grav întregul popor chinez, inclusiv pe cei şapte milioane de compatrioţi din Hong Kong", a declarat Wang Zhimin, şeful Biroului de legătură.

În China continentală, guvernul şi mass-media de stat au condamnat, de asemenea, daunele cauzate de proteste.

"Acest tip de comportament sfidează în mod deschis autoritatea guvernului central", a declarat un purtător de cuvânt al Biroului de Afaceri în Hong Kong şi Macao, denunţând potrivit agenţiei de presă chineze Xinhua "acte absolut intolerabile".

"Susţinem măsurile necesare luate de guvernul din Hong Kong pentru a asigura securitatea organelor guvernului central din Hong Kong, pentru a menţine statul de drept şi pentru a-i pedepsi pe cei vinovaţi", a subliniat el.

În baza principiului "O ţară, două sisteme", Hong Kong-ul beneficiază teoretic până în 2047 de o semi-autonomie şi de libertăţi foarte extinse care nu există în China continentală - cum ar fi o justiţie independentă şi libertatea de exprimare.

Dar fosta colonie britanică este scena unor puternice tulburări politice din cauza preocupării generale legate de ingerinţa tot mai mare a Beijingului în afacerile sale interne, comentează AFP.

"Violenţa unor fanatici nu are cu adevărat ca scop combaterea proiectului de lege privind extrădările, ci promovarea ideilor lor politice", scrie într-un editorial ziarul de limba engleză China Daily.

Confruntările din Hong Kong contravin opiniei "majorităţii tăcute" din Hong Kong, care doreşte mai presus de toate ''să trăiască o viaţă liniştită'', conchide publicaţia citată.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614