REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

PROTESTE VIOLENTE în capitala Franței - Manifestanții au sărit la bătaie cu polițiștii

PROTESTE VIOLENTE în capitala Franței - Manifestanții au sărit la bătaie cu polițiștii

Replica API 5 decembrie 2020 | 00:00 1000

Mii de francezi au ieșit din nou, sâmbătă, pe străzile Parisului pentru a protesta împotriva moidificării legislației care prevede că este infracțiune dacă polițiștii sunt filmați atunci când intervin în forță.

Protestul a fost și de această dată violent. Manifestanții au aruncat cu pietre în forțele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene. Mai mult, protestatarii au incendiat chioșcuri și au dat foc la mașini.

În imaginile transmise live de agențiile de presă apar inclusiv încăierări între polițiști și jandarmi cu oamenii care își strigă nemulțumirile.

Planificată iniţial ca miting sindical împotriva precarităţii, acţiunea de sâmbătă, convocată de un colectiv de sindicate, jurnalişti şi grupuri pentru drepturile omului, reprezintă o unificare a protestelor împotriva violenţei poliţiei şi a proiectului de lege privind securitatea globală, care i-a mobilizat pe apărătorii libertăţilor de câteva săptămâni.

Textul prevede sancţiuni pentru difuzarea de imagini cu poliţişti, jandarmi ori militari aflaţi în timpul unei intervenţii.

Manifestanţii intenţionează să denunţe violenţa poliţiei după două cazuri de la sfârşitul lunii noiembrie care au provocat un val de şoc în Franţa: agresarea unui producător negru - pentru care au fost acuzaţi 3 ofiţeri de poliţie - şi evacuarea brutală a unei tabere de migranţi la Paris.

"În doi ani am văzut violenţă, este anormal că nu putem filma", a declarat pentru AFP o protestantă din rândul "vestelor galbenă", mişcare de contestare socială născută la sfârşitul anului 2018 marcată de demonstraţii regulate timp de peste un an, unele dintre ele foarte violente.

Acuzat că a multiplicat măsurile "liberticide", Emmanuel Macron a dorit să se adreseze direct tinerilor, foarte prezenţi la ultimele demonstraţii, într-un interviu acordat vineri publicaţie online Brut.

''Nu pot lăsa să se spună că reducem libertăţile în Franţa", a spus preşedintele. ''Aceasta este o mare minciună. Nu suntem Ungaria sau Turcia''.

Şeful statului francez a chemat la calm, denunţând atât violenţele anumitor poliţişti, cât şi pe cele comise împotriva forţelor de ordine.

Protestul de sâmbătă are loc la câteva zile după ce guvernul francez a declarat că va revizui controversatul articol 24 din proiectul de lege privind securitatea globală, ceea ce ar limita dreptul de a înregistra video reprezentanţi ai poliţiei.

Activiştii cer ca acest pasaj să fie şters complet. Proiectul de lege include, de asemenea, o serie de alte măsuri controversate, cum ar fi extinderea supravegherii video de către poliţie în timpul demonstraţiilor şi cu ajutorul dronelor.

Guvernul spune că legislaţia propusă va proteja mai bine poliţia.

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat vineri că va înfiinţa o platformă online la începutul anului viitor pe care

oamenii pot raporta discriminarea, de exemplu de către poliţie.

Unele sindicate ale poliţiei au criticat cu tărie aceste planuri, scrie DPA, potrivit știripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Aia nu sunt prosti ca noi. A nu se uita 1789, 1848, 1877 si lista revoluriilor care au avut loc in Franta poate continua,unele s-au extins si in restul Europei.
0
0
dupa prima doza de vaccin se linistesc
0
2
In afara de bate pe spinare si inhalare de gaze, cam nimic nu cred sa obtina. Vremurile se schimba. In rau. La anul va fi o linisteeee....
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614