REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Protestul clienţilor cu credite în franci elveţieni se mută în faţa Palatului Parlamentului

Protestul clienţilor cu credite în franci elveţieni se mută în faţa Palatului Parlamentului

Replica API 23 ianuarie 2015 | 22:49 102

Nou maxim istoric

Nou maxim istoric

Sursa foto: opiniatimisoarei.ro

Cursul pentru franc anunţat joi de BNR a crescut cu 0,2%, la 4,5152 lei, un nou maxim istoric şi al cincilea record atins în ultimele şase şedinţe, în timp ce dolarul a coborât de la recordul de 3,8989 lei/dolar înregistrat miercuri la 3,8721 lei/dolar, iar euro a scăzut la 4,5005 lei/euro. Criza declanşată de escaladarea pe tavan a cursului francului elveţian degenerează şi scoate clienţii cu rate în CHF în stradă. Zilele trecute, o acţiune de protest a câtorva zeci de persoane a avut loc în faţa sediului Băncii Naţionale a României, însă, între timp, aceştia s-au mobilizat şi au dat zvon în ţară, astfel că mai mulţi astfel de consumatori vor veni duminică la protestul organizat în faţa Palatului Parlamentului.

Un franc elveţian a atins săptămâna trecută valoarea de un euro, ceea ce înseamnă o nouă explozie în privinţa dobânzilor pe care creditaţii le au la bănci. În contextul în care ratele în CHF au crescut constant în ultimii ani, cursul de joi înseamnă o adevărată lovitură de graţie adusă pentru zeci de mii de români care au accesat astfel de credite. „Ne aşteptăm pe la 10.000 de oameni, pentru că vin din toată ţara, Galaţi, Iaşi, Suceava, Cluj, în Piaţa Constituţiei, în faţa Parlamentului, de la ora 12:00. Am depus deja depuse petiţii online, două proiecte de lege, una la Guvern şi alta la Parlament. Solicităm conversia creditelor la cursul din data semnării contractului de împrumut, plus o diferenţă de 20%, asta e singura variantă pe care o luăm în calcul”, a spus unul dintre iniţiatorii acţiunii de duminică din faţa Parlamentului, Cătălin Voivozeanu, pentru „Replica”. Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a lansat invitaţia către partidele parlamentare pentru a discuta pe tema legislaţiei financiar-bancare în contextul crizei francului eleveţian, însă a arătat că el nu vrea „să creeze iluzii şi aşteptări nerealiste” pentru românii care au credite în moneda elveţiană. „Este vorba despre 75 de mii de persoane. Dacă se poate ceva, să venim în sprijinul acestora.. însă vreau să nu vindem iluzii, vreau sa nu creăm asteptări nerealiste. Am văzut punctul de vedere extrem de demagogic care nu se poate aplica într-o societate democratică, cred că pe la dl. Predoiu”, a spus Ponta.

Parlamentul se face că lucrează

Comisia de Buget şi Finanţe din Parlament dezbate încă din octombrie 2014 proiectul conversiei creditelor din valută în lei cu mai multe variante posibile. Una dintre ele, cea a conversiei la cursul istoric, a pus pe jar întregul sistem bancar, care s-a mobilizat să oprească acest proiect. De atunci, s-a declanşat şi o criză, însă parlamentarii tot sunt angrenaţi în discuţii. Pentru că băncile din oficiu se sesizează împotriva a orice le lezează interesele şi profiturile, parlamentarii din comisia în cauză sunt făcuţi sandwich, între bancheri şi asociaţiile de protecţie a consumatorilor. PSD controlează Comisia de Buget şi Finanţe, având majoritate, dar şi pe preşedintele Ştefan Viorel.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218