REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Prune: beneficii, recomandări și contraindicații

Prune: beneficii, recomandări și contraindicații

Replica API 28 august 2020 | 19:59 1822

Prunele au un aport caloric redus și totodată, sunt extrem de bogate în nutrienți valoroși. Mai mult decât atât, prunele nu iți cresc nivelul de glucoză din sânge, ceea ce înseamnă că sunt o gustare ideală, mai ales dacă ești la dietă.

Prunele sunt deja prezente în piețe și sunt printre fructele noastre preferate. Însă știi exact ce beneficii au pentru sănătate? Iată principalele 8 motive pentru care ar trebui să mănânci cât mai multe prune proaspete!

1. Una sau două prune (aproximativ 70 de grame) iți asigura 8% din necesarul zilnic de vitamina C, 5% din cel de vitamina K, 4% din cupru, 4% din fibre și 3% din potasiu, scrie doc.ro.

2. Prunele pot reduce riscul de infarct și reduc tensiunea arteriala, datorita conținutului de potasiu. O pruna de mărime medie conține peste 100 mg de potasiu.

3. Prunele conțin antocianine (antioxidanți naturali), care le oferă pigmentul roșu-violet. Acești antioxidanți distrug radicalii liberi și protejează împotrivă cancerului.

4. Prunele conțin fibre, ceea ce înseamnă că susțin o digestie sănătoasă. Combina o pruna tăiată bucatele cu un iaurt grecesc și cu o linguriță de fulgi de ovăz și ai micul dejun perfect pentru sistemul tău digestiv, care combate eficient constipația!

5. Pot ajuta pacienții cu diabet, fiindcă au capacitatea de a normaliza nivelul de glucoza din sânge. Substanțele active din prune pot întârzia absorbția glucozei după o masa. În plus, fibrele solubile au și ele efecte benefice asupra sensibilității insulinei.

6. Prunele, chiar și în varianta uscata, pot îmbunătăți sănătatea oaselor. Un studiu realizat pe femei aflate la menopauza a indicat o creștere a densităţii osoase în cazul femeilor care consumau multe prune. Puteți citi mai multe pe aceasta tema aici.

7. În cazul persoanelor care consuma 3-4 prune pe zi, s-a observat o îmbunătățire a memoriei, că urmare a reducerii radicalilor liberi care afectează acest proces.

8. Prunele susțin absorbția fierului în organism datorita conținutului de vitamina C. Astfel, se dovedesc utile atât în tratarea anemiilor, cât și în îmbunătățirea sistemului imunitar.

Cum să selectezi, să depozitezi și să consumi prunele

O pruna bine coapta are o textura ferma, însă se simte ușor moale la atingerea cu buricul degetului. Poți alege prunele mai ferme întrucât în câteva zile se vor coace. Nu cumpără niciodată prune foarte moi întrucât se vor strica extrem de repede.

Prunele pot fi depozitate în frigider dacă vrei să le oprești procesul de coacere sau în fructiera, la temperatura camerei, dacă vrei să se mai coacă puțin.

Ideal este să consumi pruna când este coapta în totalitate, întrucât atunci atinge concentrația maxima de antioxidanți.

Înainte de consum, spală prunele cu apa rece. Coaja conține o serie de fibre și antioxidanți, de aceea este recomandat că prunele să fie consumate cu tot cu coaja.

În ceea ce privește consumul, prunele pot fi mâncate că atare, pe post de gustare, dar și sub forma de compot, gem sau în diverse preparate și deserturi gustoase.

Dacă vrei să folosești prunele în rețete de deserturi și dorești să le îndepărtezi coaja, iată un truc eficient care vă ușură acest proces: opărește prunele în apa clocotita timp de maximum 30 de secunde, apoi pune-le sub un jet de apa rece. Vei observa că îndepărtarea cojilor vă fi extrem de rapidă după ce supui prunele acestui proces.

Contraindicații prune

Prunele sunt bogate în conținutul de oxalați, care se pot acumula și cristaliza – asta înseamnă că e indicat să fie evitate de persoanele care au probleme renale sau la nivelul vezicii biliare. Pietrele la rinichi sunt favorizate de consumul de prune.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102