REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

PSD a depus plângere la CNA; Ciolacu: Am solicitat ca Iohannis să vorbească pe spaţiul electoral al PNL

PSD a depus plângere la CNA; Ciolacu: Am solicitat ca Iohannis să vorbească pe spaţiul electoral al PNL

Replica API 26 noiembrie 2020 | 00:00 1106

PSD a depus o plângere la CNA prin care solicită ca preşedintele Klaus Iohannis să vorbească pe spaţiul electoral al PNL, menţionând că discursul şefului statului de marţi, ''cu mesaje electorale făţişe, directe, pentru şi în favoarea Partidului Naţional Liberal'', a fost difuzat în cadrul unor emisiuni informative.

"Când eşti politruc şi nu preşedinte, trebuie să fii tratat ca atare. Prin urmare, astăzi (n.r. - miercuri) am depus plângere la CNA prin care am solicitat ca Iohannis să vorbească pe spaţiul electoral al PNL. Mesajele preşedintelui nu prezintă activităţi ale instituţiei prezidenţiale, ci propagandă electorală de la cea mai înaltă tribună a statului român în favoarea PNL. Iohannis a încălcat Constituţia şi legea! Şi bunul-simţ! E timpul să mai şi plătească. Inclusiv pe 6 decembrie, la vot", a scris Ciolacu miercuri pe Facebook.

Reprezentanţii PSD menţionează în plângerea adresată CNA că intervenţia live a preşedintelui Klaus Iohannis, din data de 24 noiembrie, având ca pretext celebrarea unui an de la alegerile prezidenţiale din 2019, a fost difuzat în cadrul unei emisiuni informative, nu într-o emisiune electorală, "iar materialul difuzat nu prezintă activităţi ale preşedintelui, ci mesaje electorale făţişe, directe, pentru şi în favoarea Partidului Naţional Liberal, însă vădit denigratoare la adresa altui competitor electoral'', în speţă PSD.

"Complementar, în acest context, subliniem faptul că elementele supuse analizei sunt cu atât mai grave cu cât Legea fundamentală (art. 80 din Constituţie) interzice în mod expres preşedintelui implicarea în campania electorală, prin excluderea sa din sfera afilierii politice, rolul său fiind eminamente de mediator. Totodată, prin această intervenţie care a avut loc live domnul Klaus Iohannis a pus în dificultate radiodifuzorii întrucât o emisiune aparent informativă despre activitatea preşedintelui s-a convertit brusc într-o emisiune electorală, împiedicându-i să îşi respecte astfel obligaţiile asumate prin documentele depuse la CNA privind modul în care reflectă în grila de programe campania electorală. (...) Prin intervenţia live a preşedintelui Klaus Iohannis acesta a obţinut, în fapt, în mod ilicit, pentru Partidul Naţional Liberal, timpi de emisie suplimentari pentru emisiuni electorale, cu încălcarea art. 8 alin 3 din Decizia CNA nr. 603 din 21 octombrie 2020. Prin difuzarea discursului preşedintelui Klaus Iohannis prin care acesta face campanie Partidului Naţional Liberal, acest partid a dobândit în mod ilegal timp suplimentar pentru difuzarea materialelor de propagandă electorală, cu eludarea regulilor imperative de prestabilire a unor segmente concrete alocate", mai spun reprezentanţii PSD, scrie Agerpres.

Aceştia solicită CNA să emită "o decizie de îndrumare către radiodifuzori prin care intervenţiile preşedintelui Iohannis la organismele de radiodifuziune din timpul campaniei electorale să fie calculate corespunzător în cadrul timpului de emisie acordat Partidului Naţional Liberal".

Social-democraţii mai afirmă că preşedintele face campanie electorală pentru PNL şi "denigrează un alt competitor electoral", PSD, "contrar exigenţelor unei societăţi democratice şi prerogativelor sale constituţionale".

"PSD este un partid legal constituit, care funcţionează constituţional, la fel ca orice alt partid care activează pe scena politică, prin urmare o atare conduită din partea unui preşedinte al statului care ar trebui să fie un factor de echilibru şi dialog este reprobabilă şi de neacceptat într-o societate democratică. Prin discursul preşedintelui s-au diseminat în spaţiul public mesaje vădit tendenţioase şi mincinoase la adresa PSD şi care încalcă în mod flagrant atât ordinea constituţională, cât şi legislaţia audiovizuală. (...) Desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte nu poate avea loc decât în contextul respectării valorilor democratice în ansamblul lor, care presupun inclusiv neimplicarea preşedintelui în campania electorală şi interzicerea mesajelor defăimătoare la adresa competitorilor electorali, mai ales atunci când acestea sunt difuzate prin intermediul mass-media şi provin de la o persoană care deţine cea mai înaltă funcţie în stat şi care ar trebui să fie un etalon al echilibrului şi dialogului", mai arată social-democraţii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sunteti prosti si nici nu intelegeti ca presedentia in mod normal nu se amesteca cu parlamentul. vrea pnl ca sa nu sta cu frica ca il suspenda si il trimite in mortii masii si ai matii de penelist in gemania
2
3
Bravo sa ma speli mereu la cur cu sampon si cu limba ta minunata
0
3
Primitivul acesta nu stie ca presedintele statului are voie sa se pronunte pe oriceproblema ivita pe teritoriul statului.Iar cu neocomunistii asa trebuie procedat caci nu mai este de suportat.
6
2

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102