REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
27.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

PSD: Anunţul privind creşterea economică din 2019 confirmă rezultatele bune înregistrate în timpul guvernării social-democrate

PSD: Anunţul privind creşterea economică din 2019 confirmă rezultatele bune înregistrate în timpul guvernării social-democrate

Replica API 15 februarie 2020 | 00:00 394

PSD consideră că anunţul Institutului Naţional de Statistică privind creşterea economică de 4,1% din 2019 confirmă rezultatele economice bune înregistrate de România în timpul guvernării social-democrate, iar criza politică creată de "obsesia pentru anticipate" a PNL şi a preşedintelui Klaus Iohannis "ar putea determina intrarea României în recesiune" în cursul anului 2020.

"Partidul Social Democrat consideră că anunţul de vineri al Institutului Naţional de Statistică privind creşterea economică de 4,1% din 2019 confirmă rezultatele economice bune înregistrate de România în timpul guvernării PSD. Conform datelor disponibile publicate de EUROSTAT, ţara noastră se situează pe locul doi în clasamentul Uniunii Europene privind rata de creştere economică din 2019. Pe de altă parte, există motive serioase pentru a pune întrebarea dacă 2019 va fi şi ultimul an de creştere economică a României? După venirea PNL la guvernare, mai mulţi indicatori macro-economici s-au deteriorat brusc, iar criza politică creată de obsesia pentru anticipate a PNL şi a preşedintelui Iohannis ar putea determina intrarea României în recesiune în cursul anului 2020", se arată într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

Social-democraţii mai spun că, în ultimele două luni din anul precedent, sub guvernarea PNL, "a fost un adevărat dezmăţ al cheltuielilor publice (9 miliarde lei în plus), pe fondul scăderii bruşte a veniturilor la buget (de la +12,4% în primele 10 luni, la -5% după venirea PNL la guvernare)", iar în cele 3 luni de guvernare PNL s-a împrumutat "cu 10 miliarde euro, de patru ori mai mult faţă de PSD".

"Pe acest fond, Guvernul PNL a crescut deficitul bugetar din 2019 de la 2,8% la 4,6%, depăşind pragul acceptabil de 3% şi determinând astfel intrarea României în procedura de deficit excesiv. Nu în ultimul rând, îngheţarea creşterilor de pensii şi salarii şi declaraţiile iresponsabile ale ministrului Finanţelor privind o posibilă criză economică au acţionat ca o frână de mână care a încetinit brusc creşterea economică din România. În acelaşi timp s-au oprit două motoare principale ale economiei româneşti: industria, care înregistrează scăderi masive, şi agricultura, afectată de lipsa măsurilor guvernului pentru compensarea pierderilor fermierilor pe fondul iernii atipice din acest an. În acest context economic marcat de incertitudini şi dezechilibre, singura motivaţie care poate sta în spatele obsesiei PNL pentru declanşarea alegerilor anticipate este de a obţine votul cetăţenilor înainte de venirea austerităţii. Anticipate = Austeritate", susţine PSD în comunicat.

Avansul economiei româneşti a încetinit la 4,1% anul trecut, după creşteri de 4,4% în 2018 şi 7,1% în 2017, potrivit estimărilor Institutului Naţional de Statistică publicate vineri.

În ultimul trimestru al anului 2019, avansul Produsului intern brut a accelerat cu 1,5% faţă de trimestrul precedent, în condiţiile în care, în trimestrul III 2019 faţă de trimestru II, avansul PIB a fost de 0,6%.

Faţă de perioada similară din 2018, în ultimul trimestru al anului trecut, creşterea economică a fost de 4,3% pe seria brută şi de 4,2% pe seria ajustată sezonier.

În noiembrie 2019, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a revizuit, în jos, estimările privind creşterea economică pentru anul 2019, în vecinătatea inferioară a nivelului de 4%, faţă de 5,5% cât estimase în Prognoza de primăvară, luând în calcul datele statistice sectoriale ale conturilor naţionale disponibile pentru primul semestru al anului în curs.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ca sa vezi domne ce genii au fost schimbate de la putere. esenta democratiei este votul. cati au considerat acaste genii utile tarii sa vazut la vot... putine voturi putina incredere... doar camarila PSD considera ca tara dadea pe afara de lapte si miere. Restul votantilor au votat conform realitatii din tara. Noroc ca mai avem inca dreptul la vot. Mereu PSD inbuibeaza clientela lor , lasa dezastru in tara si apoi striga uite lupii baaa.
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369