REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

PSD câştigă şi pe moşia lui Iohannis

PSD câştigă şi pe moşia lui Iohannis

Replica API 26 mai 2014 | 00:00 411

I-a ciuruit!

I-a ciuruit!

PSD a devenit, indubitabil, cel mai puternic partid din România de după 1989, în condiţiile în care social-democraţii aveau deja doi ani de guvernare, situaţie care, teoretic, le-a erodat scorul electoral, la care se adaugă o campanie electorală aproape inexistentă. Cu toate acestea, partidul condus de premierul Victor Ponta a obţinut peste 40% la alegerile europarlamentare de ieri şi este de aşteptat să intre cu motoarele turate la maxim în campania pentru prezidenţialele, poate chiar din acest moment. Practic, devine greu de crezut că oricine va fi candidatul PSD pentru preşedinţia României ar putea să piardă cursa pentru Palatul Cotroceni. În schimb, PNL a suferit o înfrângere usturătoare, cel puţin după rezultatele exit poll-urilor de aseară, potrivit cărora liberalii au obţinut între 13,3% şi 15%, în condiţiile în care preşedintele Crin Antonescu a declarat, în mai multe rânduri chiar, că îşi va da demisia dacă partidul va lua sub 20%. Sibiul, oraşul condus de Klaus Iohannis, cel care ar urma să preia preşedinţia PNL, a înregistrat o prezenţă extrem de slabă la vot - semn că liberalii n-au reuşit nici aici să mobilizeze lumea la urne -, scorul fiind clar de 3-4 ori sub cel obţinut de PSD.

Pe de altă parte, PDL îşi continuă trendul negativ şi, dacă nu cade, pică, luând doar 12%, conform aceloraşi exit poll-uri, după ce preşedintele Vasile Blaga anunţa un scor de 20%. PMP, partidul prezidenţial, va lua între 6 şi 8%, chiar dacă estimările, inclusiv ale lui Traian Băsescu, vorbeau despre un scor format din două cifre. Interesant, dar Elena Udrea, declara, la Medgidia, că dacă PMP va obţine 7-8% la europarlamentare, acesta va fi un scor foarte bun. Evident, locomotiva PMP a nimerit cu exactitate scorul final, iar creaţia preşedintelui României va ajunge în Parlamentul Europei. Mai mult sau mai puţin surprinzător, Mircea Diaconu ajunge în PE, cu circa 7%, actorul jucând acum rolul Elenei Băsescu din 2009, rupând din voturile PNL şi PSD pentru a ajunge la Bruxelles, exact cum a reuşit EBA în precedentul mandat. În fine, UDMR obţine un previzibil scor de accedere în PE, în timp ce Forţa Civică a lui MRU a ratat accederea în legislativul european. Iată şi primele declaraţii ale principalilor actori de ieri: Elena Udrea: "Nu e un eşec pentru PMP. E singurul partid care a crescut în această campanie electorală. Dacă pentru dreapta într-adevăr este un eşec, pentru PMP să obţină scorul acesta în 3 luni este un succes. PDL şi PNL, cu tot regretul pentru ele, au scăzut". MR Ungureanu: "Forţa Civică nu e un proiect al europarlamentarelor, e un proiect pe termen mediu şi lung. Ne pregătim pentru un proiect foarte important, alegerile prezidenţiale din toamnă". Vasile Blaga (PDL): "Le mulţumesc celor care astăzi şi-au făcut timp şi au mers la vot şi au votat pentru viitorul lor, pentru viitorul României în UE. Asta înseamnă mai mulţi bani pentru România, bani europeni". Liviu Dragnea (PSD): "PSD a obţinut cel mai bun scor din istoria sa. Este o lecţie bună pentru PNL, e eşecul lui Crin, categoric". Crin Antonescu (PNL): "Despre rezultate vom vorbi poate şi în cursul acestei nopţi, cu siguranţă mâine dimineaţă, atunci când vom avea rezultate oficiale, pe baza cărora vă voi comunica şi evaluarea noastră în legătură cu aceste rezultate".

Cristian ANTON

Vezi şi:

LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614