REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Psihologie: Cum să nu te mai compari cu alții și să-ți cunoști propria valoare

Psihologie: Cum să nu te mai compari cu alții și să-ți cunoști propria valoare

Replica API 29 mai 2020 | 00:00 977

Ai impresia că toți cei pe care îi cunoști au numai calități sau că duc vieți mai bune decât a ta? Iată cum poți să-ți cunoști propria valoare și să nu te lași influențat negativ de bunăstarea altora!

Probabil că ființele umane se compară între ele încă de la începutul timpului. Uneori, comparația cu alții ne poate fi de ajutor, în sensul că putem găsi în ei modele de îmbunătățire a propriei vieți și inspirație pentru a face schimbările pe care ni le doream. Alteori, însă, a te compara cu alții poate fi un mijloc de a te supraanaliza, de a-ți crea idei false și de a-ți forma impresia că o mulțime de lucruri sunt în neregulă cu tine, scrie doc.ro. Ce poți face pentru a nu te mai compara cu alții și a aprecia viața ta așa cum este?

Evită factorii declanșatori

Fii atent la situațiile care te determină să începi acest joc al comparațiilor. Rețelele de socializare, de exemplu, reprezintă o mare problemă când e vorba de comparații în defavoarea noastră. Vezi pe ele oameni care merg tot timpul în vacanțe, alții care au mereu fotografii în care își pun în valoare silueta perfectă, alții care au cei mai frumoși și cei mai deștepți copii și așa mai departe. În primul rând, gândește-te că în viața nimănui nu este totul atât de roz și nimeni nu este fericit tot timpul, chiar dacă așa reiese din postările lor. Sunt oameni, de exemplu, care preferă să pună pe rețelele sociale doar evenimente pozitive, iar problemele și suferințele să le țină pentru ei.

Reamintește-ți că exteriorul nu este mereu același cu interiorul

Dacă nu ești cu adevărat apropiat de cineva, nu poți presupune că exteriorul, ceea ce vezi la acea persoană în public, corespunde cu realitatea vieții ei. Poți avea impresia că doi colegi pe care i-au cunoscut în liceu au o căsnicie solidă, de exemplu, și la un moment dat afli că divorțează. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să te bucuri când afli că alții au necazuri, înseamnă că trebuie să iei în calcul că fericirea și bunăstarea afișată de ei în public pot fi total diferite de situația lor reală.

Stai departe de persoanele care te fac să te simți inferior

Ai la serviciu o anumită persoană care se lăudă constant cu tot felul de realizări sau îți pune întrebări despre viața ta, concepute pentru a te face să te simți inferior? Ai un vecin care îți iese mereu în cale și îți povestește despre cât de bine îi merg lui afacerile și care îți spune că ar trebui să faci și tu ceva pentru a-ți crește nivelul financiar? Există oameni care, din diverse motive (lipsă de afecțiune reală, lipsă de educație elementară etc.), trăiesc pentru a-i face pe alții să se simtă prost. Pe cât posibil, stai departe de ei sau, dacă acest lucru nu este posibil mereu, spune-le politicos, dar direct, că te bucuri pentru reușitele lor, dar deciziile pentru viața ta te privesc personal.

Amintește-ți că banii nu aduc fericirea

S-a demonstrat că bogăția, dincolo de posesia acelor elemente de bază în viață, nu este asociată cu o fericire sporită. Banii și averile materiale oferă impulsuri temporare de bucurie, nu o fericire pe termen lung. Evident, e bine ca fiecare dintre noi să își dorească să se dezvolte profesional și să fie răsplătit pentru munca depusă, să reușească să facă și niște economii, însă banii nu trebuie văzuți ca un scop, ci ca un mijloc de a face viața mai ușoară și mai plăcută.

Fii recunoscător pentru ceea ce ai

Dacă îți iei angajamentul față de tine să fii profund recunoscător pentru ceea ce este bun în viața ta și să îți reamintești zilnic de acest lucru, vei fi mult mai puțin vulnerabil la comparația cu alții și la invidie. Ai un acoperiș deasupra capului, mâncare în frigider, oameni care țin la tine și te ajută când ai nevoie, prieteni cu care să te distrezi și cărți bune în bibliotecă? Deja ai foarte multe motive să fii recunoscător! Dacă vrei mai mult de atât, nimic nu te împiedică să înveți, să vii cu idei și să cauți oportunități pentru o viață mai bună.

Fiecare este liber să trăiască așa cum dorește și să își îmbunătățească situația cum consideră de cuviință, deci nu lăsa pe nimeni să-ți spună că nu e suficient ce ai tu sau ce ești ca persoană. Oamenii sunt diferiți, și, dacă unii se simt mulțumiți când aleargă după bani (fie pentru că au crescut cu lipsuri financiare sau au impresia că banii oferă un statut sau speră că cei din jur îi vor aprecia mai mult dacă sunt mai bogați etc.), alții se simt mulțumiți dacă au o familie iubitoare, o profesie pe care o practică responsabil și cu drag și bani cât să-și acopere nevoile și să-și permită unele momente de răsfăț.

Compară-te cu alții doar pentru a îmbunătăți ceea ce contează

Să-ți dorești ce au alții este o pierdere de timp și de nervi, cu excepția faptului în care ți-ar plăcea să fii ca ei în lucrurile care contează. Dacă admiri la alții valori profunde, cum ar fi generozitatea sau loialitatea, în acest caz este benefic să te lași inspirat de ei și să te străduiești să fii și tu o persoană mai bună.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920