REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Psihologul criminalist Chesnoiu: Multă lume are afecţiuni psihice, dar nimeni nu cere ajutor, să nu fie catalogat nebun

Psihologul criminalist Chesnoiu: Multă lume are afecţiuni psihice, dar nimeni nu cere ajutor, să nu fie catalogat nebun

Replica API 27 mai 2015 | 00:15 1003

Depresia, „microbul” care semnează sentinţe la moarte!

Depresia, „microbul” care semnează sentinţe la moarte!

Sursa foto: Claboo Media

De teamă să nu fie stigmatizaţi, să nu fie catalogaţi nebuni, se autocondamnă să sufere în tăcere. Alţii nu acceptă că ar fi ceva în neregulă cu ei sau poate nu au acces la informaţii şi nu conştientizează. Cert este că depresia este o afecţiune, la fel ca multe altele, care poate duce la nenorociri. Astfel de cazuri au fost şi sunt multe, precum femeia din Bucureşti care s-a aruncat în gol de la etajul 8 sau tânărul angajat la Forţele Navale care s-a spânzurat în cursul zilei de duminică, 24 mai, la Mangalia. Psihologul criminalist, cms şef Liviu Chesnoiu a discutat despre acest „fenomen”, care se pare că ia amploare. „Boala nu ţine cont de categoria socială. Este o lege a naturii, cei slabi cedează şi au nevoie de ajutor pentru a trece peste. În caz contrar se ajunge la suicid”, a spus acesta.

„Te-am iubit, sufletul meu” - a fost mesajul postat de Mihai Tolontan pe Facebook înainte de a recurge la gestul extrem. Tânărul avea 26 de ani, lucra în cadrul Forţelor Navale, lucruri care, pentru mulţi, conturau o stabilitate financiară şi o viaţă frumoasă înainte. Însă, boala te poate răpune indiferent de situaţie. Şi aşa a fost. Din câte se pare, Mihai nu a putut trece peste gândul că prietena l-a părăsit, motiv pentru care, după mai multe semne pe care le-a dat fie în mediul online, fie în faţa apropiaţiilor, acesta s-a spânzurat. Apoi este cazul femeii care s-a aruncat în gol de pe un bloc din capitală, după mai bine de 30 de ore de stat pe acoperişul clădirii. Nu a vorbit în tot acest timp, nu a cerut nimic. „Era în lumea ei, nu cerea nimic, avea grave probleme psihice, o depresie instalată de doi ani, de la moartea fiicei”, după cum a precizat psihologul criminalist Liviu Chesnoiu. Şi exemplele pot continua, existând chiar o serie de actori, cântăreţi celebri şi oameni de afaceri care au ales să-şi încheie socotelile cu viaţa din cauza depresiei. Actorul Robin Wiliams, care avea tot ce voia, dar se simţea vinovat întrucât, în ciuda averii, nu se considera împlinit. Cântăreaţa Mălina Olinescu, Mădălina Manole, Marius şi Carolina Caia, instrumentişti la Opera din Braşov, care s-au aruncat de la etaj sau Matteo Cassani, fostul director general al Enel Energie şi Enel Energie Muntenia, care s-a aruncat de pe clădirea insituţiei. Acestea sunt câteva din exemplele care întăresc spusele psihologului criminalist şi anume că depresia nu ţine cont de poziţia socială.

Femeia din Bucureşti avea grave probleme, negociatorul nu a putut face nimic!

„Femeia din Bucureşti avea probleme grave psihice, o depresie netratată, dar eu cred că era ceva şi mai grav. Ea nu a mai putut fi salvată, un negociator nu-şi poate face treaba cu un astfel de bolnav. Poate negocia cu un sociopat, cum s-a întâmplat ieri (luni, 25 mai – n.r.) în Constanţa. Dar aici nu avea cum să negocieze cu o persoană care era… în lumea ei. Că puteau s-o prindă de mână sau ceva, asta e altceva, dar pe partea negocierii nu se putea”, a declarat, pentru “Replica”, cms Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist. Potrivit acestuia, putem vorbi deja despre un fenomen, care ia amploare mai ales în perioada aceasta, de primăvară – vară. Totodată, bine de ştiut este şi faptul că depresivii dau întotdeauna semne atunci când vor să-şi pună capăt zilelor. “Tentativele şi suicidurile iau amploare în perioada aceasta de primăvară. Aşa se întâmplă, organismul reacţionează, sunt mai multe componente. Unii duc la împlinire aceste acte, pe când alţii doar ameninţă. Cât despre cazul de la Mangalia, cu tânărul acela, el a dat semne, din câte am înţeles, pe Facebook etc. Dacă ar fi fost luat în serios, dus la psiholog, sau la medicul de familie, care să-l trimită la psiholog, pentru că se decontează prin Casa de Sănătate, nu s-ar fi ajuns aici”, a mai spus psihologul criminalist.

Tânărul din Mangalia nu a fost băgat în seamă. A fost ignorat chiar de către şefi!

În plus, o altă întrebare legată de cazul de la Mangalia este cum de tânărul a trecut de testările psihologice de la serviciu. Nimeni nu l-a văzut abătut? Liviu Chesnoiu a precizat că o parte din vină o poartă şeful lui Mihai Tolontan: “Tânărul acesta nu a fost băgat în seamă, el a tras un semnal de alarmă, dar poate familia e modestă, e costisitor să mergi la un psiholog şi la un psihiatru bun. Că sunt mulţi, au apărut psihologi ca ciupercile după ploaie. Dar el era testat psihologic la muncă. Însă, de multe ori, aceste testări sunt superficiale: bifează acolo şi acolo. Nu, ei trebuie să fie testaţi cu adevărat, trebuie discutat cu ei. Şeful lui este de vină pentru că trebuia să ştie în permanenţă ce e cu el. Trebuia suspendat şi trimis la psiholog, în concediu medical. Dar şefii au alte probleme: că de ce întârzii, că nu ştiu ce. Şeful trebuia să-i fie ca un tată, să-l întrebe dacă-l vedea abătut”.

„Ni se spune să nu consumăm zahăr, grăsimi, dar NIMIC despre DEPRESIE!”

Potrivit specialistului, cam 20% din populaţia României are astfel de probleme. Unii le conştientizează, dar cei mai mulţi nu cer ajutor de teamă să nu fie catalogaţi nebuni. „Domnul psihiatru Tudose, (Florin Tudose, fostul şef al Clinicii de psihiatrie la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti – n.r.) care a murit, Dumnezeu să-l ierte, zicea că 20% din populaţia ţării este cu probleme psihice. De curând, auzeam o statistică: 20 de milioane de români au probleme. De la criză, de la lipsuri, necazuri. Apoi este alcoolismul cronic, pentru că mulţi găsesc un refugiu. Aşa sunt oamenii făcuţi, unii sunt mai sensibili. Un om slab cedează, depinde de gene, depinde de mai mulţi factori. Asta este viaţa, legea junglei: o selecţie naturală. Oamenii slabi capitulează, cei puternici merg mai departe. Dar trebuie ajutaţi!”, a explicat Liviu Chesnoiu. Suntem avertizaţi să nu consumăm zahăr, grăsimi, să consumăm doi litri de lichide, dar despre depresie nu se aude nicăieri, a adus în discuţie psihologul criminalist: „Trebuie mers la medicul de familie, apoi trimitere la psiholog şi acesta te poate trimite la psihiatru. Se administrează un tratament medicamentos, este foarte simplu. Dar la noi nu există o educaţie în acest sens. Românul ajunge la stomatolog după ce i-au căzut toţi dinţii - ceva de genul acesta. Trebuie să înţelegem că unii oameni sunt mai sensibili şi nu pot depăşi singuri momentul”.

„Sociopatul este un escroc sentimental, nu îl consider bolnav psihic!" - cazul din Km 5

Însă, aici trebuie să amintim şi cazul bărbatului, care, în ziua de luni, 25 mai, a ameninţat că se aruncă de pe un bloc din cartierul Km 5, întrucât l-a părăsit soţia. Numai că, mai întâi, a sunat la o televiziune locală. Potrivit lui Liviu Chesnoiu, individul nu a fost decât un „escroc sentimental” sau un sociopat, în termenii specifici. „S-a luat după cea din Bucureşti, s-a urcat la etajul 8 şi a ameninţat că, dacă nu vine nevastă-sa, el se aruncă. Cum am fost sunat şi am auzit detaliile, mi-am dat seama că e sociopat, am ştiut că nu se va arunca. Le-am spus să-i aducă soţia şi totul o să se rezolve. Şi aşa a fost. Dar îi puseseră acolo o saltea pneumatică, s-au mobilizat. Că aşa e la noi, trebuie să se întâmple ceva ca noi să ne mobilizăm, trebuie să existe un precedent. Un sociopat se află la graniţa unei afecţiuni psihice, eu nu o consider o boală psihică. Sociopatul este un escroc sentimental. Pentru a-i deosebi trebuie să ai ceva cursuri de psihologie. Astfel, te iei după context, comportament, după ceea ce cere şi cum vorbeşte”, a conchis psihologul criminalist Liviu Chesnoiu.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dl expert spune ca familia raspunde cu capul pt ca nu l-a tratat pe criminalul de la Caracal, ca nu i-a dat medicamente cu forta sau sa i le puna la indemana cand sa se serveasca cand are impulsuri criminale. Dl expert, stiti ca legea le permite acestor pacienti sa refuze tratamentul, sa refuze internarea? Ce poate face atunci familia? Chiar va rog sa raspundeti pe la tv cand mai veniti. Nebunia e o boala care se ignora, a zis un savant, adica nebunul n-o sa stie, n-o sa recunoasca niciodata ca e nebun. Si as mai vrea sa stiu cum "extrageti din societate" aceste persoane? Habar n-aveti de legi
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108