REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Psoriazis vs cancer de piele - cum deosebești aceste afecțiuni

Psoriazis vs cancer de piele - cum deosebești aceste afecțiuni

Replica API 15 octombrie 2020 | 00:00 6683

Atât psoriazisul, cât și cancerul de piele se manifestă la nivel cutanat, iar simptomele celor două afecțiuni pot fi cu ușurință confundate – iată cum să faci diferența între psoriazis și cancer de piele.

Află care sunt simptomele psoriazisului și ale cancerului de piele, pentru a învață să le deosebești. Bineînțeles, medicul dermatolog este cel în măsură să stabilească diagnosticul, însă nu ar strică să știi și tu când este cazul să te alarmezi și să îți faci de urgență o programare, scrie doc.ro.

Psoriazisul este o afecțiune dermatologica cronică, care determina accelerarea procesului de producere a celulelor. Producția accelerată determina apariția unor zone și formațiuni înroșite la nivelul pielii, care poartă denumirea de plăci. Aceste zone pot cauza mâncărimi, se pot inflama și pot fi chiar dureroase.

Cancerul de piele este o afecțiune care apare în urmă dezvoltării celulelor canceroase la nivelul țesuturilor pielii. Cancerul de piele poate fi de trei tipuri: carcinom bazo-celular, carcinom scuamo-celular și melanom. Primele tipuri sunt cele mai frecvente, însă melanomul este cel mai periculos.

Cancerul de piele se dezvoltă, în general, în zonele cele mai expuse radiațiilor UV precum: capul, față, gâtul, pieptul, brațele și mâinile.

Simptome psoriazis

Simptomele psoriazisului pot fi:

Zone înroșite acoperite de scuame de culoare argintie

Mici zone cu aspect solzos

Piele uscată, crăpată, care poate sângera uneori

Senzația de mâncărime, arsură sau inflamare

Unghii îngroșate

Simptome cancer de piele

Cancerul de piele este mai greu de depistat, întrucât de multe ori nu are simptome ori acestea sunt minore și ușor de trecut cu vederea. De multe ori, cancerul de piele se manifestă prin umflături sau zone anormale ce se dezvoltă la nivelul pielii, care pot avea următoarele caracteristici:

Aspect ușor perlat sau lucios

Textura fermă și “bătătorită”

Culoare ciudată, precum violet, galben sau albastru

Crustă, aspect solzos sau sângerări.

Cum identifici psoriazisul

Psoriazisul se poate întinde și poate acoperi mai multe zone din corp. Totodată. însă, acesta poate să apară doar în anumite locuri. Cel mai des, psoriazisul apare în următoarele zone: coate, genunchi, picioare, mâini, scalp.

Cum identifici cancerul de piele

Cancerul de piele este mai greu de identificat, de aceea e indicat să mergi la medic. Acest tip de cancer arată de multe ori precum o aluniță, o leziune minoră sau un pistrui.

Este important să fii atent la schimbările care se petrec la nivelul alunitelor ori la apariția unor alunițe noi. Dacă se petrec schimbări la nivelul diametrului, culorii, formei și marginii unei alunițe, e musai să mergi la medic pentru un control.

Tratament psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune autoimună, așadar nu poate fi tratată. Totuși, există metode prin care simptomele pot fi ameliorate.

Tratamentul pentru psoriazis se împarte în 3 categorii:

Tratamentul topic – include creme, loțiuni și soluții aplicate direct pe zonele cu probleme, cu scopul de a reduce simptomatologia.

Terapia cu lumina – această terapie folosește în mod controlat lumina și radiațiile UV cu scopul de a reduce simptomele.

Tratamentul sistemic – include medicamente administrate oral sau pe cale injectabilă, care au rolul de a ameliora condiția pacientului.

Tratament cancer de piele

Tratamentul administrat în caz de cancer de piele depinde de severitatea și de dimensiunile cancerului de piele. De regulă, se folosesc:

Intervenția chirurgicală, pentru îndepărtarea zonelor în care s-au dezvoltat celulele canceroase;

Radioterapia;

Chimioterapia;

Terapia fotodinamică combinată cu medicație;

Terapia biologică, pentru a ajută organismul să se lupte cu cancerul.

Ce complicații poate avea psoriazisul

Pacienții care sunt diagnosticați cu această boală trebuie să știe că pot să apară și alte probleme asociate:

Boală celiaca - Pacienții cu psoriazis au un risc mai mare de a avea anticorpii pentru boală celiaca, ceea ce sugerează că ar putea să existe o legătură între cele două. Ambele afecțiuni par să fie influențate de o disfuncție la nivelul sistemului imunitar. Unii pacienți spun că evitarea glutenului ii ajută să reducă simptomele psoriazisului.

Probleme în cavitatea bucală - Unele studii au sugerat că pacienții cu psoriazis au o predispoziție mai mare de a dezvoltă probleme la nivelul membranelor mucoase din cavitatea orală, cum ar fi fisuri în limba și leziuni în zona gingiilor și obrajilor.

Boli inflamatorii intestinale - Oamenii de știință au căutat de-a lungul timpului posibile asocieri între psoriazis și boală inflamatorie intestinală, boală Crohn și colită ulcerativă. Studiile au sugerat că pacienții cu psoriazis și membrii din familiile lor ar putea avea o predispoziție mai mare de a dezvoltă aceste afecțiuni.

Deficit de vitamina D - Studiile au arătat că o carență de vitamina D este adesea prezența la debutul unor boli autoimune. Unii experți recomandă chiar administrarea unor suplimente cu vitamina D, pentru a calmă simptomele psoriazisului.

Risc de cancer - Unele studii au indicat că psoriazisul poate să crească riscul general de cancer și riscul pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel al cavități orale, cancer esofagian, hepatic și pancreatic.

Sindrom metabolic - În cazul pacienților cu psoriazis, există un risc mai mare de a dezvoltă unele dintre simptomele sindromului metabolic, printre care se află problemele cardiace, diabetul, boală de ficat gras și obezitatea.

Artrită psoriazică - Între 10% și 30% dintre pacienții cu psoriazis pot să dezvolte o formă de artrită numită psoriazică. De regulă, boală apare la vârste între 30 și 50 de ani. Un procent foarte mare al pacienților cu această afecțiune au mai întâi simptome la nivelul pielii, însă artrită psoriazică poate să apară înainte sau fără simptome de natură dermatologica. Să nu uităm, însă, că lista complicațiilor psoriazisului este mult mai lungă, iar acestea sunt doar câteva dintre problemele ce pot fi asociate acestei boli.

Ce complicații poate avea cancerul de piele

Potențialele complicații ce pot să apară în urmă unui cancer de piele pot fi:

- recurentă - adică situația în care cancerul reapare

- recurentă locală, caz în care celulele canceroase s-au extins / răspândit la țesuturile din apropiere

- metastaza - când celulele canceroase s-au răspândit la mușchi, nervi sau la alte organe din corp.

Dacă ai avut în trecut un cancer de piele, ai un risc mai mare de a dezvoltă boală din nou, într-o altă zona. Dacă, din nefericire, cancerul de piele revine (este vorba de recurentă), opțiunile de tratament vor depinde de tipul de cancer, de localizarea lui și de dimensiunile tumorii, cât și de starea de sănătate a pacientului (istoricul medical) și de tratamentul anterior pentru cancerul de piele efectuat de acel pacient.

Alte posibile complicații care pot să apară în cancerul de piele:

infecție secundară - cancerul de piele perturbă barieră normală de protecție a pielii, iar bacteriile pot pătrunde dincolo de această "barieră", cauzând o infecție în piele;

cicatrizare și/sau desfigurare - cicatrizarea și desfigurarea pot să apară fie din cauza dezvoltării cancerului de piele, fie din cauza tratamentelor efectuate pentru această boală

limfedem - este o afecțiune în care lichidele se acumulează într-o anumită parte a corpului, din cauza că ganglionii limfatici și vasele limfatice sunt afectate. Drept urmare, din cauza acumulării de lichide, pielea se umflă și apare o senzație neplăcută

anxietate și depresie - aspectul poate avea un rol important în viață pacientului, pentru stimă să de sine, iar cancerele localizate în regiuni vizibile pot duce la anxietate și la depresie la unele persoane.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218