REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Purtător de cuvânt al lui Oettinger: Sperăm că lucrările la gazoductul Iaşi-Ungheni vor începe curând

Purtător de cuvânt al lui Oettinger: Sperăm că lucrările la gazoductul Iaşi-Ungheni vor începe curând

Replica API 24 septembrie 2013 | 00:00 174

Comisia Europeană este încrezătoare că lucrările la gazoductul Iaşi-Ungheni vor fi demarate în curând, a precizat, luni, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Energie, după ce Elena Băsescu i-a trimis lui Oettinger o scrisoare referitoare la întârzierea construcţiei. "Comisia se află în contact strâns cu autorităţile din România şi R. Moldova privind acest subiect. Suntem încrezători că lucrările vor fi demarate în curând", a declarat Marlene Holzner, purtător de cuvânt al comisarului european pentru energie, Gnther Oettinger. Aceasta nu a dorit să comenteze scrisoarea trimisă comisarului de către Elena Băsescu.

Europarlamentarul PDL Elena Băsescu i-a trimis o scrisoare comisarului european pentru Energie, Gnther Oettinger, despre "mascarada regizată" de premierul Victor Ponta, căruia "i-a căzut pradă" oficialul european, în legătură cu lucrările la gazoductul Iaşi-Ungheni.

"Ca urmare a faptului că lucrările la gazoductul Iaşi-Ungheni, prima interconexiune de gaze naturale dintre România şi Republica Moldova, nu au început nici până în acest moment şi nici nu există o dată clară la care acest lucru ar urma să se întâmple, i-am trimis o scrisoare Comisarului european pentru Energie, Gnther Oettinger, prin care l-am informat pe acesta despre mascarada regizată de Victor Ponta în perioada 26 - 27 august 2013 căreia i-a căzut pradă chiar şi oficialul european", a anunţat Elena Băsescu.

Ea menţionează că speranţa sa este ca atenţia pe care comisarul Oettinger o va acorda de acum înainte proiectului să genereze o reacţie din partea Guvernului de la Bucureşti în sensul îndeplinirii obligaţiilor asumate atât în faţa românilor, a basarabenilor, dar şi în faţa întregii Europe.

"Stimate domnule Comisar Gnther Oettinger, Uniunea Europeană reprezintă un model în ceea ce priveşte transparenţa, iar Comisia Europeană, în calitatea sa de gardian al tratatelor, are autoritatea de a aplica şi implementa acest principiu. Din acest motiv, mă văd nevoită să vă aduc la cunoştinţă o serie de elemente care vor demonstra faptul că, în data de 27 august 2013, aţi fost victima unei înşelătorii puse la cale de Premierul României, domnul Victor Ponta. Aţi participat alături de acesta şi de Premierul Republicii Moldova, domnul Iurie Leancă, la inaugurarea lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni, care ar urma să lege Republica Moldova de piaţa gazelor din Uniunea Europeană. În realitate însă, acest proiect nu este pus în aplicare, fiind doar o încercare a domnului Ponta de a simula, pe de o parte, o relaţie pozitivă şi constructivă cu Comisia Europeană, iar pe de altă parte, sprijinul pentru apropierea Republicii Moldova de dezideratul integrării în UE", îi scrie Elena Băsescu lui Gunther Oettinger.

Ea prezintă şi argumentele pe care bazează acuzaţia sa de "înşelătorie".

Elena Băsescu arată că şantierul de lângă Ungheni a fost prezentat ca având toate conductele, utilajele şi materialele de construcţie necesare demarării proiectului, însă, în realitate, acestea fuseseră folosite cu o zi înainte la Rediu (judeţul Iaşi), în România, pentru inaugurarea şantierului din zona românească. "Au fost apoi transportate peste noapte în Republica Moldova. În acest moment, acestea nu se regăsesc în niciuna dintre cele două zone unde ar trebui să se lucreze. Practic, ceea ce aţi văzut dumneavoastră a fost parte a unei recuzite politice în cadrul unui show puternic mediatizat. Acest lucru a fost confirmat în două rânduri. Prima dată de mass media româneşti, care au arătat că, la numai două zile după inaugurare, şantierul de la Rediu fusese abandonat. A doua oară de o vizită a Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, care, în data de 20 septembrie 2013, a constatat că şantierul din partea românească a proiectului nu era funcţional", continuă Elena Băsescu.

Ea menţionează că lucrările la gazoduct nu au fost pornite nici până în acest moment, lucru recunoscut chiar de constructori şi uşor observabil în urma vizitei din 20 septembrie 2013 a şefului statului român la Rediu.

"Nu în ultimul rând, data de finalizare a lucrărilor este total diferită de cea anunţată de către Premierul Victor Ponta. Dacă acesta vorbea în 26 şi 27 august 2013 despre posibilitatea ca gazoductul de 43 kilometri să fie finalizat până la sfârşitul anului curent, noua dată avansată de constructori este aceea a sfârşitului lui martie 2014. Chiar dacă aceasta se încadrează în timpul presupus de proiectul avizat de Comisia Europeană, există indicii clare că nici acest termen limită asumat nu va fi respectat. Şi asta pentru simplul fapt că lucrările nu au început şi nici nu există o dată clară la care proiectul ar putea demara efectiv", mai arată europarlamentarul PDL.

Elena Băsescu mai scrie că "premierul socialist al României", Victor Ponta, continuă să minimalizeze şi să trateze cu o totală indiferenţă problematica gazoductului Iaşi-Ungheni, "dovedind o lipsă de transparenţă în ceea ce priveşte un proiect considerat vital deopotrivă pentru Republica Moldova, dar şi pentru România".

mai mult pe www.mediafax.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614