REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.6° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.6° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Purtătorul de cuvânt al BNR, replică pentru Darius Vâlcov privind ROBOR: Pe datele din februarie, ratele dobânzilor ar creşte

Purtătorul de cuvânt al BNR, replică pentru Darius Vâlcov privind ROBOR: Pe datele din februarie, ratele dobânzilor ar creşte

Replica API 19 februarie 2019 | 00:00 248

Darius Vâlcov

Dacă pentru calculul ratelor dobânzilor s-ar folosi media tranzacţiilor efective din februarie, acestea ar creşte, a declarat conform MEDIAFAX Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, în replică la postatea de marţi a consilierului guvernamental Darius Vâlcov privind evoluţia ROBOR în ianuarie.

„În altă ordine de idei, dacă nu ştiaţi, în luna ianuarie, media cotaţiilor ROBOR la 3 luni a fost 2,97 şi la 6 luni a fost 3,27. Numărul tranzacţiilor la 3 şi la 6 luni a fost un mare ZERO. (Adică băncile, între ele, nu s-au împrumutat deloc. Cotaţiile au fost folosite doar pentru umflarea ratelor populaţiei)", a transmis, marţi, pe Facebook, Darius Vâlcov, într-o postare în care răspunde acuzaţiilor de plagiat care i-au fost aduse.

Dan Suciu explică că, începând cu 25 ianuarie, tendinţa din piaţă s-a inversat. „În consecinţă, în primele 19 zile din februarie, media cotaţiilor ferme la ROBOR 3 luni e 3,12% şi ROBOR 6 luni este 3,32%, în timp ce media tranzacţiilor efective este mai mare, 3,39%. Iar aceasta tendinţă continuă. Ceea ce ar însemna că, dacă s-ar folosi acest indicator - media tranzacţiilor efective - şi nu ROBOR la 3 luni, ratele ar creşte pentru luna în curs", a spus Suciu.

Voci din mediul politic şi guvernamental au acuzat sistemul bancar de manipularea indicilor ROBOR, meniţi să crească dobânzile plătite la creditele în lei, iar OUG 114/2018 impune băncilor o taxă pe active dimensionată în funcţie de evoluţia indicelui. Şi acuzaţiile, dat şi modul de calcul al taxei pe activele bancare au fost contestate de bănci şi de oficialii BNR. Săptămâna trecută guvernatorul Mugur Isărescu a mers, alături de întreg Consiliul de Administraţie al BNR, la audierea de la comisiile Senatului pe seama ROBOR şi a evoluţiei dobânzilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
da olteanu a furat si a bagat in cimitir in schimb jidanescu fura si ne baga -n cimitir,a expatriat tezaurul tarii,a oprit exploatarea minelor aurifere,a pierdut dreptul de a turna lingouri si a le sigila basca francul elvetian cu aburii de rigoare,jidanul asta-i pornit impotriva noastra,el sa-si creasca ploada in hotie
2
1
@geo la cat de slabi sunteti ca postaci trei dintre noi ajung Prea prosti ca sa intelegeti ce scrie in articol va trebuie traducator,deci in luna ianuarie bancile NU S-AU IMPRUMUTAT INTRE ELE dar Robor aproximativ 3% SI ROMANII PLATESC acest Robor ,pe ce baza a fost stabilit? EL LOGIC TREBUIA SA FIE ZERO prostovane!restul cu februarie este prosteala pentru prosti asa ca tine.Oricum nu ducem lipsa de fraieri ,tu fiind mic copil pe aici.Dupa boul de GEO sa platim dobanzi cat mai mari ca asa vrea el.Esti pierdut pentru societate tone de celule stem daca ai primi si creierul tau tot nu se reface.
4
1
"unu" e doar unu din postacii PSD - au mai ramas vreo 3 prosti ca la restu nu le mai merge hospotu din inchisoare... o sa muriti si restu ba cu penalii aia de valcov care o sa va fure si pe voi. Va miroase cura de cacatu lu daddy, curvelor penale.
5
5
ce frumoasa ar fi Romania fara nesimtitii si impertinentii astia , reportofoane stricate gen Dan Suciu sau Ionel Danky de la PNL !
5
4

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369