REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Puscariasul care face Dreptul, tinut de mama in facultate

Puscariasul care face Dreptul, tinut de mama in facultate

Replica API 22 septembrie 2010 | 00:00 176

Incarcerat pentru omor, Sintea isi face griji din cauza problemelor de la Spiru

Incarcerat pentru omor, Sintea isi face griji din cauza problemelor de la Spiru

Aproximativ 15.000 de absolvenţi ai specializărilor neacreditate de la Universitatea Spiru Haret rămân cu diplomele de licenţă nerecunoscute, după ce sesiunea de relicenţiere care trebuia organizată pentru ei, începând cu 15 septembrie, a fost anulată. Reprezentanţii Universităţii Spiru Haret au renunţat la această sesiune specială până când Ministerul Educaţiei va adopta un act normativ care să specifice clar condiţiile de reeexaminare a absolvenţilor. Situaţia tulbure din cadrul universităţii îl afectează şi pe Ciprian Sîntea, student în anul III al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Spiru Haret, care în prezent îşi execută o pedeapsă privativă de libertate pentru omor la secţia exterioară a Penitenciarului Poarta Albă. Acesta a acceptat să vorbească în exclusivitate pentru "Replica" despre temerile legate de susţinerea licenţei şi obţinerea diplomei, dar nu numai. Ciprian Sîntea este fiu de navigator, însă tatăl s-a stins când el avea doar 5 ani, iar mama este cadru medical.

Reporter: Liceul l-ai absolvit în timpul arestului?

Ciprian Sîntea: Am urmat Liceul Militar "Constantin Brâncoveanu" din Ploieşti, dar pentru că am fost arestat am fost exmatriculat şi am rămas cu 11 clase. Da, liceul l-am absolvit în detenţie.

Rep.: Care sunt motivele pentru care ai decis să urmezi o facultate?

Ciprian Sîntea: Acesta era cursul firesc al vieţii mele. Vroiam să-mi termin studiile şi dacă am avut posibilitatea am mers mai departe.

Rep.: Care este forma de învăţământ la care eşti înscris şi cine plăteşte taxele legate de facultate?

Ciprian Sîntea: Frecvenţă redusă. Benzina din motor este familia. Dacă nu aş fi avut acest sprijin financiar nu aş fi avut posibilitate să urmez o facultate. Banii din activităţile pe care le prestez prin intermediul penitenciarului sunt folositori, dar sunt prea puţini pentru a achita o taxă la o facultate.

Rep.: Ai fost înainte student la Jurnalism, la o altă facultate, înainte să te transferi la Spiru Haret. Ce te-a determinat să renunţi la Facultatea de Jurnalism?

Ciprian Sîntea: M-am înscris la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii Andrei Şaguna pentru că mi-a plăcut acest domeniu şi încă îmi place. Am rămas cu o pasiune pentru Jurnalism, însă am fost forţat să renunţ la facultate din cauza profesorilor care au refuzat să mai vină la penitenciar să-mi susţin examenele. Un domn profesor decedase, ceilalţi au tot amânat examenele până când s-a terminat anul şcolar. Pe de o parte îi înţeleg, dar pe de alte părte am plătit o taxă care a rămas în aer. (...) Aşa am ajuns să mă transfer.

Rep.: Decizia de a te transfera la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Spiru Haret ţi-a aparţinut?

Ciprian Sîntea: Da. Când m-am transferat la Spiru Haret nu era acest scandal. Sunt ofiţeri, procurori sau avocaţi care îşi practică meseria în baza diplomelor obţinute de la Spiru Haret. După atâţia ani în care această facultate a funcţionat în linişte, ce s-a întâmplat de s-a iscat acest scandal? N-au mai dat spagă anumite persoane? Poate că pentru clarificarea situaţiei cineva îşi va pierde răbdarea şi-l va executa pe ministrul Educaţiei.

Rep.: Care este modalitatea de susţinere a examenelor?

Ciprian Sîntea: Examenele le susţin prin intermediul calculatorului. Atunci când am examen am acces la internet. Aceasta este modalitatea prin care s-a înţeles universitatea cu Penitenciarul. Aş fi putut să frecventez cursurile la Facultate, dar nu se vrea. Important este să am posibilitatea să-mi susţin examenele. Că le susţin într-o sală din Penitenciarul Poarta Albă, asta chiar nu mai contează. Diferenţa este de locaţie şi nu de modalitatea de susţinere a examenului.

Rep: Ai restanţe?

Ciprian Sîntea: Am avut una singură, pentru că nu am avut cursurile bune din care să învăţ, dar în cele din urmă am trecut cu bine peste examenul de Drept Procesual Civil. Cât despre examenul de Drept Penal, menţionez că pentru acesta nu a trebuit să învăţ pentru că mi-a folosit experienţa. Sunt specialist în Drept Penal. La Constanţa un recidivist întotdeauna primeşte o pedeapsă mai mică decât cineva la prima abatere, pentru că ştie ce să declare. Un caz concret este un băiat din Cernavodă care a avut cinci intrări, iar în ultimul caz a fost acuzat pentru omor. A primit o pedeapsă de 13 ani şi după 5 ani s-a liberat. Eu sunt arestat din 2001, pentru aceeaşi faptă şi mai am de executat aproximativ doi ani. Eram la prima abatere, dar nu s-a ţinut cont de acest aspect pentru că nu se face dinstincţia dintre cineva la prima abatere şi recidivist. Din contră. Recidiviştii sunt avantajaţi în judeţul Constanţa.

Rep.: Ce intentionezi să faci după terminarea facultăţii?

Ciprian Sîntea: Anul viitor ar trebui să susţin licenţa. Nu ştiu dacă voi putea obţine diploma pentru că voi rămâne restanţier la practică. Sunt anumite ore de practică pe care nu am cum să le fac din penitenciar. Sunt foarte pesimist atunci când soluţiile trebuie să vină de la alţii, dar poate în cele din urmă situaţia se va clarifica. Vom reveni.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218