REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
8.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Putem călători în siguranţă vara aceasta?

Putem călători în siguranţă vara aceasta?

Replica API 26 iulie 2021 | 00:00 493

Este bine să călătoreşti cu avionul, să-ţi rezervi un sejur la hotel sau să-ţi vizitezi bunicii dacă ești vaccinat împotriva COVID-19? Dar dacă nu ești vaccinat? Iată cei mai importanți factori pe care trebuie să îi iei în considerare.

Sursa foto: Shutterstock

Pandemia ne-a schimbat total stilul de viață și obiceiurile. Dacă înainte călătoream fără griji, în vacanțe sau la rude, acum trebuie să fim atenți la reguli care să ne țină în siguranță, departe de COVID-19. Călătoriile au fost cele mai afectate de noul coronavirus. În funcție de țara unde mergem, trebuie să ne informăm despre restricțiile în vigoare, ca să evităm surprizele neplăcute odată ajunși la destinație, scrie doc.ro.

Comparativ cu primăvara și vara anului 2020, „acum este o lume diferită. În general, dacă ești vaccinat și îți iei măsuri de precauție rezonabile, nivelul de siguranță este acceptabil”, spune David Goldberg, MD, specialist internist și boli infecțioase la New York-Presbyterian Medical Group Westchester din Scarsdale, subliniind că „toată lumea ar trebui să primească vaccinul”.

În prezent, aproximativ 45% dintre persoanele din Statele Unite sunt complet imunizate împotriva COVID-19, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), și aproape 54% au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19.

Pandemia de COVID-19 însă nu a dispărut încă. Chiar dacă infecțiile, internările și decesele sunt în declin în multe zone, varianta Delta foarte contagioasă se răspândește rapid. În întreaga lume, țări precum Brazilia și India continuă să fie copleșite de infectările și decesele asociate COVID-19.

Pentru a ajuta la evaluarea riscurilor de călătorie, am cerut părerea specialiștilor în boli infecțioase și sănătatea familiei.

Deși există puține soluții sigure și eficiente, tu și cei dragi ție puteți rămâne sănătoși și vă puteți distra în vacanță dacă țineți cont de aceste recomandări:

Ești vaccinat? Poți să mergi, cu câteva reguli!

Dacă ești complet vaccinat împotriva COVID-19 și intenționezi să călătorești, îți poți rezerva călătoria și poți începe să împachetezi. Ține cont însă de câteva reguli.

Deși este mai puțin probabil să te îmbolnăvești sau să răspândești COVID-19, ai totuși un risc de expunere la variantele de virus care circulă la nivel internațional. Verifică statisticile COVID-19 pentru țara de destinație și procedează cu prudență.

Vaccinurile sunt eficiente doar 90 sau 95%, spune dr. Goldberg. Deci, evită locurile în care rata de vaccinare este scăzută sau în care numărul cazurilor COVID-19 este ridicat sau în creștere.

Pentru a fi în siguranță, păstrează o distanță sigură față de ceilalți, spală-te frecvent pe mâini și poartă o mască în timp ce zbori cu avionul sau folosești mijloacele de transport în comun, chiar dacă ești vaccinat.

Ar trebui să călătorești dacă nu ești vaccinat?

CDC recomandă evitarea călătoriilor interne sau internaționale până când ești complet vaccinat. Dacă călătoria este esențială, planifică un test cu una până la trei zile înainte de plecare și din nou la trei până la cinci zile după sosire. Unele țări impun carantinarea celor care sosesc fără a fi vaccinați. Verifică regulile înainte să pleci la drum.

De asemenea, vei dori să iei în considerare situația medicală oriunde ai merge. „Nu vrei să te îmbolnăvești într-un loc în care este dificil accesul la asistența medicală”, spune Emily Parker Hyle, MD, profesor asistent de medicină la Harvard Medical School și medic curant în boli infecțioase la Massachusetts General Hospital din Boston.

Ce se întâmplă dacă călătorești cu copii?

Copiii sub 12 ani nu pot primi încă un vaccin COVID-19, „dar riscul pentru copii (asociat COVID-19) pare să fie mult mai mic decât pentru adulți”, spune Goldberg. „Este mult mai puțin probabil ca ei să fie infectați și, dacă o fac, sunt mult mai puțin susceptibili să se îmbolnăvească grav”, mai explică el.

Totuși, este important să minimizați riscul. „Pe măsură ce analizez riscurile și beneficiile pentru copiii mei, aș prefera să evit riscul ca copilul meu să se infecteze cu COVID-19”, spune Claire Boogaard, MD, medic pediatru la Spitalul Național pentru Copii din Washington, DC.

„Dacă au 2 ani sau mai mult, CDC recomandă să poarte o mască și să stea la 6 metri distanță de ceilalți, să evite aglomerația și locurile prost ventilate și să spele mâinile cu apă și săpun timp de 20 de secunde, apoi să aplice dezinfectant pentru mâini care are cel puțin 60% alcool”, explică dr. Boogard despre călătoriile cu copii.

Este sigur să călătorești cu avionul?

Dacă ești vaccinat, decizia de a călători cu avionul este mai puțin riscantă decât a fost vara trecută. „În acest moment, CDC spune că este suficient de sigur să călătorești astfel, presupunând că porți o mască la aeroport și în avion”, spune Goldberg.

Deoarece vaccinurile nu sunt 100% eficiente, ar trebui să evaluezi orice mic risc la care te expui. Chiar dacă companiile aeriene igienizează avioanele și respectă protocoale stricte de siguranță COVID-19, s-ar putea să te afli lângă alții care ar putea să nu fie vaccinați și care ar putea fi infectați cu virusul.

„Trebuie să te gândești dacă ai sau nu comorbidități [alte boli sau afecțiuni medicale] care te expun unui risc crescut de COVID-19 sever. Dacă ai antecedente de boli de inimă sau de imunitate slăbită sau ești în vârstă, cel mai bine ar putea fi să amâni orice zboruri neesențiale cu avionul în perioada următoare”, spune Goldberg.

Ce mijloc de călătorie să alegi?

Dacă îți faci griji pentru un zbor lung cu avionul, ia în considerare o destinație la care poți ajunge relativ repede. „Riscul de infecție este în mod clar legat de durata expunerii, deci o călătorie scurtă este mai sigură decât o călătorie mai lungă”, spune Goldberg.

Poate vrei să călătorești în afara orelor de vârf sau în timpul săptămânii pentru condiții mai puțin aglomerate. În avion sau în mijloacele de transport în comun, „riscul depinde de cât de aproape sunt așezați oamenii și dacă ești așezat lângă cineva infectat”.

Călătoria în propria mașină cu familia este mai sigură decât una cu avionul, trenul, vaporul sau autobuzul, în preajma străinilor. Dar ai putea fi totuși expus atunci când te oprești pentru a alimenta sau dacă trebuie să stai peste noapte undeva. Orice contact nou crește riscul infectării.

Poți să călătorești pentru a vizita rude vârstnice?

În această vară, mulți bunici așteaptă cu nerăbdare șansa de a-i vedea pe nepoții cu care nu au petrecut suficient timp în pandemie. Dar este sigur să faci asta ?

„Este în regulă atâta timp cât bunicii și părinții sunt vaccinați și este în regulă dacă copiii nu sunt”, spune Goldberg. Dar purtarea măștilor în interior, în preajma copiilor care nu sunt vaccinați, este în continuare cel mai sigur protocol pentru oricine are risc de COVID-19 mai sever dacă se infectează.

Dacă toată lumea din grup este complet vaccinată? Este o decizie personală, dar cele mai recente recomandări ale medicilor sunt că, dacă toată lumea este vaccinată, se poate renunța la măști în interior.

Poți să călătorești pentru a-ți vedea prietenii?

Este esențial dacă ești sau nu vaccinat. Dacă toată lumea este vaccinată și respectă protocoalele de siguranță menționate mai sus, riscul este minim.

Dacă nu, sau dacă voi sau alții aveți condiții de sănătate care vă pun în pericol mai mare de boală severă sau deces din cauza COVID-19 (indiferent dacă sunteți sau nu vaccinați),amânați călătoria.

Este sigur să stai la hotel?

Un apartament este mai sigur decât un hotel, dar și hotelurile sunt destul de sigure în acest moment. Unul dintre motive: conform ghidurilor recente CDC, pentru persoanele vaccinate, suprafețele nu sunt cu adevărat un risc. Virusul este răspândit în principal de la persoană la persoană.

Ce modalități de distracție sa alegi atunci când călătorești?

Anul trecut, aproape orice activitate în interior pe care ai fi dorit să o faci în vacanță a fost exclusă. Anul acesta, multe țări au redeschis aproape complet turismul, dar anumite activități sunt mai sigure decât altele. Chiar dacă poți face mai multe activități decât anul trecut, gândește-te bine la ce riscuri te expui, chiar dacă ești vaccinat.

În general, locațiile în aer liber sunt mai sigure decât cele în interior. Dacă mergi la un restaurant, alege terasele în locul spațiilor închise.

Drumețiile sau vacanțele în camping sunt și ele variante. Dintre toate călătoriile neesențiale, sunt probabil cele care prezintă cele mai mici riscuri, deoarece poți păstra distanța socială. Poartă măști când treci prin locuri aglomerate, cu mulți turiști și unde nu te poți ține la distanța recomandată.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369