REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

R. Moldova: Dodon renunţă la mandatul de deputat şi la şefia PSRM pentru consolidarea relaţiilor cu Rusia

R. Moldova: Dodon renunţă la mandatul de deputat şi la şefia PSRM pentru consolidarea relaţiilor cu Rusia

Replica API 20 octombrie 2021 | 00:05 472

Liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a anunţat luni că renunţă la mandatul de deputat şi la şefia PSRM şi că îşi va continua activitatea în calitate de lider al asociaţiei publice "Uniunea moldo-rusă a antreprenorilor" în scopul consolidării relaţiilor economice dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, au relatat IPN şi Ziarul Naţional din Chişinău, citate de Agerpres.

Igor Dodon

"Eu îmi propun să consolidez relaţiile economice moldo-ruse. Vedeţi doar ce se întâmplă cu relaţiile noastre bilaterale?!... Agenda a fost complet abandonată de actuala guvernare. (...) De relaţiile noastre bilaterale nu se ocupă nimeni", a declarat Dodon într-o conferinţă de presă luni.

"De aceea am acceptat propunerea să conduc o nouă organizaţie 'Uniunea moldo-rusă a antreprenorilor', al cărei fondator este Asociaţia oamenilor de afaceri 'Delovaia Rossia', cea mai mare asociaţie de afaceri din Rusia", a afirmat fostul preşedinte moldovean, citat de Ziarul Naţional, care menţionează că "Delovaia Rossia" este condusă de Igor Ceaika, prietenul lui Dodon şi partener de afaceri al fratelui acestuia, Alexandru Dodon, care face afaceri în Rusia. Igor Ceaika este fiul fostului procuror general al Rusiei, Iuri Ceaika.

Referitor la decizia de a-şi depune mandatul de parlamentar, Dodon a afirmat: "Nu văd sensul să fiu în acest parlament. Consider că pot fi mult mai eficient în alte funcţii".

Liderul PSRM spune că a decis să plece din legislativ întrucât consideră că vede rolul său de lider de opoziţie în afara legislativului, "cu o agendă populară, din casă în casă". Igor Dodon afirmă că nu vrea să fie legat de agenda legislativă, iar în cazul în care i s-ar intenta acţiuni penale ar dori să demonstreze că nu se ascunde după imunitatea parlamentară, potrivit IPN.

La Congresul PSRM, preconizat să aibă loc peste două luni, se vor propune modificări la statutul partidului, astfel încât acesta să aibă un organ colegial de conducere, a anunţat el. Astfel, funcţia de preşedinte al partidului va fi eliminată, conform acestuia. "Colegii mi-au propus să rămân în continuare, cel puţin, preşedinte de onoare al Partidului Socialiştilor. Decizia o va lua congresul, dar important e că eu nu plec din partid. Rămân în echipă pentru a asigura, împreună cu colegii, revenirea PSRM la guvernare", a conchis Igor Dodon.

În opinia editorialistului Nicolae Negru, de la Ziarul Naţional, socialistul prorus Igor Dodon încearcă să se replieze după înfrângerile suferite la alegerile prezidenţiale şi parlamentare, în speranţa că ar putea candida pentru un nou mandat de preşedinte în 2024. Dar şansele acestuia de a reveni în prim-planul politicii de la Chişinău sunt minime, în opinia analistului citat, chiar dacă Dodon va rămâne ''la butoane" în cadrul PSRM.

"Dodon se retrage sau, mai curând, i s-a recomandat să se retragă în umbră, ca partidul să nu fie identificat doar cu el", apreciază Nicolae Negru, adăugând că, prin intermediul asociaţiei conduse de Dodon, "banii din Rusia vor fi investiţi în politica moldoveană".

În opinia sa, autorităţile moldovene ar trebuie să se preocupe de fondurile ruseşti care alimentează PSRM.

Analistul politic Anatol Ţăranu a comentat pentru Deschide.md că "această retragere a lui Dodon era de aşteptat, pentru că PSRM a renunţat ca imagine la el imediat după ce a pierdut alegerile", iar "Moscova a pierdut încrederea în liderul socialist".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218