REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Radar NATO din Oltenia, mutat pentru depozitul unui supermarket

Radar NATO din Oltenia, mutat pentru depozitul unui supermarket

Replica API 22 septembrie 2022 | 00:00 1466

În plină criză la granițele României, Ministerul Apărării Naționale s-a înțeles cu un supermarket să mute un radar NATO, în favoarea unui depozit al lanțului de magazine în județul Dolj. Decizia a fost luată pentru că între amplasament și instalația militară distanța este mai mică de 2 kilometri, deși ar trebui să fie de 5. Într-o replică oferită în exclusivitate pentru Realitatea Plus, MApN a transmis că a identificat 2 soluții pentru a remedia problema, una presupunând supraînălțarea radarului.

Scandalul legat de amplasarea depozitului în apropierea radarului a ieșit la iveală după ce publicația locală Indiscret a publicat decizia prin care Tribunalul Dolj a respins, la începutul săptămânii, înţelegere dintre Ministerul Apărării Naţionale, un grupe de supermarketuri german şi Consiliul Judeţean Dolj cu privire la mutarea instalaţiei radar a ministerului de pe actuala locaţie din Cârcea, astfel încât investitorul german să-şi poată continua construcţia centrului logistic.

Demersurile ar fi început în urmă cu 3 ani, când lanțul german a decis să-și construiască un depozit pentru Oltenia, undeva în apropiere de Craiova. După mai multe tatonări, s-a ajuns în localitatea Cârcea, aflată la 11 kilometri de Craiova, dar și la 40 de scutul antirachetă de la Deveselu și la doar 2 kilometri de radarul care deservește baza.

Tranzacţia ar fi fost pusă la cale chiar de primarul localității Cârcea, Valerică Pupăză, care prin diverși interpuși și membri ai familiei a cumpărat de la alți localnici loturi de teren pentru a aduna suprafața de 250.000 de mp solicitată de grupul german. La finalul tranzacției, edilul ar fi primit 8 milioane de euro. Jurnaliștii Realitatea Plus au încercat să ia legătura cu edilul doljean, dar nu au reușit.

REACȚIA MApN - Ministerul n-a fost înştiinţat şi nu a primit o solicitare de avizare

Într-un comunicat oficial, transmis Realitatea Plus, ca răspuns la solicitare făcută de postul TV, MApN a precizat că "nu a fost înştiinţat şi nu a primit, spre analiză, o solicitare de avizare în vederea evaluării impactului pe care construcţia o poate avea asupra obiectivelor militare din zonă, așa cum prevede legislația în vigoare.

Personalul UM 01803L Cârcea a întreprins demersuri legale imediat ce a fost evident ca în zona apare o nouă construcție, respectiv începând cu data de 24 ianuarie 2022, când lucrările de construcție în discuție au ajuns în stadiul ridicării stâlpilor structurii de rezistență supraterană, dată la care unitatea a sesizat situația prin raport către eșalonul superior", a transmis Ministerul Apărării.

Două zile mai târziu, MApN a transmis imperativ Consiliului Judeţean Dolj, Primăriei Cârcea și grupului de supermaketuri să oprească lucrările, până la obţinerea avizului din partea Ministerului, iar pe 2 februarie rețeaua de supermarketuri a confirmat sistarea lucrărilor și începerea procedurilor de avizare.

"În paralel, Direcția Generală Juridică a inițiat demersurile pentru formularea unei acțiuni în instanță în vederea anulării autorizației de construcție nr. 206 din 28.06.2021, eliberată de Consiliul Județean Dolj, cererea de suspendare a actului administrativ fiind depusă de Ministerul Apărării Naționale la tribunalul Dolj, cu nr. 2447 din 18.03.2022.", conform realitatea.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Saptamana NATO la Lidl
2
0
suge p**a oricui plateste.Uneori si gratis.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108