REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Radarele neinscripţionate NU mai există la Constanţa: maşinile au fost casate!

Radarele neinscripţionate NU mai există la Constanţa: maşinile au fost casate!

Replica API 15 aprilie 2016 | 00:43 240

Cât de legale sunt?

Cât de legale sunt?

Una dintre nemulţumirile şoferilor din Constanţa este legată de aparatele radar montate pe maşinile neinscripţionate ale Poliţiei. Aceştia s-au plâns de nenumărate ori cu privire la această tehnică şi chiar au dus problema şi pe partea cu legalitatea. Însă, ca şi noutate pentru conducătorii auto de la malul mării este că acele vehicule nu mai există pentru că au fost casate. Dar bucuria nu va ţine mult timp întrucât urmează a fi achiziţionate altele.

Una dintre tehnicile poliţiştilor rutieri de la malul mării pentru a evita evenimentele nefericite din trafic este aceea de a acţiona, pe partea de depăşire a vitezei legale, cu aparate radar montate pe maşini neinscripţionate cu însemnele Poliţiei. Cel puţin o dată şoferii au putut oberva pe marginea drumului vreo Dacie sau Volkswagen cam... „suspecte”, care aşteptau frumuşel ca vreun vitezoman să-şi facă apariţia în peisaj.

Amenzile au tot curs, spre nemulţumirea şoferilor prinşi pe picior greşit, care au început să se întrebe dacă nu cumva această procedură este ilegală. Iată cu nu este. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, dar şi Hotărârea de Guvern nr. 1391/2006, nu este prevăzută obligativitatea ca autovehiculele Poliţiei Rutiere să fie inscripţionate. Sau, în termeni uzuali, ca şi exemplu, ar fi cam acelaşi lucru ca un poliţist să nu acţioneze dacă vede un infractor pentru că nu este în uniforma de serviciu.

Revenind la maşinile neinscripţionate de pe drumurile judeţului Constanţa, trebuie specificat că ele nu mai există! Au fost casate în urmă cu puţin timp, dar urmează a fi achiziţionate altele, cam 6 la număr. Potrivit informaţiilor noastre, în urma unei statistici s-a stabilit că acestea sunt mai eficiente întrucât şoferul nu vede din timp despre ce e vorba şi nu poate lua piciorul de pe acceleraţie. Iar o amendă are mai mare impactul faţă de situaţia în care imediat ce ar trece de maşina Poliţiei ar apăsa din nou pedala.

De asemenea, se pare că, de când s-a dat în folosinţă noul segment de autostradă, pe drumul vechi Cernavodă - Constanţa (spre exemplu) circulaţia rutieră este mai „aerisită” şi automat se circulă cu viteză. În aceste condiţii creşte şi probabilitatea unor evenimente mai grave, vătămările corporale uşoare devenind grave, iar cele grave - mortale! Astfel, urmează să fie achiziţionate autoturisme noi, pentru fiecare sector de drum în parte, pe care vor fi montate aparatele radar. În total, se preconizează că ar fi cam 6 maşini.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218