REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

RADET a câştigat războiul cu instituţia Curţii de Conturi. Foştii membri ai Consiliului de Administraţie au scăpat de răspundere!

RADET a câştigat războiul cu instituţia Curţii de Conturi. Foştii membri ai Consiliului de Administraţie au scăpat de răspundere!

Replica API 18 decembrie 2018 | 00:00 301

Acuzaţi că au încasat indemnizaţii fără să participe la şedinţe,

Acuzaţi că au încasat indemnizaţii fără să participe la şedinţe,

Acuzați că au încasat indemnizații fără să participe la ședințe, foștii membri ai Consiliului de Administrație al RADET au scăpat de răspundere! Auditorii Curții de Conturi au constatat, în urma unui control efectuat, în 2016, la Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice Constanța (RADET), că sumele au fost încasate nelegal, fapt pentru care Regia a fost obligată să recupereze prejudiciul. Conflictul a ajuns și pe masa judecătorilor. În timp ce instanța de fond a respins acțiunea RADET, Curtea de Apel a admis-o.

În 2016, Regia a fost supusă unei acțiuni de verificare de către Curtea de Conturi a situației, evoluției și modului de administrare a patrimoniului acesteia, pentru anii 2014-2015. În urma finalizării misiunii de control, a fost întocmit raportul în urma căruia organul de control a reținut în sarcina RADET o serie de nereguli.

Însă, în urma obiecțiunilor transmise de RADET, către Curtea de Conturi București-Comisia de Soluționare a Contestațiilor, o parte dintre neregulile constatate a fost înlăturată. În sarcina conducerii entității controlate, auditorii externi au menținut celelalte măsuri și au dispus aplicarea măsurilor pentru stabilirea întinderii prejudiciilor și recuperarea acestora. Este vorba despre sumele de bani achitate fostului CA, deși nu a fost întrunit în ședință.

Curtea de Conturi a precizat în raport că, în perioada iulie 2013 - iunie 2015, RADET a fost administrată de un Consiliu de administrație (CA) care, inițial, a avut 5 membri. Ulterior, în contextul în care în iunie 2015, membrii CA și-au dat demisia, prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 853/2015 a fost numit un membru în Consiliul de administrație al RADET.

Urmare a verificărilor efectuate în privita plăților realizate de către entitate către membrii Consiliului de administrație, echipa de auditori publici externi a constatat că, în lunile în care nu s-au întrunit și nu au fost întocmite procese verbale de ședință, membri CA au încasat indemnizații (august și noiembrie 2014, aprilie 2015). De asemenea, au stabilit că în unele luni, când s-a întrunit Consiliul de administrație, au fost remunerați și membrii absenți (care nu au fost prezenți). Totodată, în trimestrul 1 al anului 2014, directorul de atunci, Ilie Rachieru, a beneficiat, pe lângă indemnizația de director general, și de indemnizație de ședință a Consiliului de Administrație.

Și reprezentantul Ministerul Finanțelor în CA a intrat în vizorul Curții de Conturi. Valentin Stan, căci despre el este vorba, spun auditorii, în perioada decembrie 2015 - octombrie 2016 a fost plătit lunar, deși nu mai existau membri în CA, mai ales că entitatea nu a prezentat procesele verbale de ședință sau alte documente care să probeze desfășurarea activității ca membru desemnat de MFP în conducerea RADET.

Apărătorii entității a spus în instanță că prevederile legale ce reglementează funcționarea întreprinderilor publice, în cadrul cărora se înscrie și RADET, este reprezentat actualmente de OUG nr. 109/2011 privind guvernanta corporativă a întreprinderilor publice, în vigoare începând cu data de 14.12.2011. Cum, abia în martie 2014 s-a constituit consiliul de administrație și au fost numiți în funcție directorii (inclusiv directorul general) al RADET Constanța, în consecință, au devenit aplicabile toate prevederile legale cuprinse în OUG nr. 109/2011.

Concret, fostul CA dinainte de 2014 nu avea prevăzut în contractul de mandat că indemnizația de membru ar fi condiționată de prezența la ședință, dar se prevedea că indemnizația era condiționată de planul de management, de programul de administrare. Adică, chiar dacă nu s-au întrunit în ședință, membrii CA primeau indemnizația.

Actualul director al Regiei, Liviu Popa, explică de ce au fost efectuate plățile: ”După finalizarea controlului efectuat de Curtea de Conturi, au fost stabilite două măsuri pe care RADET trebuia să le ducă la îndeplinire. Regia a făcut contestație la Curtea de Conturi București, una dintre cele două contestații a fost admisă, cea de-a doua nu. Așa că am deschis acțiune în instanță.

Fostul CA dinainte de 2014 nu avea prevăzut în contractul de mandat că indemnizația de membru ar fi condiționată de prezența la ședință, dar se prevedea că indemnizația era condiționată de programul de administrare. În anul 2014, CA s-a întrunit în ședințe de 13 ori, dar într-una din luni nu avea în registru de ședință menționată întâlnirea, au ținut-o în data de 2 a lunii următoare. Curtea a considerat că, pentru luna respectivă, trebuia ca sumele achitate să fie recuperate de Regie”, a declarat, pentru Replica, Liviu Popa.

”RADET a funcționat o perioadă fără CA. Curtea a considerat că nefiind ședințe îndeplinite, reprezentantul Miniterul Finanțelor, Valentin Stan, nu trebuia să încaseze indemnizația, acesta fiind singurul membru care mai rămăsese în CA”, a continuat Popa. Cât despre faptul că fostul director a încasat, atât salariul de director, cât și indemnizația de membru în CA, Popa spune: ”Așa era legea atunci. Acum nu mai prevede așa. Eu sunt membru, dar nu încasez nicio indemnizația ca membru în CA”, a mai precizat Popa.

Hotărâre în favoarea Curții de Conturi, desființată de instanța ierarhică!

Pe fond, Tribunalul a respins acțiunea RADET, însă, Curtea de Apel Constanța a desființat hotărârea primei instanțe și a admis contestația Regiei. Decizia este definitivă. ”Instanța a considerat că RADET a achitat corect în baza contractului de mandat sumele. În urma controlului, la RADET nu a rămas nicio măsură de dus la îndeplinit, toate activitățile au fost în spiritul legii”, a conchis directorul Regiei.

Precizăm că, pe lângă Ilie Rachieru și Valentin Stan, la acea perioadă la care se face referire în speță mai făceau parte din Consiliul de Administrație următorii: Mădălina Mariana Gavari, Tănase Tulică, Gheorghe Scrioșteanu. Aceștia încasau puțin peste 1700 de lei lunar.

Mireal PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Perfect de acord cu kronos.
0
0
dorel de constanta sa spuna cum a incasat el si ceilalti directori indemnizatiile de concediu si salariile totodata
0
0
Lasa ma, platim noi, consumatorii de energie termica. Ce atata tevatura, si-au facut si ei traista mare. Oricum avem cel mai mare tarif la caldura, apa rece si gunoi din tara
5
0
Halal decizie juridica! Au unflat astia din Consililulde Administratie RADET bani fara ca macar sa se deranjeze sa vina la sedinte, si justitia spune ca este ceva legal si-i lasa in libertate, cu banii contribuabililor in conturile lor grase..Si asta doar ,, ca noi avem puterea si facem ce vrem" SSi asta fac si nu patesc NIMIC.
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108