REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

RADET Constanţa a pierdut procesul împotriva Electrocentrale Titan. Miza: datorii istorice de milioane de euro

RADET Constanţa a pierdut procesul împotriva Electrocentrale Titan. Miza: datorii istorice de milioane de euro

Replica API 22 februarie 2016 | 23:32 634

A contestat modul în care s-a făcut divizarea ELCEN

A contestat modul în care s-a făcut divizarea ELCEN

ELCEN, producătorul de energie termică, a fost supus în toamna anului 2014, unui proces de divizare. În urma divizării, au fost inființate trei societăți și anume: Electrocentrale București, Electrocentrale Titan și Electrocentrale Constanța. Divizarea ELCEN a condus și la deschiderea unei acțiuni în instanță, formulată de RADET Constanța, considerând că „ELECEN a procedat la o divizare asimetrică“. În urma divizării, o parte a creanţelor au fost transferate spre Electrocentrale Titan şi spre Electrocentrale Constanţa. Adică aceste datorii au fost cuprinse în bugetul de venituri şi cheltuieli ale Electrocentrale Titan şi spre Electrocentrale Constanţa. RADET a deschis acţiunea pentru anularea ordinelor celor trei ministere, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, deoarece aceste creanţe n-ar trebui imputate Regiei. Vineri, 19 februarie a.c., Regia a pierdut procesul.

Electrocentrale Constanţa s-a desprins din ELCEN Bucureşti în 2014. În momentul în care s-a făcut divizarea acestei companii RADET a formulat o serie de obiecţiuni. Ulterior, a atacat în instanţă divizarea şi a solicitat corectarea modului în care s-a făcut această divizare. „Prin punerea în acțiune a memorandumului din 2013, Electrocentrale Constanța a început procesul de divizare din cadrul ELCEN București. În urma procesului de divizare, Electrocentrale Constanța a ieșit din componența ELCEN București, urmând să treacă sub patronajul Consiliului Local Municipal Constanța. În această acţiune de divizare, ELCEN a procedat la o divizare asimetrică. Adică, a scos o parte din datoria pe care RADET Constanța o avea către ELECEN și a alocat-o către Electrocentrale Titan, cu care RADET nu a avut niciodată o relație contractuală“, a spus Liviu Popa, directorul RADET. Pe 4 mai 2015, RADET Constanța a deschis o acțiune împotriva Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, precum şi împotriva SC Electrocentrale Titan SA. Este vorba despre un debit pe care le SC Electrocentrale Titan SA îl pretinde de la RADET, după procesul de divizare. Directorul Liviu Popa spune că, de fapt, datoria, care se ridică la câteva milioane de euro, nu e culpa Regiei, contestând astfel modul în care s-a făcut divizarea. „Datoria pe care RADET Constanța o înregistra către ELECEN Constanța era o datorie generată de plata făcută cu întârziere la subvenție, de la bugetul de stat. Această subvenție a generat penalități de întârziere la plată a facturilor emise de Electrocentrale Constanța, în baza contractului comercial dintre ELCEN, RADET. Această datorie nu e culpa RADET Constanța. Trebuia prinsă prin fuziunea dintre CET și RADET, știut fiind faptul că, nefiind generată de RADET sau de autoritățile locale, s-a ales această opțiune de a stinge datoria prin desprinderea CET ului din cadrul ELCEN, trecerea la Consiliului Local, fuziunea cu RADET, astfel încât, suma să dispară între cei doi, nefiind generată de organele locale“, a declarat Popa. Vineri, 19 februarie a.c., RADET a pierdut procesul, la Curtea de Apel Constanța. Instanța a respins, astfel, acțiunea RADET privind anularea actului administrativ și suspendare executare act administrativ, în speță divizarea ELECEN. „Procedăm în continuare, facem uz de toate posibilitățile care le avem pentru că noi considerăm că este o mare nedreptate modul în care s-a facut divizarea asimterică a Electrocentrale Constanța din cadrul ELCEN București“,a conchis Popa.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614