REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Radioterapia nu se mai concesionează! Dragomir: „Sperăm ca din 2018 să avem centru la Constanţa”

Radioterapia nu se mai concesionează! Dragomir: „Sperăm ca din 2018 să avem centru la Constanţa”

Replica API 12 mai 2016 | 23:51 211

Bani de la CJC

Bani de la CJC

Consilierii judeţeni au participat la ultima şedinţă de Consiliu în actuala formulă! Au fost dezbătute nu mai puţin de 45 de proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi şi încă 11 proiecte, aflate pe ordinea suplimentară. Printre cele aprobate s-au numărat şi 9 proiecte ce vizau acordarea de ajutor financiar pentru mai multe familii. Însă, punctul de interes al şedinţei şi, de altfel, cel mai dezbătut, l-a constituit proiectul de hotărâre privind alocarea unei sume pentru demararea lucrărilor de construire a Centrului de Radioterapie din Cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa. Cristinel Dragomir a ţinut să precizeze că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Constanţa va beneficia de un centru propriu de radioterapie începând cu anul 2018. Până atunci, bolnavii se vor trata la Bucureşti.

Subiectul fierbinte în ceea ce priveşte Spitalul Judeţean din Constanţa pare să aibă, în sfârşit, o finalitate favorabilă. În cadrul şedinţei CJC din data de 11 mai a.c., Cristinel Dragomir, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean, a explicat pe îndelete situaţia previzionată pentru secţia de radioterapie din cadrul SCJU. „Începând cu luna aprilie a acestui an, sursa de la Radioterapie a expirat. Au fost nenumărate discuţii. Încă din anul 2010, s-a ţinut o corespondenţă cu Ministerul Sănătăţii, iar în anul 2013, printr-o adresă am fost înştiinţaţi că Spitalul Judeţean Constanţa este prins într-un program cu Banca Mondială astfel încât, începând cu anul 2018, să existe un Centru de Radioterapie la Constanţa”, a precizat acesta. De asemenea, s-a exclus şi varianta concesionării! „Programul cu Banca Mondială se va finaliza undeva la sfârşitul anului 2017 şi sperăm noi că începând cu anul 2018 să avem acest program de radioterapie. Pentru că s-a ştiut de expirarea acestei surse, s-a demarat şi un studiu de oportunitate cu privire la concesionarea serviciilor pentru că nu avem certitudinea nici astăzi că vom avea aparatura necesară în 2018. Dar pot spune că am fost la Ministerul Sănătăţii şi toţi factorii de decizie ne-au asigurat că în programul cu Banca Mondială vom fi prinşi, cu siguranţă şi că dânşii îşi doresc să existe un Centru de Radioterapie în cadrul SCJU Constanţa. Varianta cu concesionarea până se rezolvă varianta cu Banca mondială pică întrucât nu se putea face decât pe o perioadă minimă de 15-20 de ani pentru că altfel nu ar fi fost rentabilă pentru cei care voiau să investească. Ne-am luat angajamentul ca până în 2017 să avem construit noul buncăr care să corespundă tuturor normelor tehnice”, a adăugat Dragomir. Deşi iniţial se anunţase o sumă în valoare de 10.000.000 de lei care urma a fi alocată Spitalului Judeţean strict pentru înfiinţarea unui centru propriu de radioterapie, situaţia s-a schimbat! „În urma discuţiilor pe care le-am avut cu Departamentul Juridic, având în vedere că terenul pe care urmează să se construiască este proprietatea CJC şi fiind investiţii în domeniul public, era mai complicat. Nu mai face investiţia Spitalul, ci o face Consiliul Judeţean, urmând ca la finalizare să o dăm în administrare. Toată construcţia este undeva la 10.000.000 de lei, dar având în vedere că este an bugetar 2016, conform graficului ne sunt necesari aproximativ 4.000.000 de lei în acest an, urmând ca partea cealaltă să se facă în anul 2017”, a precizat Cristinel Dragomir.

Din păcate, bolnavii de cancer din Constanța vor fi nevoiți să se deplaseze, în tota cest timp, la București pentru tratamentul corespunzător. “Toți bolnavii vor fi tratați la Institutul Oncologic din București unde există una dintre cele mai înalte tehnologii. Spitalul, prin secția respectivă, trebuie să se îngrijească să fie transportați și să le fie asigurat tot ceea ce este nevoie de la internare la externare, urmând ca toate aceste cheltuieli să fie acoperite din contul pe care noi l-am alocat de la începutul anului.”, a conchis Dragomir. În cauză este vorba de un număr de 30 de pacienți aflați actualmente în tratament dintr-un total de aproximativ 2000 de persoane, cifră ce-i cuprinde pe cei din județul Constanța, dar și din județul Tulcea.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218