REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

RADIOTERAPIE de standard EUROPEAN, la Spitalul Județean Constanța

RADIOTERAPIE de standard EUROPEAN, la Spitalul Județean Constanța

Replica API 26 septembrie 2020 | 00:00 3119

Anii au trecut și iată că a venit momentul mult așteptat de sute de pacienți dobrogeni ce suferă de cancer. La Constanța, Radiologia a fost redeschisă după ce a fost complet reabilitată și modernizată, după câțiva ani în care a stat cu lacătul pe ușă. Laboratorul de Radioterapie a intrat în renovare, în anul 2016, după ce aparatului i-a expirat avizul de funcționare, ca urmare a duratei de viață limitată a sursei. În acest sens, Consiliul Județean Constanța a alocat sumele necesare pentru reamenajarea și modernizarea buncărului.

Cancerul este una dintre principalele probleme de sănătate din România și implicit din Constanța. Asemănător chirurgiei, radioterapia este un tratament care are ca scop evitarea recidivelor bolii, prin controlul local al bolii canceroase. La nivel de țară, avem cele mai puține aparate de radioterapie din UE, iar la Constanța există o singură clinică privată, unde acest tratament poate fi făcut contracost.

Laboratorul de Radioterapie al Spitalului Județean își reia activitatea

Laboratorul de Radioterapie al Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța a fost complet reabilitat. Acesta va deveni funcțional în perioada imediat următoare. Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a eliberat vineri, 25 septembrie, autorizația pentru desfășurarea de activități în domeniul nuclear. Experții CNCAN au efectuat în cursul acestei săptămâni ultimul control al aparaturii.

Rebilitat și modernizat complet

Noul Laborator din cadrul Spitalului este dotat cu accelerator liniar de particule 6 MeV, computer tomograf simulator, sistem de imobilizare și sistem de planificare a tratamentului. Echipamentele au fost achiziționate de către Ministerul Sănătății în cadrul proiectului „Reforma sectorului sanitar - Îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar”, finanţat prin acordul de împrumut între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, urmând să fie livrate de către compania Elekta Limited UK.

În 2016 s-a închis activitatea

Activitatea Laboratorului a încetat în aprilie 2016, când termenul de valabilitate al sursei de cobalt a expirat. În anul 2017, la sediul Guvernului, a fost semnat contractul pentru achiziționarea echipamentului iar la începutul anului 2018 Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța a primit din partea CNCAN autorizarea pentru dezafectarea sursei vechi de cobalt.

În luna martie vechea sursă a fost dezafectată și transportată în condiții de maximă siguranță la Institutul Nuclear Pitești. Abia după îndepărtarea sursei a început pregătirea buncărului pentru aplasarea acceleratorului, programată în 2019.

Lucrările au fos amânate de pandemie

Din păcate, pandemia a amânat următoarele etape, însă din momentul în care au fost luate primele măsuri de relaxare s-au reluat și demersurile noastre în vederea finalizării ultimelor etape. Reprezentanții CNCAN au efectuat, conform procedurii, verificările necesare iar vineri a fost eliberată autorizația de funcționare.

Radioterapie la cele mai înalte standarde, la Spitalul Județean Constanța

“Pentru mine este cea mai mare realizare: aceea de a le reda pacienților oncologici șansa să învingă cancerul. Constănțenii, de fapt dobrogenii trebuie să știe că vor beneficia gratuit de radioterapie la cele mai înalte standarde, aici, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Mulțumesc pentru tot sprijinul acordat Ministerului Sănătății, Consiliului Județean Constanța și companiei RAJA” a declarat S.L.Dr. Cătălin Nicolae Grasa, managerul SCJU Constanța.

În evidențele medicale ale Spitalului Județean Constanța, numai anul acesta au fost înregistrați aproape 1000 pacienți diagnosticați cu cancer. Ar fi ideal ca în fiecare județ să existe câte un centru de radioterapie, dar până vom ajunge acolo, fiecare bolnav de cancer trebuie să se descurce cum poate.

Horia Ţuţuianu: Redeschiderea Laboratorului de Radioterapie a însemnat o prioritate pentru mine

“Redeschiderea Laboratorului de Radioterapie a însemnat o prioritate pentru mine. În urmă cu câțiva ani, după cum bine știți, activitatea Serviciului de Radioterapie a fost suspendată. Și din păcate bolnavii care beneficiau de tratament, la acel moment, au fost nevoiți să găsească alte centre de tratament din țară. A urmat, pentru mine, o perioadă cu nenumărate drumuri la București, cu scopul de a convinge conducerea Ministerului Sănătății să includă Constanța pe lista priorităților în privința dotărilor acestui laborator. Acest lucru a devenit realitate în anul 2019, când s-a luat decizia trimiterii unor noi echipamente Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei”, a declarat președintele Consililui Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

Acestor eforturi ale administrației locale și a partenerilor acesteia, se adaugă și aportul foarte consistent al Ministerului Sănătății, care a trimis spitalului un accelerator linear de particule, un computer tomograf simulator, precum și alte dotări specifice în valoare de aproximativ 26,5 milioane lei.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
As fute manechinul. Ce gaoz misto are.
2
2
O sa vedeti ca o se se defecteze f repede si amaratii aia vor fi trimisi contra cost la firmele la care lucreaza dnii doctori de la radioterapie ,de ce credeti ca s au miscat cu viteza asta la spital,o sa vedeti daca sunteti curiosi unde muncesc dupa.programul greu de la spital si doctorii si asistentele
8
0
Incompetenti
6
1
Mare lucru,in anul 2016 a inceput inlocuirea aparatului defect si lucrarea a fost finalizata in octombrie 2020,cred ca va invidiaza toata lumea.
7
0
cum dracu se face ca e gata fix inainte de alegeri?
8
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367