REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Radu Mazăre afirmă clar, răspicat şi concis: "Nu se dau prime de Crăciun!"

Radu Mazăre afirmă clar, răspicat şi concis: "Nu se dau prime de Crăciun!"

Replica API 10 decembrie 2011 | 00:00 147

Angajaţi dezamăgiţi: "banii de porc"- o amintire

Angajaţi dezamăgiţi: "banii de porc"- o amintire

Încetăţenită ca o adevărată tradiţie timp de zeci de ani, "prima de porc", aşa cum era denumirea populară, aproape că a dispărut până ca şi concept. Pe de o parte, pentru reducerea cheltuielilor bugetare, administraţia centrală a interzis acordarea de prime, sporuri sau bonusuri către angajaţi, fapte reglementate de o serie de acte legislative care, însă, sunt aplicate sau nu, după bunul plac, după ureche şi după cum îi lasă inima pe cei care conduc instituţii publice. Un lucru este cert: foarte puţini angajaţi ai unor instituţii de interes public vor mai primi anul acesta o "brumă" de primă de sărbători.

În cadrul Poştei Române, lucrurile stau rău, fapt pe care ni-l afirmă directorul Direcţiei Regionale de Sud-Est, Alexandru Maxim. "Dacă nu ai rezultate, de unde să dai prime? Noi suntem pe pierdere, să zicem "mulţumesc" dacă ieşim măcar pe zero. Au fost mai multe discuţii la nivel de sindicat să se acorde tichete de masă, să se includă în buget un fond, însă nu se poate. Anul trecut de Crăciun s-a dat ceva simbolic, 50 de lei parcă", a completat acesta. În cadrul Regionalei CFR Marfă măcar copiii angajaţilor vor avea parte de o bucurie. "Din câte ştiu eu nu se dau prime. La nivel de sindicat se discută să se dea ceva pachete copiilor angajaţilor", a declarat Radu Anton, pentru "Replica" de Constanţa. Tot prin sindicate vor mai primi astfel de pachete şi copiii angajaţilor din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare, cei ai angajaţilor Primăriei Medgidia şi cei ai Penitenciarului Poarta Albă. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, dr. Constantin Dina, încearcă să găsească o soluţie pentru a acorda cu sprijinul unor sponsori cadouri angajaţilor. La Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului situaţia nu se prezintă cu mult diferit faţă de alte instituţii. "Doar copiii din sistem vor primi cadouri, prin generozitatea oamenilor de bine. În cadrul instituţiei nu am voie să dau nici prime nici cadouri", a afirmat Petre Dinică.

RATC: "Suntem vai mama noastră. Ne ameninţă ANAF-ul cu sechestru"

Nici Regia Autonomă de Transport Călători nu se poate mândri cu vreo excepţie. Situaţia descrisă de către directorul instituţiei, Dumitru Coiciu, pare dezastruoasă. "Suntem vai de mama noastră. Avem 60 de miliarde de lei de recuperat de la Casa de Pensii, ne ameninţă statul, ANAF-ul cu sechestru. N-avem de unde să dăm absolut nimic", spune Coiciu. Dezamăgiţi vor fi şi angajaţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Directorul Dumitru Learciu a menţionat că nici nu a intenţionat, dar nici nu va intenţiona în anii următori să acorde prime angajaţilor.

De la CJC: "Eventual să acordăm o primă pe care să o plimbăm de la unul la altul, iar apoi să o punem frumos la loc"

Cristian Moldoveanu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa, are o propunere care ar putea fi interesantă. "Eventual să acordăm o primă pe care să o plimbăm de la unul la altul, iar apoi să o punem frumos la loc", a afirmat acesta. Lăsând gluma la o parte, Moldoveanu afirmă că ultima oară când s-au acordat astfel de sporuri a fost pe undeva prin 2007. Nici Primăria Constanţa nu are vreun statut aparte, primarul municipiului, Radu Mazăre afirmând clar, răspicat şi concis: "Nu se dau prime de Crăciun!". Un efort îl fac cei din Inspectoratul Judeţean de Poliţie, care, prin bunăvoinţa şi generozitatea cadrelor, vor organiza o activitate "pentru pomul de Crăciun", ai cărei beneficiar vor fi, probabil, juniorii familiilor poliţiştilor, potrivit spuselor comandantului Valentin Burlacu.

Matei caută soluţii să motiveze subalternii, Andreescu de la ISJ se amuză!

Sufletist din fire, Nicu Matei este singurul primar din judeţ care încearcă să facă tot posibilul ca să acorde prime angajaţilor din subordine. "Cred că voi găsi o soluţie, voi vorbi cu juriştii să văd ce posibilităţi legale găsim, dar vreau să acordăm un ajutor", a afirmat primarul din Năvodari. Luând într-o oarecare glumă situaţia, Aliss Andreescu, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean s-a informat înainte să dea vreun fel de informaţie. "Auzi, domn' contabil, ce ne întreabă de la ziar: dacă dăm prime! Nu s-au dat niciodată şi nici anul acesta nu se dau". Motive de bucurie au angajaţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa care, de sărbători, vor primi 15 tichete de masă. "Altceva e interzis", a declarat managerul unităţii, dr. Dănuţ Căpăţână.

Calapod: "Austeritate pe toate planurile şi înţelegere faţă de greutăţile ţării"

Pe de altă parte, angajaţii de la Serviciul de Ambulanţă se bucură că măcar au rămas cu drepturile oarecum neatinse de reduceri. "Suntem mulţumiţi că am rămas cu bonurile de masă, în număr de 20 pe lună. N-au fost întreruperi, am reuşit să ne drămuim şi să păstrăm acest beneficiu", a declarat Vasile Popescu. Tudorel Calapod, şeful de la Registrul Auto Român Reprezentanţa Constanţa, a dat o lămurire care sună mai mult a urare: "Austeritate pe toate planurile şi înţelegere faţă de greutăţile ţării. Nu sunt bani de prime". Cam acelaşi lucru se poate spune şi în cazul Inspectoratului în Construcţii, Petrişor Cruceanu declarând, scurt: "Nu se poate". Cu toate că situaţia se prezintă sumbru pentru mai toate instituţiile, Romsilva a găsit resurse să acorde de sărbători, în acest an, câte 150 de lei de angajat ca "primă de porc". "Angajaţii au fost motivaţi tot anul. Şi-au primit salariile la zi, bonuri de masă, prima de miel 100 lei, iar de Crăciun vor primi primă de porc în valoare de 150 lei, conform contractului colectiv de muncă", susţine Valentin Neagu, directorul Direcţiei Silvice Constanţa.

Florin Iliescu

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218